Mediebranschen fortsätter gratisäta

Läser att Sergey Brin, Google-grundaren, donerar $500.000 till Wikipedia. Med tanke på hur många gånger Wikipedia hjälper till att skapa ett bra sökresultat på Google känns det helt rimligt. Rätt tänkt.

Det påminner lite om hur jag resonerade när jag inför julen 2008 donerade 20.000 kronor från Mindpark till Wikipedia (och 5.000 från egen börs). Min tanke var att mediebranschen skulle följa efter och visa sitt stöd, för de har ju onekligen en viss nytta av wikipedia. Det blev inte så, istället fick jag rejält med ovett för tilltaget. Nå, det är historia nu.

Men jag tycker fortfarande det är ytterligt besvärande att man inte resonerar som Google och känner lite ansvar för Wikipedias fortlevnad. Gå in på vilken mediesajt som helst och gör en sökning efter wikipedia. Du hittar mängder med hänvisningar, och då ser du ändå bara de artiklar där man åtminstone har anständigheten att ange källan. Det är bara toppen på isberget som syns. True story.

Jag tycker den här listan över donationer till Wikimedia Sverige är beklämmande och pinsam. Vad tycker du?

Uppdatering: och där kom ett talande exempel

11 thoughts on “Mediebranschen fortsätter gratisäta”

 1. Gratisätandet ligger i den mänskliga naturen men självklart borde alla donera minst en gång till något så användbart som Wikipedia, fri kunskap, och som är befriat från reklam.  Det är för övrigt obegripligt att det finns medier som visar reklam trots att de tar betalt. Ingen nämnd ingen glömd.

   

  Reply
 2. Absolut, alla medier som har råd borde iaf donera 10 000kr och kanske använda det i sin marknadsföring nu när det är så få som donerar.

  Reply
 3. Här är en som nog inte donerar ett skosnöre ens: http://mywikibiz.com/Top_10_Reasons_Not_to_Donate_to_Wikipedia

  Reply
  • Tomas gör en mycket intelligent kommentar. Wikimedia Foundation är inte att lita på med pengar, med tanke på deras fruktansvärda bristen på insyn i finansiella styrningen frågor.

   Reply
 4. Just att referera till Wikemedias lite över donationer verkar vara lite skakigt – den verkar inte uppdateras varken speciellt ofta eller ens med alla donationer. 

  Reply
 5. Här är ett fint exempel på ett företag som bjuder tillbaka genom att licensiera delar av sitt innehåll under creative commonslicencer: http://cc.aljazeera.net/

  Reply

Leave a Reply