[meta] Sommartider – ombyggnadstider

Ledsen för dåligt signal/brus-förhållande men jag behöver lite input. Relativt snart kommer det att bli lite lugnare och då tänkte jag passa på att städa upp lite i mitt nät-träsk. Tex vill jag dra in den här bloggen under rätt domän och då är det ju lika bra att passa på att göra lite andra fixar också. Tipsa mig gärna om saker att tänka på när jag lämnar Blogger och går till en egen installation av WordPress (eller inte att och isf varför;)

Jag har såklart kollat alla guider på nätet och har fått massor med input. Men det skadar inte med mer erfarenhet. Berätta. Mer specifikt:

 • Är det WordPress som gäller eller ska jag satsa på något annat?
 • Visst är det bäst att lämna kvar den här bloggen som den ligger, med tanke på google, technorati etc?
 • På tal om domän
  • är det kanske dumt att lägga allt under samma domän – vad säger tex google?
  • om jag flyttar, ligger den bäst som blog.jardenberg.com eller jardenberg.com/blog
 • Så lite rss också
  • finns det egentligen något som talar mot att man låter Feedburner ta hand om sina flöden?
  • vad är bästa sättet att uppmärksamma prenumeranter på att det är nya adresser som gäller, eller ska man hitta ngn redirect-lösning för all framtid?
 • Bloggportalen, knuff och alla andra bloggsamlare, något speciellt att tänka på?
 • Namnet: Meh kändes kul när jag skapade den, men nu känns det nästan som en belastning. Varför inte (ego-varning? nej, sökbarhet och enkelhet – faktiskt ;) jobba in bara jardenberg istället?
 • Till slut, några WordPress frågor (märks det att jag nästan har bestämt mig)
  • vilka tema är det som gäller, whats hot and whats not?
  • några speciella gotcha’s att tänka på med en egen installation?
  • förutom att det ser trevligt ut (kanske), vinner man något på ett unikt tema?

Andra bloggar om: ,

20 thoughts on “[meta] Sommartider – ombyggnadstider”

 1. Påminn mig att svara på dina frågor i morgon. Har sjukt mycket att säga, men lite för lite energi i kropp, själ och Macbook för att kunna förverkliga ambitionerna i detta nu.

  Reply
 2. Påminn mig att svara på dina frågor i morgon. Har sjukt mycket att säga, men lite för lite energi i kropp, själ och Macbook för att kunna förverkliga ambitionerna i detta nu.

  Reply
 3. Jag gjorde precis tvärtom – dumpade WordPress till förmån för Blogger. Tolka mig rätt. Det är verkligen inga större fel på WordPress. Men en egen installation innebär automatiskt en del administration. Det var den grejen som jag tröttnade på. Det är säkerhetspatchar dit och uppdateringar hit. Sånt kräver något vi alla har brist på – tid.
  En blogg är en blogg. Ett ganska simpelt system, helt enkelt. Behovet att kunna göra egna små hacks och liknande är inte särskilt stort för en blogg. Därför funkar det fint med exempelvis Blogger.

  Jag tycker nog att du ska lägga bloggen under en egen subdomän. Det ger bloggen högre status i mitt tycke dessutom är det en smula enklare om du av någon anledning framöver vill kunna dela dina tjänster på olika servrar, leverantörer, IP-nr eller vad det nu kan vara.

  Om du väljer att lämna Blogger tycker jag att din gamla blogg ändå ska ligga kvar. Kanske kan du mecka med din domän så att alla requests skickas vidare med en HTTP 301. Då behåller du din ranking hos Google och läsarna hamnar rätt direkt.
  Importera alla dina nuvarande inlägg i ditt nya system. Här finns lite info om hur det fungerar.

  Jag har goda erfarenheter av Feedburner. Vi har använt dem i några år för våra tidningar. Sedan Google kom i bilden har det blivit ännu bättre. Nu kan man exempelvis peka en egen subdomän mot Feedburner och få mer utförlig statistik.

  Reply
 4. Jag gjorde precis tvärtom – dumpade WordPress till förmån för Blogger. Tolka mig rätt. Det är verkligen inga större fel på WordPress. Men en egen installation innebär automatiskt en del administration. Det var den grejen som jag tröttnade på. Det är säkerhetspatchar dit och uppdateringar hit. Sånt kräver något vi alla har brist på – tid. En blogg är en blogg. Ett ganska simpelt system, helt enkelt. Behovet att kunna göra egna små hacks och liknande är inte särskilt stort för en blogg. Därför funkar det fint med exempelvis Blogger.Jag tycker nog att du ska lägga bloggen under en egen subdomän. Det ger bloggen högre status i mitt tycke dessutom är det en smula enklare om du av någon anledning framöver vill kunna dela dina tjänster på olika servrar, leverantörer, IP-nr eller vad det nu kan vara. Om du väljer att lämna Blogger tycker jag att din gamla blogg ändå ska ligga kvar. Kanske kan du mecka med din domän så att alla requests skickas vidare med en HTTP 301. Då behåller du din ranking hos Google och läsarna hamnar rätt direkt. Importera alla dina nuvarande inlägg i ditt nya system. Här finns lite info om hur det fungerar. Jag har goda erfarenheter av Feedburner. Vi har använt dem i några år för våra tidningar. Sedan Google kom i bilden har det blivit ännu bättre. Nu kan man exempelvis peka en egen subdomän mot Feedburner och få mer utförlig statistik.

