Nostalgi: Rockbjörnen 97/98

Det är mer än 10 år sedan nu. Man ser hur åren har gått om man tittar på mannen med den stora slipsen i nedre högra hörnet. Alla vi andra är oss precis lika.

De här åren på aftonbladet var sjukt spännande. Vi flyttade ut stora redaktioner till festivalen i Hultsfred, till SAS Radisson i Oslo under melodifestivalen, och som här till Ernst Rolf loge på Cirkus under Rockbjörnen.

Vi sände ”Live” som det hette och det betydde bland annat att vi tog webservrarna med oss. Det blev minst skakigt på det viset, jag tror det hade med brandväggar inne på Arenavägen att göra.

Jag minns framför allt en server, den användes nog året innan det här, för den första webbtv-sändningen. Det var en bizarr encoder direktimporterad från USA. XING streamworks har jag för mig hette leverantören. Lådan var stor som ett mindre skrivbord, hade gigantiska kylflänsar på utsidan, lät som en traktor och hade inte ens hårddisk (allt låg på en 3,5″-floppy). Via den fick vi ut riktigt jävla skitdålig livevideo i tumnagelstorlek. Virtanen döpte det, någon månad senare under hockey-vm, till frimärkstv. Det var verkligen cutting edge, långt innan youtube och bambuser.

Uppdatering: Lotta har hittat fler bilder, från året innan, och till och med video. Vi måste gräva fram mer sånt här!

(stort tack till Lotta Holmström för att hon sparat det här)

2 thoughts on “Nostalgi: Rockbjörnen 97/98”

Leave a Reply