Det är inte allt för sällan man stöter på artiklar/bloggar med titlar som ”Social media: It´s bigger than you might think”, ”15 reasons companys should fear social media” eller ”10 ways social media will change in 2009.

Alla de här artiklarna (som får stå som exempel) särskiljer sociala medier från nätet i sin helhet. Det retar mig. Många av texterna jag läser står bara och trampar vatten. Enligt mig är det idag omöjligt att skilja på sociala medier och internet i sin helhet. Mer eller mindre i alla fall.

Sajter som tidigare varit statiska har idag bloggar med möjlighet till kommentarer. Det finns en mängd olika mashups som tillför en mängd olika funktioner till olika sajter, Google Friend Connect och Facebook Connect tillåter dig implementera social funktioner på vilken sida du vill, sociala och användargenererad sajter som Facebook, MySpace, Youtube, Flickr är alltid närvarande var du än befinner dig på nätet.Kort sagt finns det en mängd olika alternativ som släpper in användaren på nätet idag. Användarna är på alla sätt aktiva deltagare och producenter.

De ovanstående artiklarna borde heta ”Internet: It´s more social than you might think”, ”15 reasons companys should fear the internet” och ”10 ways internet will change in 2009”. Internet har blivit ett socialt medium i singular. Att särskilja på sociala medier och internet är som att måla upp den sociala kulturen på nätet som en isolerad trend, det är det inte, det är en revolution som för alltid har förändrat internets roll och position i samhället.