Snabblänkar: [ Nr 1 okt 2000 | Nr 2 nov 2000 ]

Ungefär vid den här tiden för 10 år sedan samlades vi på en kursgård utanför Stockholm. Fundamentet för Magasinet Guru skulle verkas fram
Det var en spännande, men väldigt händelserik tid för mig. Minnet är grumligt ;) De som var med får hjälpa mig att fylla på, men jag minns så klart att Jens Frejrud var där, han var blivande chefredaktör och den som höll i trådarna. Bosse Hedin var där, då Bonnier-boss och den som var ytterst ansvarig för projektet. Båda var gamla kompisar från Aftonbladet-tiden. Nyare för mig var redaktörerna Erika Augustinsson och Janne Isaksson. Någon gång hade vi sprungit på varandra, men det här var första gången jag insåg vilka smartskallar de var. Annonsgrabbarna Carl och Anders, marknads-mia (peterson?) och fotograf-fredrik (hjerling) och någon till var också med.
Uppdatering: Så klart, formstjärnorna Sofia Boström och Tony Henschel som ritade ut guru till ett av de snyggaste magasinen ever på svensk mark.
Uppdatering 2: Liten formgivarbeef på gång här eftersom mitt minne är grumligt, tio år senare;) Pelle från A4 rättar mig i kommentar och berättar att de gjorde grundformen. Rätt ska vara rätt, så rulla ner och läs på.

Efter ett dygn där stod det helt klart att det skulle bli ett härligt magasin. Men det var nu jobbet började. Och ”den nya ekonomin” hade redan börjat visa tecken på att vända neråt…

Snabbspolar man fram till den 14 september 2000 så började första numret av Guru ta form i lokalerna på Gamla Brogatan
Därefter fanns det bara en väg, och det var framåt. Det var en fantastisk resa. I redaktionsrutan omnämns jag som ”husguru”, en av de märkligaste titlar jag någonsin haft. Men det var så det var. Märkligt. Min främsta uppgift var att vara läsaren. Tanken var att om man skrev för en insatta publiken så skulle de som villa vara insatta lockas att läsa. Så Guru var aldrig en enkel eller självklar tidning. Men jag tyckte det var en stundtals alldeles briljant tidning som kom med sitt första nummer i oktober 2000. Jag har fortfarande svårt att förlåta Bonnier för att de var så snabba att dra pluggen när annonsmarknaden störtdök, mindre än halvår senare. Ni vet, ”it-kraschen”.

I oktober lanserade vi, inte bara tidningen utan också sajten, helt byggd på ascii…
Den var verkligen skitful, men runt 2000 kändes det ändå lite rätt att bryta mot allt överdesignat elände som spreds då. Vi försökte väl vara lite rebeller, eller något. Databasen var Filemaker och som en del av det här återställandet ska jag försöka gräva fram den också. Vi hade en del prylar som bara gick upp på sajten. Men nu är det pappret som gäller, när kulturarvet ska räddas.

Jens Frejrud har gjort en underbar insats och letat fram alla PDF:er som finns att leta fram. Enskilda sidor, en ganska eländig röra, felaktiga skärmärken och annat meck har gjort att det tar mellan tre och fyra timmar att återställa dem till bläddringsbart format. Vita sidor har fått ersätta saknade annonssidor och i de fall det var hela annonsuppslag har jag helt låtit dem utgå. Sidnumreringen stämmer alltså inte.

Det tar alltså sin lilla tid så jag tar det lite i taget. Först ut är nr 1 från oktober 2000 och nr 2 från november 2000. Så småningom, om intresse finns kommer jag att samla dem på egna domänen magasinetguru.se, men det får också bli när sommaren tillåter det;) Enjoy!