Christian Rudolf (@RudolfChristian) noterar att den här posten trillat ner från sin tredjeplats hos google när man söker på iphone apps – och det är väl rimligt med tanke på dess ålder. No biggie. Men det finns mycket annat iphone-godis på den här sajten. Sök och du ska finna ;)

[en modernare lista, med tio favoriter, finns nu. Men den här är faktiskt fortfarande i stort sett aktuell, sex månader senare. Det har bara blivit fler apps i luren ;)]

iPhonen är en cool telefon, och en av de coolaste sakerna med den är alla applikationer. Nyligen firades att det hade tankats hem över en miljard apps, och det är svårt att hitta någon som inte erkänner vilken total revolution det här har inneburit. Men det där kan man fördjupa sig i på annat håll. Här ska det handla om konkreta tips. För att du ska slippa ladda hem 25.000 apps och testa, så får du lite rekommentationer här.

Jag har nio fulla skärmar med apps och här är de som just nu är russinen ur kakan. Visste du att när du installerar app #130 så syns den inte förrän du plockar bort en annan (men du kan spara dem i iTunes). Det är nog tur på sätt och vis, vågar inte tänka på hur många skärmar med apps jag skulle haft annars. Plocka bort är ju traumatiskt. Däremot förbannar jag dagligen att jag inte kan plocka bort en del av apples apps.

Ordningen i listan nedan är så som de ligger på min iPhone, från första skärmen och bakåt. Inedningsvis är de ganska hårt prioriterade som bäst och oftast använda, men från plats 15 eller så är det lite mer random. Jag byter ett 30-tal apps i veckan för att pröva nytt och hålla mig uppdaterad. I den här listan tar jag bara upp apps som du kan installera utan att jailbreaka din iphone. BTW, jag skriver inte heller om de är gratis eller betal – antingen vill du ha dem eller inte ;)

Då kör vi, här är listan. Länkarna går i regel inte till appstore, utan till rekommenderad läsning.

