När utvecklingen bryter av…

Klicka på bilden först.

Sedan 1993 har jag jobbat med internet och webben och utvecklingen har hela tiden varit tydlig. Skärmarna har blivit större och större och en stående fråga, tex hos mediehusen, har alltid varit ”hur bred kan vi göra sajten”…

Nu är det 2011 och vi vet alla hur mobilen tar över vårt surfande. Men sällan har det framstått så uppenbart för mig som när jag gick in och kollade skärmstorleken hos mina besökare.

320×480 är nu den näst vanligaste upplösningen hos de som besöker jardenberg.se. Redan nästa månad kan den vara allra vanligast. Vem hade trott det för fyra år sedan?

Mobile first alltså. Och lösningen heter så klart responsive design. Både här och i Staffanstorp.

Not: det är alltså så det ser ut på den här sajten. På andra sajter jag jobbar med, som har mycket bredare publik, pendlar den här upplösningen mellan plats 4-9. Men trenden är fullständigt uppenbar.

7 thoughts on “När utvecklingen bryter av…”

 1. Detta beror säkert även på vad för typ av sajt du har, responsive design tekniken fungerar bra på bloggliknande sidor, men hur ser det ut om du skall göra mer avancerade hemsidor? Har någon sett något bra exempel? Hur skulle det ut på t.ex. http://www.halens.se/ som vann bästa sajt priset igen. Men visst är HTML5 spännande.

  På min statistik (okt mån) ser man att mobilen är på 10:e plats. Självklart beror det på målgruppen som besöker din hemsida. Det jag tycker är intressant att många fortfarande kör 1024 x 768. Annars är det widescreen som gäller.

   Sen har Google Analytics registrerat över 500 olika upplösningar under okt mån, låter helt galet;).

  Reply
  • Själv måste jag då fråga: om man “måste” göra så “avancerade” sidor att man inte kan arbeta med responsiv design och mindre skärmstorlekar – har man inte missat något då? Typ att det fortfarande handlar om kommunikation, att design aldrig kan vara till för sig själv och att man faktiskt börjat i fel ände med den webbsidan.

   Reply
   • Om man har en webbplats som handlar mycket om att skapa en viss känsla, så kan jag tycka att man ibland måste ta till ganska “avancerade” designelement. Besökaren som kommer in via en mobil på den webbplatsen skall kanske istället nå en mobilanpassad version där man kommunicerar känslan på ett annat sätt. Responsive i alla ära, men jag är inte säker på att man vill visa exakt samma information i olika format på olika enheter.

    Reply
 2. @Marko: 1024×768 och 768×1024 är troligen pads numer. Inte sitter väl många stackare kvar med 1024×768 på skrivborden?

  Reply
 3. 78% av besökarna på min blogg har upplösning 320×480

  Du vet ju vilka de är och vad då framtiden har i sin linda!

  mvh/pc

  Reply

Leave a Reply