  Reply
 5. WordPress är kanon! Framförallt alla plugins/widgets som finns. Det inbyggda spam-filtret (Akismet) fungerar mkt bra.

  Teman finns det gott om (dessutom många riktigt fula). Men här finns ett gäng trevliga samlade.

  Klart att det är lite mer pill med en WordPresslösning än Blogger. Men samtidigt är det otroligt flexibelt.

  Reply
 6. WordPress är kanon! Framförallt alla plugins/widgets som finns. Det inbyggda spam-filtret (Akismet) fungerar mkt bra.Teman finns det gott om (dessutom många riktigt fula). Men här finns ett gäng trevliga samlade.Klart att det är lite mer pill med en WordPresslösning än Blogger. Men samtidigt är det otroligt flexibelt.

  Reply
 7. Det är WordPress som gäller. Stor community har sina fördelar, både när det gäller att hämta hjälp och för utvecklingen av nyttiga plugins. Detta gör att du kan anpassa bloggen efter det du behöver och slipper vänta på att blogghotellen har tid och pengar för att utveckla sin plattform.

  Att låta ha kvar sin gamla blogg på blogspot kan vara nyttigt, fast det beror på vad tanken med den nya bloggen är och vad för tanke du hade med din gamla blogg. I ditt fall skulle jag ha lämnat allting som det var utan att flytta inläggen till den nya bloggen (dubbletter av texter är farligt), och bara skrivit ett nytt inlägg om att emigration har genomförts. Ingen redirect alltså.

  Subdomän eller mapp – subdomän om du bara ska ha en blogg under samma domän. Om du planerar att ha flera bloggar på en och samma domän (vilket rekommenderas – mindre bra ur SEO-synpunkt att ha nytt domän för varje blogg (subdomän räknas även som ett nytt domän) så ska du använda dig utan mappsystemet och använda jardenberg.com/index.php som en index för vad som finns att hitta under domänen.

  Gällande domän-namn så är det skitsamma. Men det kan bara bra att använda sig utav efternamnet om man undertecknar blogginläggen med sitt för och efternamn. Blir mindre förvirrande för publiken när de ser dina kommentarer på andras blogg.

  .se är dock att föredra än .com – google värderar .se högre för svensk publik, vilket innebär att sannolikheten är större att du hamnar högre i sökmotorn än om du haft en .com-adress. Att ligga på en svensk server har också samma effekt.

  När du installerar en blogg på din server så tänk på att skapa en egen databas för bloggen. Smält aldrig ihop databaserna från olika bloggar – det är en pina sedan om du ska flytta dem, uppdatera dem etc eftersom vissa plugins skapar egna filer i databasen utan att tala om vilken blogg de tillhör. Ibland kan även vissa plugins krocka med varandra och de skriver över varandras information.

  Design ska ju helt vara avvikande, orkar man inte designa eget kan man alltid peta i färgkoderna i ett bloggtema man gillar. Att ändra färger och byta ut bilder gör faktiskt mycket. Lättast att börja med är en ren design (tex stationsvakt) och bygga ut den så som man vill ha den. WP är jäkligt lätt att jobba med (okej, jag har 1000 buggar i min design, men jag drack ju faktiskt öl när jag gjorde den).

  Det finns inget att tänka på när det gäller bloggportaler. Det finns visserligen bloggportaler som är mindre bra uppbyggda och bannar din sajt om du pingar 2-3 gånger på rad, vilket oftast sker när du uppdaterar ett inlägg då du märker att du stavat fel etc. Med dessa bloggportaler är oftast inget att bry sig om – man kan visserligen pinga dem manuellt med då går det en hel timme åt skitgöra.

  Spam – installera pluginet Bad Behavior. Det Akismet inte stoppar råder BB råd på.

