Uppmuntrad av att igen ha fått ett snabbt och klockrent svar från mitt sociala nätverk kastade jag ut en tweet i morse. I all enkelhet:

  • Google är mitt kollektiva minne. Deras ambition är ju att indexera all information i världen och göra den tillgänglig. Perfekt.
  • De sociala nätverken är mitt kollektiva medvetande. Här förs de snabba samtalen som leder fram till nya, förädlade, förbättrade tankar.

Som för att bevisa den andra tesen så frågar omedelbart en smartskalle (David Hall, givetvis) i det sociala nätverket: ”Men var huserar ditt kollektiva samvete?”

Mitt första svar var: ”I kommentarsfältet på Dagens Media”. Och det var ett skämt. Men det riktiga svaret är nog att det finns i det som vi brukar kalla bloggsfären. Är inte bloggbävningarna, stora som små, ett exempel på hur vi kollektivt bearbetar och arbetar med frågor av etisk och moralisk karaktär.

Jo, jag tror vi kan säga så.

  • Bloggosfären är vårt kollektiva samvete

Uppdatering: tack för alla kommentarer. Nästan alla har kommit i mail och offlist, i stället för som vanligt här, i kommentarer och på microbloggarna. Det verkar som om samvete är en känslig fråga…