#nosmiley – en vecka utan smileys

smiley_no_smiley_sticker-p217663568088244854tdcj_210[in English] Att 140 tecken begränsar är ingen ursäkt, och inte heller duger det med klassikern ”digital kommunikation är ju så trubbig”. Jag inser att mitt bruk av smileys/emoticons har blivit ett missbruk – och jag behöver avvänjas.

Från och med måndag den 9/11 kl 00:00 och fram till söndag den 15/11 kl 23:59 ska jag försöka att helt undvika smileys. Jag får helt enkelt se till att uttrycka mig lite spänstigare istället. Skulle någon ändå missuppfatta och bli sur får jag väl flagga med #nosmiley och länka hit…

Men det kan behövas lite grupptryck och kontroll, som med vilken vit vecka som helst (du vill klicka på den länken). Så håll ett öga på mig. Om jag slarvar och du kommer på mig, så bjussar jag på en pilsner vid nästa tillfälle.

Hänger du på? Kommentera eller skriv en egen utfästelse och länka ihop. Det kan ju, om inte annat, bli ett kul experiment. Klart mer allmännyttigt än No Google Day i alla fall.

(Tre gånger under tillkomsten av den här korta texten var jag på väg att stoppa in en smiley. Det är helt uppenbart att jag behöver omprogrammeras.  Börjar skära ner redan nu)

Uppdatering: Sofia Mirjamsdotter plockar upp bollen big time både på Bloggvärldsbloggen och The real Mymlan. Ska bli kul att se om det blir en ovanligt tråkig vecka – eller en med mängder av missförstånd. Det kanske rent av blir en vecka fylld av strålande kort-prosa. Spännande hur som helst.

Uppdatering 2: en bit in på första dagen är det bra tryck på twitter med #nosmiley, den här posten ligger i vänsterkrysset på knuff.se, många har hakat på, debattens vågor går höga på sina håll och Mymlan har skrivit ner de första reaktionerna. Kul det här.

Really short explanation in English, should you have stumbled across the hashtag #nosmiley… This is a week long experiment to see if we can communicate in writing without using smileys/emoticons. It’s not a war against those symbols, I love them dearly, it just a way of challenging our language – and possibly revive it. And to help keep an eye on each other we’ve use the hashtag and write about our progress. That’s all there is to it. Enjoy!

Bildcred, topp: CC BY-NC-SA Darrell J. Rohl

60 thoughts on “#nosmiley – en vecka utan smileys”

 1. Ooooh, jag behöver haka på, men vet inte om jag är redo. Tänk om man blir missförstådd! (Och här försöker jag alltså låta bli att smila, därför blir det istället en lång parantes).

  Reply
 2. “Om jag slarvar och du kommer på mig, så bjussar jag på en pilsner vid nästa tillfälle.” Ingen idé att helnykteristen Bea påpekar slarv. Kanske nästa förbud skulle vara att sluta anta att alla dricker alkohol? (låter bli att infoga en smiley här)

  Reply
 3. Hänger inte på, men har tänkt på samma sak ett tag. Tror att jag ransonerar lite mer nu och inte tillåter mig mer än, maximalt, en smiley per meddelande. Samma sak borde väl f.ö. kunna gälla slentrianmässiga förkortningar av typen LOL? Kommer att följa ditt försök, om inte annat så för bärsbelöningen. /insert smileys where needed/

  Reply
 4. “Varför?” är en fåraktig respons. “For the lulz” räcker som svar. Eller, som Jocke säger, en vilja att utveckla sitt eget språk. Precis som No Google Day kanske utvecklade sökskillzen för oss som deltog. Att kräva “allmännytta” förefaller konstigt.

  Reply
 5. Du verkar vara en expert i ämnet så jag frågar dig om du vet hur man gör en sol och noter ?

  Reply
 6. OK, det är alltid nyttigt att reflektera över sitt språkanvändande. Men lite känns det som Georges Perec som skrev en bok utan att använda bokstaven 'e' (på franska, dessutom). Kul, men både smileys och bokstaven 'e' gör språket rikare. Rätt använda, vill säga.

  Reply
 7. Nja, den går jag bet på. Men det var kanske inte heller mig du kalker expert? (hade suttit fint med en smiley här också)

  Reply
 8. “Men det kan behövas lite grupptryck och kontroll, som med vilken vit vecka som helst (du vill klicka på den länken).”
  Ehem, ja, tja, eh, jag har faktiskt haft en “vit vecka” från Wikipedia… Den där sidan är inget skämt helt och hållet.

  Reply
 9. Gud så svårt. Jag skriver aldrig med smileys i bloggen, däremot när man kommenterar eller msn:ar med någon. Hur kom du på denna detox? Dock väldigt bra idé, man blir liksom tvungen att utöka sitt ordförråd och välja sina ord med omsorg för att få fram det man tycker, tänker och känner.
  Grymt kul idé!
  Hoppas du klarar dig!

  Reply
 10. Mowa: Det var dig jag kallade expert ( här vågar inte jag heller sätta en smiley )
  Undras om någon kan lösa min gåta ?

  Reply
 11. Ja, det är ingen promenad i parken. Men än så länge tror jag att jag klarat det. Skriver tror, för jag har hela tiden en otäck känsla av att det ska ha smugit iväg en smiley av misstag. Tror aldrig jag läst, och läst om, så mycket av det jag själv postat som idag. Men som sagt – jag tror jag är grön.

  Och jag tycker det är kul. Märker redan att det blir annorlunda. Inte bättre, nödvändigtvis. Men annorlunda. Och när jag åter tillåter mig att använda smileys så tar jag förhoppningsvis med mig en del av det annorlunda.

  Men roligast är nästa att det blivit så bra diskussioner på flera håll. Dessutom har det kommit en del verkligt grymma bloggposter som inlägg i debatten. Hur kul som helst.

  Reply
 12. Nu vet jag ju inte om det är en pilsner i potten eller en känd svensk (nåja, fransk är den väl nu) vodka. Utan smilisar blir allt så tvetydigt. Vad bra!

  Reply
 13. Borde det inte vara tvärtom? Använd så mycket emotikoner (eller vad nu “emoticons” kan tänkas heta på svenska) som möjligt, eftersom 10% av budskapet är vad vi säger, 30% hur vi säger det och 60% hur vi är när vi säger det. Så tänk om man kunde skapa en tjänst/kod som visade löpande om jag var arg, ironisk, bestämd, upprörd, ledsen o s v – borde inte våra budskap bli tydligare då

  Reply
 14. Jag har inte riktigt hängt med senaste dagarna. Hur gick den vita veckan?

  Var det någon period under veckan som var extra svår att ta sig igenom. Har det blivit några återfallssmileys sedan dess och hur ser prognosen ut framöver.

  Skulle va kul med en reflektion över veckan som gick.

  Reply
 15. I'm in. Jag blir stressad av smileys: Det känns som att man petar in dem överallt för att man inte riktigt vågar stå för det man säger. Varje gång jag läser en (välskriven) text utan smileys (och utropstecken) blir jag lugn och glad.

  Reply

Leave a Reply