  Reply
 8. Det är WordPress som gäller. Stor community har sina fördelar, både när det gäller att hämta hjälp och för utvecklingen av nyttiga plugins. Detta gör att du kan anpassa bloggen efter det du behöver och slipper vänta på att blogghotellen har tid och pengar för att utveckla sin plattform.Att låta ha kvar sin gamla blogg på blogspot kan vara nyttigt, fast det beror på vad tanken med den nya bloggen är och vad för tanke du hade med din gamla blogg. I ditt fall skulle jag ha lämnat allting som det var utan att flytta inläggen till den nya bloggen (dubbletter av texter är farligt), och bara skrivit ett nytt inlägg om att emigration har genomförts. Ingen redirect alltså.Subdomän eller mapp – subdomän om du bara ska ha en blogg under samma domän. Om du planerar att ha flera bloggar på en och samma domän (vilket rekommenderas – mindre bra ur SEO-synpunkt att ha nytt domän för varje blogg (subdomän räknas även som ett nytt domän) så ska du använda dig utan mappsystemet och använda jardenberg.com/index.php som en index för vad som finns att hitta under domänen.Gällande domän-namn så är det skitsamma. Men det kan bara bra att använda sig utav efternamnet om man undertecknar blogginläggen med sitt för och efternamn. Blir mindre förvirrande för publiken när de ser dina kommentarer på andras blogg..se är dock att föredra än .com – google värderar .se högre för svensk publik, vilket innebär att sannolikheten är större att du hamnar högre i sökmotorn än om du haft en .com-adress. Att ligga på en svensk server har också samma effekt.När du installerar en blogg på din server så tänk på att skapa en egen databas för bloggen. Smält aldrig ihop databaserna från olika bloggar – det är en pina sedan om du ska flytta dem, uppdatera dem etc eftersom vissa plugins skapar egna filer i databasen utan att tala om vilken blogg de tillhör. Ibland kan även vissa plugins krocka med varandra och de skriver över varandras information.Design ska ju helt vara avvikande, orkar man inte designa eget kan man alltid peta i färgkoderna i ett bloggtema man gillar. Att ändra färger och byta ut bilder gör faktiskt mycket. Lättast att börja med är en ren design (tex stationsvakt) och bygga ut den så som man vill ha den. WP är jäkligt lätt att jobba med (okej, jag har 1000 buggar i min design, men jag drack ju faktiskt öl när jag gjorde den).Det finns inget att tänka på när det gäller bloggportaler. Det finns visserligen bloggportaler som är mindre bra uppbyggda och bannar din sajt om du pingar 2-3 gånger på rad, vilket oftast sker när du uppdaterar ett inlägg då du märker att du stavat fel etc. Med dessa bloggportaler är oftast inget att bry sig om – man kan visserligen pinga dem manuellt med då går det en hel timme åt skitgöra.Spam – installera pluginet Bad Behavior. Det Akismet inte stoppar råder BB råd på.

  Reply
 9. Kolla in K2. Det är utan tvekan ett av de bästa teman som finns där ute för WordPress. Idén är alltså att utgå från K2 och modifiera det för dina behov.

  http://getk2.com/

  Sen instämmer jag om akismet. Guds gåva till mänskligheten. Stoppar 99% av all spam utan att du behöver köra capthas och annat elände

  Reply
 10. Kolla in K2. Det är utan tvekan ett av de bästa teman som finns där ute för WordPress. Idén är alltså att utgå från K2 och modifiera det för dina behov.http://getk2.com/Sen instämmer jag om akismet. Guds gåva till mänskligheten. Stoppar 99% av all spam utan att du behöver köra capthas och annat elände

  Reply
 11. K2 är ett ganska häftigt tema, men utifrån sättet du ställer dina frågor antar jag att du har sökmotoroptimering och kodkvalitet i tankarna, och då tjänar du mer på att välja ett enkelt tema med enklare funktioner och helt validerad kod. Titta på teman av Fredrik Fahlstad eller Andreas Viklund om du vill ha enkel design och få funktioner samtidigt som du får hög kvalitet, rekommenderas starkt! Och ja, WordPress är överlägset bäst av bloggsystemen idag. Inte alltid rätt för alla, men klart bäst generellt sett. Och du lägger den helst inte i en subdomän eller en undermapp, utan du låter WordPress driva hela din sajt för bästa effekt. Det dubblar antalet besökare från Google, och det är de flesta positiva till… :-)

  Reply
 12. K2 är ett ganska häftigt tema, men utifrån sättet du ställer dina frågor antar jag att du har sökmotoroptimering och kodkvalitet i tankarna, och då tjänar du mer på att välja ett enkelt tema med enklare funktioner och helt validerad kod. Titta på teman av Fredrik Fahlstad eller Andreas Viklund om du vill ha enkel design och få funktioner samtidigt som du får hög kvalitet, rekommenderas starkt! Och ja, WordPress är överlägset bäst av bloggsystemen idag. Inte alltid rätt för alla, men klart bäst generellt sett. Och du lägger den helst inte i en subdomän eller en undermapp, utan du låter WordPress driva hela din sajt för bästa effekt. Det dubblar antalet besökare från Google, och det är de flesta positiva till… :-)

  Reply
 13. Jag förstår att Du vill rensa upp – det länkas hit och dit från alla håll och det känns lite svårt att hålla koll på allt Du skriver har jag märkt. Har sedan Google storyn försökt att följa med alla turer – tror jag gjort det men ändå. Jag fattar inte varför Du inte samlar allt under jardenberg.com. Rätt många känner till dig så det är väl lämpligt att fortsätta “build the brand”.

  Reply
 14. Jag förstår att Du vill rensa upp – det länkas hit och dit från alla håll och det känns lite svårt att hålla koll på allt Du skriver har jag märkt. Har sedan Google storyn försökt att följa med alla turer – tror jag gjort det men ändå. Jag fattar inte varför Du inte samlar allt under jardenberg.com. Rätt många känner till dig så det är väl lämpligt att fortsätta “build the brand”.

  Reply

Leave a Reply