Kort om: Vargslakten

Nej, jag är ingen mjukis. När jag jobbade som yrkesofficer sköt jag både ren och gris, och när jag bodde på landet jagades det både rådjur (och vildsvin, men det vet jag inte om man bör berätta…) på vår mark. Men jag känner stor respekt för det ansvar vi har mot våra vänner, när vi tar dem som husdjur. Jag har gråtit mig trasig över att tvingas avliva hundar och katter, familjemedlemmar, men jag har gjort det för att det varit dags. Så jag tycker inte alls att det är underligt att det kan finnas ett läge när man måste skjuta varg.

En av vargungarna sommaren 2006 när K och B var på besök på Skånes Djurpark. En av de som dödades i helgen? Eller blev den uppäten av flocken redan samma år?

Jag är inte heller någon vargpsykolog, men jag är läskunnig. Jag kan se vad de skriver om hur de två hanarna i torsdags försökte fly från flocken (något helt annat än att rymma), så desperata att de tuggade sig genom ett stängsel som egentligen inte ska gå att tugga sig genom. De ville därifrån, det behöver man inte vara något geni för att inse.

Inne i hägnet @ Skånes Djurpark. I bakgrunden syns alfatiken. Nu är hon död.

Jag har alltid haft hund och sett hur det ser ut både med balans och obalans i flocken. Och under alla år jag hade höns var det samma sak – när de unga tupparna växte fick de en vecka för att slåss med varandra och med gammeltuppen. Vann han fick han ett år till och de unga tupparna nackade jag personligen och gjorde underbart god Coq au vin på. Förlorade han blev det en ny herre på täppan och så var det lugn och ro ett år till. Det är en del av det logiska ansvaret vi tar när vi rubbar naturen genom att låsa in.

Men på Skånes Djurpark har man ignorerat signalerna, med katastrofalt resultat. Helt uppenbart. Att sätta tillbaka hanarna i hägnet igen är ju helt ofattbart, och det måste utkrävas någon form av ansvar för ett sådant beslut. Citat från aftonbladet:

”Anledningen till att vargarna flydde från första början kan ha att göra med deras ålder. När vargvalpar uppnått en ålder av två år blir de könsmogna och vill lämna sin familj för att söka efter en partner. Alfred tror att könsmognad kan vara orsaken, eller tvärtom, att flocken ville stöta bort ungvalparna för att de blivit för gamla.”

Nu undrar jag varför ingen ställer den självklara frågan. Varför satte man tillbaka vargarna igen?

Och så klart, jag håller med Susann Jensen: varför gjorde man inget redan 2006 när en av ungarna försvann – misstänkt uppäten av den egna flocken?

Över 100 kommentarer på Skånska Dagbladets huvudknäck. Frågan engagerar.

2 thoughts on “Kort om: Vargslakten”

  1. Bra skrivet. Jag håller helt med dig. Varför gjordes inget tidigare? Hur kunde man sätta tillbaka två hannar som så tydligt inte ville vara kvar? Det var ju som att be om problem! / Ingrid Pehrson

    Reply
  2. Tack för din Blogg Jardenberg, som hämtad ur min egen direkt spontana reaktion , hur kan man ta in de 2 hanarna i hänget igen ? Det är ju så befängt dumt och helt utanför alla kunskaper om en flocks regler. Vad tror du själv om min idé att om de nu skjutits lagt in dom igen så flocken hade fått nosa på dom ? Ja och givetvis alternativet , föra in dom i en transport för att så långt bort som möjligt köra dom antingen för utsläpp i naturen eller avlivning vilket det sista torde vara det klokaste

    Reply

Leave a Reply