Nästan all brottslighet går numera att härleda till Facebook – säger polisen enligt SvD #jjk

SvD kickar igång en granskning om brottslighet på nätet, men skjuter sig i foten direkt. Att rubriken Brotten på Facebook har femdubblats på fyra år är en hård dragning visar @rogeraberg på Feber med lite enkel matematik.

Vad jag tycker är värre är avslutningen, med ett citat från Urban Swahn, gruppchef för it-brottsenheten i Västra Götaland. Så här säger han, och uttalandet får stå utan följdfråga:

Nästan all brottslighet går numera att härleda till Facebook

Om det här vore sant, så skulle det ju vara årets scoop. Men SvD verkar inte reflektera över det. Problemet jag har med den här sortens citat, förutom då att de visar på polisens begränsade verklighetsuppfattning, är att de gärna får fötter och börjar leva sitt eget liv. Minns till exempel uppgiften om 750.000 pedofiler och inte en enda källa, och hur seglivad den storyn visat sig vara.

För det är ju så det fungerar. De som inte är insatta litar på det som traditionella medier säger. Jag är säker på att vi nu har en stor del av den svenska befolkningen som köpt bilden av att om man bara kommer åt Facebook så kan man komma åt ”nästan all brottslighet”.

Jag tycker det är strålande att SvD tar sig an ämnet, och det saknas sannerligen inte nyttiga vinklar. Men att tillåta sig att bli megafon för direkt felaktiga uppgifter kan inte vara ”klassisk nyhetsjournalistik”. Det är bara dumt, och det smärtar mig som det SvD-fan jag är.

Mitt bekymmer är att sådant här skymmer sikten. Det försvårar den behövliga diskussionen om hur vi ska hantera möjligheterna och svårigheterna. Men så länge de som sätter agendan inte förstår sitt ansvar så blir det uppförsbacke. Igen.

Uppdatering och BTW, i en faktaruta visar man exempel på Facebook och brottslighet – men där har ju Facebook i nästan samtliga fall använts för att lösa brottet. Då borde kanske vinkeln vara en annan?

Uppdatering 2, precis som förväntat – nu är det dags för följa john. Nu ska alla övertrumfa varandra i att varna för hur farligt det är med facebook och internet. Vilken lycka för Nyhetsmorgon att Linda Rosing / Thelenius nyss fått sin blogg terrorattackerad. En dröm för morgonsoffan, ur programet för i morgon.

8.20 Allt fler brott sker på Facebook och internet. Förra året mer än fördubblades antalet anmälningar. Linda Thelenius är en av dem som fått sin blogg kapad. Anders Ahlqvist, chef IT-brottssektionen Rikskriminalen om internetbrott.

Tack för det, SvD. Det gjorde ni bra… Hur var det nu ni sa, det var bara jag som såg er FUD-vinkel?

Sänder en stilla vädjan till redaktionen på fyran att låta Anders Ahlqvist prata till punkt. Jag tror han har bra saker att säga.

Uppdatering 3: Läs bra texter från DeepedBrit och Fredrik Wass på Brännpunkt. Tipsa gärna om mer läsning så länkar jag upp efterhand.

11 thoughts on “Nästan all brottslighet går numera att härleda till Facebook – säger polisen enligt SvD #jjk”

 1. Bra att artikeln engagerar. Det kommer fler delar
  i artikelserien som kan förtydliga. Synd att du låter det citatet
  skymma artikelns huvudtema: att polisen helt saknar resurser att hänga
  med i samhällsutvecklingen.

  Reply
  • Synd att ni redigerade artikeln så slarvigt att det avslutande citat är en sådan kraftig markering åt helt fel håll menade ni säkert. Det är inte Jocke som skriver texten men han läser den som säkerligen större delen av mottagarna läser den. Ni har skapat ett citat som kommer hänga med för lång tid framöver, det luktar lite unket inför fortsättningen.

   Reply
  • Intressant hur ni (vem) vrider det till att *jag* vinklar och *jag* låter citatet skymma det som är viktigt. Ni kanske borde fundera lite över er roll… I synnerhet som ni vid upprepade tillfällen hävdat att all kritik är … irrelevant? … innan vi sett hela artikelserien. Tål inte varje publicering att stå för sig själv?

   Helt seriöst blir jag allt mer undrande till vad som hänt med den journalistiska attityden hos er, ni brukade ju vara bäst i klassen. Det här känns som något helt annat.

   Reply
 2. Det är med största sannolikhet det i faktarutan polisen egentligen menar. Att nästan all brottslighet kan lösas (delvis iaf) med hjälp av Facebook.

  Vårdslös journalistik oavsett.

  Reply
 3. Inte för att låta bitter, men konsumenterna får de produkter och tjänster de förtjänar. Sålänge de betalar för smörjan som Expressen, SvD och andra kvällstidningar publicerar så försäkrar de sig samtidigt om att få läsa samma skitartiklar i framtiden.

  Dra in presstödet. 

  Reply

Leave a Reply