Lurendrejeri kommer alltid att finnas

Lurendrejeri, blåsning, en planerad handling
som är tänkt att avsiktligt lura en person…”

En man i USA blev av med hela sitt hem efter att någon hade lagt ut en rad på Craigslist om att mannen i fråga skänkte bort allt som fanns i hans hus (vilket han var glatt ovetande om). Mannens hus blev med andra ord plundrat av människor. Sad but true. Om hämnd är motivet eller om personen som la ut annonsen bara har väldigt dålig humor och inte en smula sunt förnuft återstår att gissa.

Som artikeln på TechCrunch säger: “Craigslist is our mirror, nothing better (or worse)”. Det kommer alltid att finnas människor som vill förstöra, luras eller göra någon annan illa. Det finns inga hundraprocentiga skydd som garanterar att det som hände ovan nämnda man, inte ska kunna hända igen.

Hur kommer man runt detta? Genom att bevaka annonser och se vad som är rimligt eller vad som ser skumt ut. För den gyllene regeln är att låter det för bra för att vara sant, är det oftast också det. Genom att be användarna anmäla annonserna som de tycker är opassande, genom att be dem lämna kommentarer, öppna upp för en dialog och låta dem känns att de vill vara delaktiga i ruljansen på sajten tror jag att man minskar risken för att människor ska behöva bli lurade. Det går aldrig att stoppa lurendrejeriet men det går kanske att minimera.

Leave a Reply