Läser att Sergey Brin, Google-grundaren, donerar $500.000 till Wikipedia. Med tanke på hur många gånger Wikipedia hjälper till att skapa ett bra sökresultat på Google känns det helt rimligt. Rätt tänkt.

Det påminner lite om hur jag resonerade när jag inför julen 2008 donerade 20.000 kronor från Mindpark till Wikipedia (och 5.000 från egen börs). Min tanke var att mediebranschen skulle följa efter och visa sitt stöd, för de har ju onekligen en viss nytta av wikipedia. Det blev inte så, istället fick jag rejält med ovett för tilltaget. Nå, det är historia nu.

Men jag tycker fortfarande det är ytterligt besvärande att man inte resonerar som Google och känner lite ansvar för Wikipedias fortlevnad. Gå in på vilken mediesajt som helst och gör en sökning efter wikipedia. Du hittar mängder med hänvisningar, och då ser du ändå bara de artiklar där man åtminstone har anständigheten att ange källan. Det är bara toppen på isberget som syns. True story.

Jag tycker den här listan över donationer till Wikimedia Sverige är beklämmande och pinsam. Vad tycker du?

Uppdatering: och där kom ett talande exempel