SMHI – here we go again

Lördag förmiddag i Helsingborg. Då säger prognosen ”undiefined”. Kanonbra. Inte!

För ett bra tag sedan skrev jag ett inlägg och pekade ut SMHI som sveriges sämsta leverantör, alla kategorier. Sedan dess har två saker hänt.

 • Alla har hört av sig, alla utom SMHI alltså. Kolleger har hört av sig och instämt helhjärtat och telefonen har gått varm med pigga konkurrenter till SMHI som inte vill något hellre än att hjälpa oss att kasta ut denna dinosaurie. Men SMHI har alltså valt att inte höra av sig, och jag är inte förvånad. Det ligger helt i deras linje.
 • SMHI har spiffat till sin egen webbsajt. Allt material som vi idag betalar (dyrt) för ligger numera tillgängligt på deras egen sajt. Inklusive sådant som hade en så löjligt hög prislapp att det inte ens var idé att tänka tanken, tex radarbilderna.

Missförstå mig inte, jag har inget problem med att konkurrera med SMHI. Men då vill jag ha en rimlig prislapp, en öppen dialog men mest av allt en tjänst som fungerar.

Från och med måndag jobbar jag heltid med det nya utvecklingsbolaget. Gissa hur högt upp på priolistan som en bättre vädertjänst ligger. Någon som är sugen på att jobba fram en bra översättning av data från accuweather.com, weather.com eller varför inte köra på coola weather underground direkt…

Andra bloggar om: , , , ,

14 thoughts on “SMHI – here we go again”

 1. Danska motsvarigheten till SMHI borde väl funka för er? Kollade dem ganska ofta när jag bodde i Malmö. De var ofta (alltid) bättre och mer tillförlitliga. Kan vara värt att utforska.

  Reply
 2. Danska motsvarigheten till SMHI borde väl funka för er? Kollade dem ganska ofta när jag bodde i Malmö. De var ofta (alltid) bättre och mer tillförlitliga. Kan vara värt att utforska.

  Reply
 3. Jodå, vi har såklart kikat en del på DMI. Men dels är inte danskarna helt enkla att göra affärer med, och dels har de ingen produkt som är klockren för oss. Dessutom, målsättningen är ju att hitta bra väder för alla tidningarna, och då funkar absolut inte dmi.

  Intressant att notera: när jag specialbevakade det här förra gången så hade Accuweather under en 10 dagars-period mycket bättre prognoser än både SMHI och DMI. Det är ju samma rådata som alla använder, så det handlar om beräkningsmodellerna. Och uppenbarligen är USA bättre på att räkna ut hur vädret ska bli i Bjuv och Perstorp än vad Norrköping är.

  Reply
 4. Jodå, vi har såklart kikat en del på DMI. Men dels är inte danskarna helt enkla att göra affärer med, och dels har de ingen produkt som är klockren för oss. Dessutom, målsättningen är ju att hitta bra väder för alla tidningarna, och då funkar absolut inte dmi.Intressant att notera: när jag specialbevakade det här förra gången så hade Accuweather under en 10 dagars-period mycket bättre prognoser än både SMHI och DMI. Det är ju samma rådata som alla använder, så det handlar om beräkningsmodellerna. Och uppenbarligen är USA bättre på att räkna ut hur vädret ska bli i Bjuv och Perstorp än vad Norrköping är.

  Reply
 5. Jag glömde att ni ska ge NWT et al en hjälpande hand. Det är sjukt välkommet. Vad hade jag inte gjort för att få peka lite med hela handen där. De verkar i alla fall ha läst min analys av första versionen av sajten.

  Reply
 6. Jag glömde att ni ska ge NWT et al en hjälpande hand. Det är sjukt välkommet. Vad hade jag inte gjort för att få peka lite med hela handen där. De verkar i alla fall ha läst min analys av första versionen av sajten.

  Reply

Leave a Reply