Nostalgi: Därför heter det Galento

Eftersom jag blev kallad ”stofil” av What’s Nextarna igår så har jag inget att förlora på en kort promenad längs minnena allé. I synnerhet som det är jubileum. Och i synnerhet som en tidig kommentar på nyheten att alla på Aftonbladet får en iphone var ”när släpps Galento i appstore?

Följande utspann sig för mer än 10 år sedan…

Jag konsultade på Aftonbladet och det där med internet var fortfarande ganska ungt. Mitt huvudsakliga uppdrag var att arbeta med utveckling av aftonbladet.se, men det var en del fokus inåt också. Man jobbade inte precis optimalt och vi funderade på om inte ”internet-teknik” kunde användas internt. Det togs en plan. Max två applikationer på varje dator var målet. Fotografen fick Photoshop, redigeraren QuarkExpress, reportern Scoop, analytikern fick Excel – i övrigt skulle allt skötas via webbläsaren.

Givetvis alldeles för tidigt, och alldeles för radikalt. Men att förvandla intranätet till ett arbetsredskap och börja resan var ett enkelt beslut. Med Filemaker, Lasso, WebStar och makalösa fulhack sattes spaden i marken. Det kom att sammanfalla med en del andra byggen och blev någon slags plattform, trots allt. Lyckligtvis är allt nu utbytt utom grundtänket och namnet. Citerar Mattias Nyman från introduktionen:

Galento – varför heter det så?
Det enkla svaret är att vi, strax före vinter-OS i Nagano 98, satte upp två maskiner som skulle hantera e-post, texter och bilder för våra utsända i Japan. Maskinerna döpte vi till Biffen och Bananen. Biffen stod på utsidan av vår brandvägg och skötte e-post och mottagning av texter och bilder, samt såg till att de utsända kunde läsa telegram via Internet. Bananen stod på insidan av brandväggen och skötte kontakten med Biffen. Efter detta lyckosamma  försök permanentades lösningen och en ytterligare maskin köptes in för att klara anstormningen. Jag, Jens Frejrud och Joakim Jardenberg stod och pillade med den nya maskinen och frågade oss högt vad vi skulle kalla den. Richard Elmquist på tekniken råkade höra vad vi sa och kläckte blixtsnabb ur sig: ”Galento”. Det var Biffen och Bananens vapendragare i Rit-Olas legendariska tecknade serien med samma namn. Och på den vägen är det. Ingen har kommit fram med något bättre förslag hittills, så den får nog heta så. Från första början kallades projektet dock för Sune, men det är en annan historia.

Vilken är din mest lyckade maskinnamngivning. Skriv och berätta, sånt här är kul.

Förresten, hanteringen av hela systemet skedde i ett verktyg som kallades för ”admin-pisset”. Välförtjänt. Jag kan fortfarande känna mig lite stolt över principerna, men själva bygget – shit så fult det var.

5 thoughts on “Nostalgi: Därför heter det Galento”

  1. “Lillasyster” Klara (samma plattform men blå knappar istället för röda ungefär :) på SvD har levt kvar och använts till hösten 2008. Det är respekt!

    Reply
  2. Shit, det hade jag aldrig trott. Jag var ju med inledningsvis och släpade in klara, och det var precis så det kändes. Där det faktiskt fanns lite tanke på bladet så hängde SvD mest på. Det fanns en infochef som brann för det, men har för mig att hon slutade i den vevan. Kul hur som helst.

    Men vänta nu: menar du att Klara till och med rullade på samma plattform till i höstas?

    Reply

Leave a Reply