SearchWiki – Google blir personligare

Det är ett konstigt namn på en bra sak. När Google långt om länge låter användaren personalisera och få kontroll över sitt eget sökresultat så blandar man in ”wiki” i namnet. Konstigt är också att man inte rullar ut det som en labs-feature, utan faktiskt blåser på direkt på vanliga söksidan. Tror det är den största förändringen på ettan någonsin. Nevermind. Det är bra. Det är intressant. Och det är ett poäng till mig ;)

Det Google gör, och sättet de gör det på är väldigt nära det jag såg framför mig när jag skissade på elementen för profilsidan, notifieringen och hela upplägget i ”Monsterposten”. Man visar tydligt att du är i “spårningsläge” och att bearbeta sin egen söksida är busenkelt. Det känns bra. Här har vi en skiss att bygga på.

Tydliga funktioner för att ranka upp, ner, ta bort - och du ser direkt att du är "spårad".
Tydliga knappar för att ranka upp, ner, ta bort. Tydlig indikation på att du är spårad...

Ändringarna du gör är bara dina. De påverkar bara dina sökresultat. Idag. På sikt lär det bli annorlunda. Redan idag kan du längst ner på sidan välja ”See all notes for this SearchWiki” och se vad andra gjort med sökresultatet. Fascinerande och det vore ju tjänstefel att inte på sikt utnyttja publikens aktiviteter. Google lär finna ett sätt.

Google har alltid varit anala med sin söksida, och det här steget måste vara enormt stort för dem. Babysteps mot något ännu större tror jag. Det ligger mycket tanke bakom, och som de själva säger:

This new feature is an example of how search is becoming increasingly dynamic, giving people tools that make search even more useful to them in their daily lives. We have been testing bits and pieces of SearchWiki for some time through live experiments, and we incorporated much of our learnings into this release. We are constantly striving to improve our users’ search experience, and this is yet another step along the way.

Fler schyssta länkar kommer efter hand.

22 thoughts on “SearchWiki – Google blir personligare”

 1. Här är en video som visar det hela väldigt bra.

  Jag är fortfarande splittrad och vet inte om jag ska se det hela positivt eller negativt. Min första tanke är att informationssidor/affiliatesidor har en tendens att trilla ner om dessa röster väger tungt.

  Reply
 2. Här är en video som visar det hela väldigt bra.

  Jag är fortfarande splittrad och vet inte om jag ska se det hela positivt eller negativt. Min första tanke är att informationssidor/affiliatesidor har en tendens att trilla ner om dessa röster väger tungt.

  Reply
 3. Dags för alla att se om EPIC2014 (jag vet att det finns en EPIC 2015..).

  Ja, Jocke – du var först och får alltså lov att skära en ny skåra i trackpaden.

  Reply
 4. Dags för alla att se om EPIC2014 (jag vet att det finns en EPIC 2015..).

  Ja, Jocke – du var först och får alltså lov att skära en ny skåra i trackpaden.

  Reply
 5. Att använda “wiki” i namnet lät främmande för mig med när jag läste. Men efter att kollat på informationsvideon tycker jag det passar…. hyffsat bra. Som användare kan du påverka sökresultatet väldigt mycket; rösta på dess relevans, lägga till kommentarer, lägga till url:er som du anser fattas på den sökningen. Ganska stora likheter till ett vanligt wiki.

  Reply
 6. Att använda “wiki” i namnet lät främmande för mig med när jag läste. Men efter att kollat på informationsvideon tycker jag det passar…. hyffsat bra. Som användare kan du påverka sökresultatet väldigt mycket; rösta på dess relevans, lägga till kommentarer, lägga till url:er som du anser fattas på den sökningen. Ganska stora likheter till ett vanligt wiki.

  Reply
 7. Nu verkar jag vara mobbad av Google, jag får inte upp detta vare sig på google.se, .com eller på igoogle.

  Men jag funderar på om möjligheten att lägga till sökträffar gör att Delicious blir ointressant. Eller fungerar det annorlunda?

  Reply
 8. Nu verkar jag vara mobbad av Google, jag får inte upp detta vare sig på google.se, .com eller på igoogle.

  Men jag funderar på om möjligheten att lägga till sökträffar gör att Delicious blir ointressant. Eller fungerar det annorlunda?

  Reply
 9. @joakim:
  För egen del så skulle jag säga att det är negativt. Jag har en inkomst därifrån och störs aldrig av att trilla in på en affiliatesida. Så länge den innehåller relevant information.

  @Björn:
  Det är väl du och jag då. :)

  Reply
 10. @joakim:
  För egen del så skulle jag säga att det är negativt. Jag har en inkomst därifrån och störs aldrig av att trilla in på en affiliatesida. Så länge den innehåller relevant information.

  @Björn:
  Det är väl du och jag då. :)

  Reply
 11. Pingback: SearchWiki
 12. Fast hörrni, de säger ju väldigt klart och tydligt att det inte ska påverka någon annans resultat än ditt eget. Dvs det är inte socialt i den bemärkelsen att någons röst gör att resultaten ändras.

  Som Jocke skriver i posten är det dock mycket möjligt om det blir så i framtiden. Personligen tror jag det vore så sjukt mycket mer värdefullt om ens trusted contacts beteende gav mig bättre resultat.

  Reply
 13. Fast hörrni, de säger ju väldigt klart och tydligt att det inte ska påverka någon annans resultat än ditt eget. Dvs det är inte socialt i den bemärkelsen att någons röst gör att resultaten ändras.

  Som Jocke skriver i posten är det dock mycket möjligt om det blir så i framtiden. Personligen tror jag det vore så sjukt mycket mer värdefullt om ens trusted contacts beteende gav mig bättre resultat.

  Reply
 14. När du skriver: Ändringarna du gör är bara dina. De påverkar bara dina sökresultat. Idag. På sikt lär det bli annorlunda.

  Vad grundar du det på? Jag har mycket svårt att se att det kommer bli något som Google faktiskt kommer låta påverka resultatet eftersom det är så fruktansvärt känsligt för spam.

  Reply
 15. När du skriver: Ändringarna du gör är bara dina. De påverkar bara dina sökresultat. Idag. På sikt lär det bli annorlunda.

  Vad grundar du det på? Jag har mycket svårt att se att det kommer bli något som Google faktiskt kommer låta påverka resultatet eftersom det är så fruktansvärt känsligt för spam.

  Reply
 16. Det är därför jag också skriver det här om trusted contacts. Jag tror inte det kommer påverka sökresultatet globalt, däremot till ens egna kontakter osv.

  Reply
 17. Det är därför jag också skriver det här om trusted contacts. Jag tror inte det kommer påverka sökresultatet globalt, däremot till ens egna kontakter osv.

  Reply

Leave a Reply