Så enkelt som 1-2-3 : del 3 – två helt olika kommentarer

Helt underbara Cecilia af Jochnick skrev en klockren kommentar på ett av mina tidigare inlägg om upphovsrätt. Läs och begrunda. (Ja, jag har cecilias tillstånd att publicera, även om det egentligen inte borde behövas ;)

Jag känner mig inte kompetent att diskutera upphovsrättens väl och ve men himla kompetent för att försöka se de vyer Jocke målar upp – det är intressant tycker jag som väljer att se det helt enögt från min horisont.

Där det inte finns så mycket pengar inblandade efter att något väl har betalts för. D v s det brukar inte vara någon köbildning på mina texter när väl beställaren betalt och publicerat. Men om jag nu ser mig själv som ett varumärke så gynnas jag av all publicering av mig oavsett om jag får betalt för den eller inte. Skriver jag en bra text för klubbladet A som sedan knycks av webbsidan b som lägger ut den varpå den läses av sjuttinörton tusen fler än som läste klubbladet och en av dem ska ha en text till en presentation och gillar min stil och ringer och ger mig ett uppdrag… tanken funkar för mig men förstås inte om jag skriver en enda bästsäljare och sedan får afasi.

Jag har ju rätt till min egen skit men i samma ögonblick den lämnat ändtarmen så tappar jag liksom intresset för den och om någon vill använda den till gödning tar jag inte betalt.

Det fanns folk som fuskade förr i världen och tjyvkopierade texter på kontorets kopiator och spred på firmafesterna. Det fanns unga män (och kanske kvinnor) som satt hemma i timmar och piratkopierade kassettband och gjorde sig en hacka. Under kvinnosynstiden skrev vi om den märkliga företeelsen “copy-party” då datanördar från skandinavien vallfärdade till Karlstad för en helg och hyrde in sig på en skola och släpade dit sina datorer och satt en hel helg och kopierade program och spel, sov på golvet och pizzabagarna blev miljonärer..

Och nu sprids allting på tre sekunder och alla med ett telefonjack kan hämta hem vad som helst i stort sett… det är KLART att det måste kräva ett annat tänkande.

Visst är det klart att det måste kräva ett annat tänkade. Fortsättning följer. Tills dess, njut av den här underbara filmen, också den på upphovsrätt-temat.

Här kan du hitta tidigare inlägg om upphovsrätt och copyright

Andra bloggar om: , ,

Leave a Reply