Det är ett konstigt namn på en bra sak. När Google långt om länge låter användaren personalisera och få kontroll över sitt eget sökresultat så blandar man in ”wiki” i namnet. Konstigt är också att man inte rullar ut det som en labs-feature, utan faktiskt blåser på direkt på vanliga söksidan. Tror det är den största förändringen på ettan någonsin. Nevermind. Det är bra. Det är intressant. Och det är ett poäng till mig ;)

Det Google gör, och sättet de gör det på är väldigt nära det jag såg framför mig när jag skissade på elementen för profilsidan, notifieringen och hela upplägget i ”Monsterposten”. Man visar tydligt att du är i ”spårningsläge” och att bearbeta sin egen söksida är busenkelt. Det känns bra. Här har vi en skiss att bygga på.

Tydliga funktioner för att ranka upp, ner, ta bort - och du ser direkt att du är "spårad".

Tydliga knappar för att ranka upp, ner, ta bort. Tydlig indikation på att du är spårad...

Ändringarna du gör är bara dina. De påverkar bara dina sökresultat. Idag. På sikt lär det bli annorlunda. Redan idag kan du längst ner på sidan välja ”See all notes for this SearchWiki” och se vad andra gjort med sökresultatet. Fascinerande och det vore ju tjänstefel att inte på sikt utnyttja publikens aktiviteter. Google lär finna ett sätt.

Google har alltid varit anala med sin söksida, och det här steget måste vara enormt stort för dem. Babysteps mot något ännu större tror jag. Det ligger mycket tanke bakom, och som de själva säger:

This new feature is an example of how search is becoming increasingly dynamic, giving people tools that make search even more useful to them in their daily lives. We have been testing bits and pieces of SearchWiki for some time through live experiments, and we incorporated much of our learnings into this release. We are constantly striving to improve our users’ search experience, and this is yet another step along the way.

Fler schyssta länkar kommer efter hand.