Den enklaste formen av användarmedverkan är att klicka på en knapp för att ”tycka till”. Klassiska varianter är dagens fråga, tumme upp/ner, stjärnmärkning och ranking. Men det är trubbiga instrument, och i ärlighetens namn – inte speciellt roliga. Men adderar man lite känslor så…

[uppdatering: Emo Vote är nu släppt. Du kan hämta den från WordPress Plugin Directory eller peta runt i koden på GitHub. Enjoy]

Blogger har haft ”reactions” sedan augusti, och Newsmill gjorde en variant som man kallar för ”milla”. Men trots att det inte är något nytt så verkade det inte dykt upp en variant för WordPress som gör det snyggt nog. Jag skickade ut frågan på Jaiku och efter ett tag fick jag napp. A good catch.

emovoteoptions2Anton Lindqvist, @mptre på jaiku, och qvister.se på webben, har hackat ihop en första version av Emo Vote. Det finns ingen länk för den släpps inte publikt förrän nästa helg. Men redan nu kan du testa den, både långt ner under inläggen på den här bloggen, men också lite mer välplacerad på jardenberg.se

Emo Vote är i sin första version sponsrad av Mindpark. Anton har helt enkelt fått ett antal timmar för att bygga den. När den är tillräckligt klar släpps den givetvis som open source. Planerat till helgen alltså. Vår uppsida är att vi för en relativt liten peng har fått gjort något som vi behövde. Men genom att därefter låta alla vara med och tycka och snickra så tror vi att det blir ett bättre slutresultat. I nästa steg låter vi nog Anton bygga vidare så att den blir en fristående widget som kan integreras även på våra tidningars artiklar.

Så, vassego. Rulla nu ner och klicka på den lilla ljusblå bollen för att visa hur glad du blev av att läsa det här. Vi blir ännu gladare om du dessutom tycker till i en kommentarer. Meningen med den här extra veckan före släppet är just att Anton ska få lite input på vilka features som önskas så att första publika versionen ändå landar hyfsat rätt.

Uppdatering: Tack @morris, för att att du kom på det perfekta verbet när du skrev ”Har redan emotat”. Så får det bli. Det man gör är att man emotar. Låter hur bra som helst, i alla fall på klingande skånska.

Uppdatering: Givetvis är planen också att man ska kunna dra ut topplistor på det här, så att vi äntligen kan ge våra läsare en lista med de gladaste nyheterna. Det är ju en smal sak. Men first things first.