 1. Skype : har tagit plats i bottenskärmen (istället för iPod, som jag flyttat upp och till skärm 2)
 2. tv.nu : bäst för att få koll på tvprogrammen.
 3. Recorder : för snabba minnesanteckningar by voice. Se upp så det blir rätt app.
 4. Brightkite : kul positioneringstjänst (inte bara iPhone-specifik) som vi är ett par nördar som har mycket utbyte av. http://brightkite.com/people/jardenberg/ – eller kolla polaren Håkans bilder och statusuppdateringar här: http://brightkite.com/people/hakandahlstrom. Kom inte och säg att man inte kan ta coola bilder med iPhone
 5. Twitterfon : min huvudsakliga iphone app. Relativt bra på att reda ut konversationer
 6. Facebook : kräver förhoppningsvis ingen förklaring;) BTW, är du utvecklare så missa inte Three20, som är en hel del av Facebooks fantastiska app i open source-version.
 7. BBK : bredbandskollen. Ja, jag är en nörd.
 8. RjDj : inte nytta. Bara nöje. Omöjligt att beskriva. http://rjdj.me/
 9. Fring : ip-telefoni (och IM-klient). När jag ska ringa ut från +46 424 24 24 24 är det den jag använder.
 10. Instapaper : låter mig från webbäsaren spara undan webbsidor för senare läsning i iPhone, i ett snyggt och anpassat format.
 11. Yr.no : vädertjänst från norge. Briljant både på nätet och OK i iPhone.
 12. Arla-kökets kokbok : trots att Tasteline nu kommit ut med sin app så är den här fortfarande vinnaren i min bok. Precis så här snygg och enkel ska en app vara. Enda missen, den borde vara kollaborativ så att K och jag kunde märkt upp gemensamma favoriter etc…
 13. Wikiamo : liksom Ipedia och tusen andra, en Wikipedia-app. Jag kör den här mot svenska wikipedia och den är nog min favvis. Sedan har jag iPedia inställd på engelskspråkiga wikipedia. Works for me.
 14. Eniro / Hitta.se : telefonkataloger, som inte direkt imponerar, men som är måsten. Eniro är ganska tung, men också lite mer avancerad.
 15. RTM : Remember the Milk, sannolikt världens mest avancerade ”att-göra” tjänst. Appen är faktiskt på många sätt bättre än fullversionen via webbläsare i datorn. Kräver att du har ett pro-konto av rtm.
 16. Easy Wifi : inloggningshjälp för slutna nätverk. Via webben definierar du nätnamn och inloggningsuppgifter. Sedan är det bara att dra igång den här så slipper du sitta och knappa in uppgifter för tex homerun eller the cloud.
 17. TripIt : underbar version av nättjänsten som hjälper dig att hålla reda på allt runt dina resor. Numera funkar den även offline. Guld värd!
 18. Tweetie : min andra twitter-app. Den här använder jag för ett annat konto som jag postar på mer sällan.
 19. ??? : en applikation som jag tyvärr inte få berätta mer om just nu, men den är nog den mest efterfrågade appen, alla kategorier, det senaste halvåret eller så… Snart finns den även i din iPhone, kanske.
  Uppdatering: det var så klart Spotify, som jag hade förmånen att få testa långt innan lanseringen.
 20. Hitta hem : Svensk fastighetsförmedling visar på stor smartness. Jag letar inte hem, men jag utvärderar den, och är imponerad. Det är löjligt snyggt gjort!
 21. Week/Vecka : japp, den gör en enda sak. Talar om vilken vecka det är.
 22. Mobile photos : en av många flickr-applikationer. Jag gillar den här för den låter mig snabbt gå in och justera texter etc på nyligen uppladdade bilder, tex från iPhonen.
 23. Stanza : en FANTASTISK ebok-läsare. Kindle kan slänga sig i väggen. Tyvärr har Amazon precis köpt upp dem, så nu är framtiden osäker.
 24. WordPress : man bloggar inga romaner från iPhonen, men för snabba fixar är den här super. Kan hantera flera bloggar. Använder den mycket för att smälla upp en snabb draft, som jag sedan arbetar klar från datorn.
 25. Myspace : behöver väl inte heller förklaras. (Det finns en anledning till att Facebook ligger på första skärmen och den här på fjärde.)
 26. Google : stencool. På väg fram mot första skärmen. Tex: starta applikationen, lyft luren mot örat, inom en sekund hör du en ton, säg “pizza” och den hittar direkt de pizzerior som ligger närmast dig! Eller säg “twentytwo times fourtyfive” och se svaret uträknat direkt. Amerikansk accent hjälper, men den har blivit ännu bättre i senaste versionen.
 27. Dizzy Bee : innovativt och roligt spel. Jag är ingen gamer, men det är kul att se vad som händer när en maskin som iPhone landar i händerna på kreativa spelmakare.
 28. Multiconvert : converterar mellan allt du kan tänka dig. Maximal nytta. Inget glitter.
 29. Skånetrafiken : riktigt snygg reseplanerare, snabb och to the point. Tyvärr enbart online.
 30. Newsmill : den är riktigt dålig, har bara kvar den för att kunna motivera varför. Bra tänkt, uselt genomfört. Kan inte tiga ihjäl den, hjälp mig att sätta tryck på Karin, Leo och PM så de gör om och gör rätt.
 31. DuckDuckGo : bubblare. Google-komplement med världens konstigaste namn, men jäklar vad den levererar.
