När den tekniska specifikationen inte säger hälften

Sitter och väntar på min iPad och har läst massor med hyllningar, men minst lika många dissningar. Många fokuserar på allt den inte kan. Och det har vi ju hört förr, tex när det gäller iPhonens kamera. Det är alldeles för dålig. Men…

iPhone mest populära ”kameran” på Flickr

Grafen visar vilken kamera som är mest populär på Flickr, och den säger väl en hel del.

Givetvis är tvåan, Canon, en mycket bättre kamera. Men vi har inte en kamera för sakens egen skull, vi har den för att vi vill föreviga ögonblick. Och – i allt högre grad – dela med oss av dessa ögonblick. Uppenbarligen uppfyller ingen kamera det bättre än iPhone. Alltså är den en alldeles utmärkt kamera, ändå. Trots att specen säger annat.

Jag tror det är samma sak med paddan. Jag tror på den som ett alldeles utmärkt fönster mot Kevin Kellys ”one machine”. Jag tror att en bra Safari är allt jag behöver. Om en timme kan jag berätta mer om det.

16 thoughts on “När den tekniska specifikationen inte säger hälften”

 1. Använder själv iPhone som kamera *bara* för att det är det lättaste och absolut bekvämaste sättet att publicera bilderna var jag än är. Håller med dig till 100%!

  Reply
 2. Fast det är lätt att ladda upp bilderna på flickr säger väl inte att optiken är bra?

  Det _är_ trist att iphone har en dålig kamera (och att man hör dåligt när man pratar med den), men den är fortfarande överlägsen på allt som har med delning och internet att göra.

  Reply
 3. Det är väl som med mp3-formatet, det är ju rätt uselt. Bäst är inte alltid främsta kriteriet när vi använder saker, tillgänglighet är alltid viktigare. Och telefonen har man alltid med sig. Och kameror kräver ju mer för att ladda upp bilder på nätet…

  Å andra sidan, som Emanuel är inne på – om Iphonekameran blev bättre skulle alltså bildkvaliteten på Flickr höjas rejält…

  Reply
 4. iPhone har en alldeles för bra kamera mot vad den teoretiskt ska ha. Är det någon som kommit fram till varför? Den är blixtsnabb (!), färgerna är underbara i hyfsat ljus och videon är helt användbar…

  Kameran i min Nexus One kraschar, flera gånger, inklusive Gallery. Har jag några hundra bilder i är den långsammare än första N95, ungarna hinner av rutchbanan, gå in, ta av sig skorna och sätta på TV innan fanskapet tagit en bild. Och kvaliteten, speciellt på video är så vedervärdig att jag inte ens postar bilder och video till Twitter.

  Reply
 5. Intressant – jag är lite spekulant på en Nexus. Men jag är fortfarande grymt nöjd med min Magic, där kamera och allt är snabbt och responsivt. Enda jag saknar är väl kanske blixt då. Kanske ska jag vänta tills även HTC hunnit i kapp kameravis.

  En annan sak slår mig när jag tittar på statsen – möjligen skulle man slå ihop Canongluggarna för att få en rättvis bild – Iphonen finns vad jag vet i två identifierbara modeller och om en annan tillverkare har en annan utvecklingstakt (med fler modeller) så kommer deras resultat fragmentariseras, särskilt i generella diagram, eller diagram som sträcker sig över längre tid.

  Reply
 6. Vi behöver “real life” jämförelsetal. En sak är säker, tabellernas förbannade “megapixlar”, optik från dittendatten” och “blixt” säger inte ett smack om kvalitet. Inte ett endaste smack.

  Reply
 7. Men du missar ändå poängen tycker jag.
  1. kvalitet är ett väldigt subjektivt begrepp.
  2. tekniskt dålig kamera betyder inte så mycket idag. Mekaniken är bara en del av de bilder du tar, med den efterbearbetning som iPhone gör så får jag mycket ”bättre” bilder av den än vad jag får av min HTC Hero.

  Men framför allt, det handlar om helheten. Jag tycker inte det är trist att iPhone har en dålig kamera, för jag tycker inte den *är* dålig.

  Reply
 8. Detta är ju en struntsak, så vi ska inte gräva ner oss i det. Men om du är i mörkt rum går det helt enkelt inte att använda Iphone.
  Då går det att säga – det är dåligare i jämförelse. Och är det inte så vi mäter kvalitet?

  Reply
 9. Ska man vara petig så måste man ju ge sig in och kolla precis hur fragmenterat Canons resultat är – man kan ju tänka sig att samma fotografer gömmer sig bakom samtliga Digital Rebel-gluggar (eftersom diagrammet visar total-statistiken utan definierad tidsaxel).

  Frågan är då om samma sak gäller för de två iPhonemodellerna och vad totalsummorna skulle bli.

  Tittar man tex på trenderna så går trenden ner för Canons äldre glugg XTI (EOS 400) men upp för den nyare XSI (EOS 450D), vilket kan tolkas som att användarna byter upp sig. Samma sak syns för Nikons båda kameror. Det betyder att utvecklare som levererar nya modeller ofta, “straffas” i förhållande till dem som har ett långsammare uppdateringsschema, eftersom deras resultat alltså fragmentariseras. Eller Iphone har längre tid på sig att samla på sig foton.

  Det skulle vara intressant att se tabellerna nedbrutna på, säg, veckor eller månader.

  Reply
 10. Hur fungerar det där med statistiken?
  Jag har en 3GS men på flickr så regisreras bilderna som tagna med en 3G.

  Reply
 11. Jag är så besviken på iPhone 3GS kamera. Med min gamla iPhone 2G kunde jag ta bilder värda att använda för utskrift. Finns med i väggkalendern t ex. Nu med 3GS har det mesta blivit suddigt och det är så svårt att få fokus att det krävs 4-5 snaps innan en blir bra.
  Fler som känner igen detta? Jag dagboksfotar säkert 10-12 bilder i veckan, så detta stör mig verkligen.

  Reply

Leave a Reply