 32. Midomi : vad hette nu den där låten? Hör du den på radio, spela in ett par sekunder. Eller sjung ett par takter. Eller skriv några strofer. Det är magi. En app som klarar av att ge rätt svar när JAG sjunger en textrad från Redemption Song förstjänar all cred.
 33. Rulla : skriv ett meddelande som sedan rullar fram på skärmen i STORT format. Perfekt när du är moderator tex, mitt standardmeddelande är “Slutar du inte nu så stänger jag av strömmen!”
 34. unlike : bästa reseguiden för utvalda storstäder. Den är enormt snygg, fräsch och smart. Jag har köpeversionen som tillåter en del offline-pysslande också.
 35. Summizer : bara ett gränssnitt mot Twitters realtids-sök. Enormt nyttig i stunder av breaking news, eller som en del av din brand stalking.
 36. Drinks : drinkrecept helt enkelt.
 37. Meeter : sällananvänd, men helt underbar. Inför ett möte anger du hur många som deltar, och vad som är den genomsnittliga kostnaden för mötesdeltagarna. Sedan startar du klockan när mötet inleds och alla kan tydligt se hur pengarna rinner iväg. Tankeväckande (och skitrolig).
 38. 1password : tillsammans med plugin i både Safari och Firefox ser den till att mina inloggningar, kreditkortsnummer, koder etc alltid är i sync. En guld-app.
 39. Seismometer : inför nästa jordskalv? Visar vilket otroligt instrument iPhonen egentligen är.
 40. iStat : nördapp för att se hur iPhonen mår.
 41. Vinvin : otroligt dåligt namn på en bra applikation för att få koll på vintips och prisvärde.
 42. Bloomberg : coolaste appen för att hålla koll på aktiemarknaden. Missa inte hur snyggt det är när du skiftar mellan stående och liggande läge på iPhonen.
 43. FStream : för webbradio som inte är SR.
 44. AftonbladetTV : bara ett gränssnitt mot deras webb-tv. Schysst upplägg gör den till ett bra tidsfördriv.
 45. Decibel : också ett exempel på vad man kan göra med precisionsintrumentet iPhone. Dessutom ett underbart retro-gränssnit.
 46. Prisjakt : bra att ha till hands när du är ute och shoppar.
 47. Google Earth : sannolikt en av de mest imponerande apps som gjorts hittills.
 48. iStethoscope : ännu en app i katergorin “teknik-demo”. Det är fantastiskt att det här går att göra med iPhone.
 49. Ocarina : vinnare i kreativitetsklassen. Ett intrument, en filosofi, en vacker tanke. Måste provas.
 50. Res i STHLM : funkis reseplanerare för stockholms lokaltrafik.
 51. WeatherPro : väderapp från Meteogroup. Inte gratis som appen från yr.no – men makalös kompetent. Stats, procentuella prognoser, rörlig radarbild, satellit-foto etc. Mer avancerat än väderleksrapporten på tv. I en iPhone. Helt sjukt. Dessutom väldigt bra prognoser, jmt med tex smhi.
 52. WifiTrac : letar upp öppna nätverk, alltså inte bara sådana som ser öppna ut. Oumbärlig.
 53. LinkedIn : trist app, men nyttig för snabbkoll av nätverket när man är ute och vimlar ;)
 54. iSteam : kul teknikdemo. Steamy windows, liksom.
 55. SF Bio : bara för att hålla koll på vad de gör. Utnyttjar inte precis hela potentialen…
 56. WunderRadio : också ett alternativ för att lyssna på webbradio. Coolt också att den är byggs av smartskallarna på Weather Underground.
 57. Topple : Tetris-liknande spel, med massor av attityd och glimt i ögat.
 58. Keynote Remote : för att fjärrstyra Keynote-presentationer.
 59. Powersearch : geofokuserat sök från Wayfinder, i kombo med Eniro. Bra eller anus? Juryn är fortfarande ute.
 60. GPS (från MotionX) : ser ut som en old school gps, men på iphone-steroider. Nördig.
 61. OldBooth+ : för att lattja med bilder. Bara kul, men å andra sidan är det jäkligt kul.
 62. SinkSub Lite : svenskutvecklat spel som fick massor med cred. Spelet känns nog igen, men det är snyggt gjort, med mycket retrokänsla kvar. Och om du gillar OpenStreetMap, så gillar du den här appen.
 63. Lexikon : översätter från svenska-engelska-svenska. Helt enkelt. Snabb, snygg offline.
 64. Pingdom : serverövervakning. Guld för en sådan som mig.
 65. Analytics : app för att gräva i stats från Google Analytics. Guld för en sådan som mig.
 66. SR Poddradio : smidigt och bra. Vad jag kan se ger den access till alla program!
 67. CameraBag : som ett enkelt litet mörkrum med ett antal fasta effekter som gör iPhonebilderna mycket snyggare.

Sedan har jag ett antal olika tidningsappar, mest för att se vad de hittar på. Tex Sydsvenskan, NYT (bra med offline-läge, funkar på flyget), USAToday. Inget som imponerar precis.

Har dessutom ett antal ikoner som bara är bokmärken för snabb safari-åtkomst till sådant som Dropbox, Arlanda Express etc.

Men mest tid tillbringar jag i Safari, där gmail och google reader är helt fantastiska att använda. De står nog för 95% av min iPhone-tid, och visar tydligt hur bra en webapp kan fungera.

Så, det var min lista. Nu kan ni väl tipsa om vad du gillar. Det kanske rent av är en app som jag inte redan har provat ;)

Uppdatering: SvD listar på utvecklingsbloggen lite apps, riktade mot redaktionellt arbete.