Söndagscred: Patrik (paf) Fältström

Min långa vänskap med Patrik inleddes inför valet 1994. Bakgrunden till första mötet beskrivs kortfattat så här på sidan 59 i boken ”De byggde Internet i Sverige

Genombrottet för synen på Internet kom i valet 1994. Tidigare räknade Riksskatteverket (RSV) valresultatet i ett antal valkretsar och printade ut listor från sina stordatorer som journalister fick komma och titta på och skriva av. Valåret 1991 faxade RSV ut resultaten, vilket också skapade problem. Redaktionerna formligen dränktes av faxutskrifter som snabbt blev inaktuella.
Olle Wallner och Per-Olof Josefsson på SwipNet hade fått nys om att RSV hade problem med distribution av valresultaten till tidningar, TV och radio. De bollade tankar på att använda Internet för distribution av valresultat och på sommaren 1994 startade projektet ”Valet” som skulle se till att inte bara RSVs problem löstes, utan också att tidningar m fl fick e-post. Wallner, Josefsson och Ulf Vedenbrant på SwipNet fick hjälp av Patrik Fältström och Lars-Johan Liman, båda då på Nada, KTH, med implementering av serversidan, medan Torbjörn Alander och Johan Cederbrant på Nettime samt Joakim Jardenberg på MacMeckarna hjälpte till med implementering av kundsidan.

Det där låter ju enkelt, men i själva verket så var det ett helt enastående äventyr. På samma sätt som andra pratar lumparminnen så försjunker vi ibland i minnen från den där sommaren – som resulterade i att jag tryckte upp tröjor med texten ”Jag överlevde val -94” och skickade runt till gänget. Patrik och Ulf fick dessutom varsin propellerkeps – men den storyn spar vi till memoarerna…

Bilden är tagen vid en middag i Lund i maj 2007, 13 år senare alltså. Ja, Patrik är en samlare;)

Men Patrik Fältström har så mycket mer på sitt ansvar. Vid sidan om Peter Löthberg är han vår internationellt mest erkända internetguru. Och då menar jag verkligen guru på riktigt. Han har under åren gjort ett fantastiskt jobb med tunga funktioner på nätet. Han har varit drivande i sådant som, tex DNS och mail (bland annat så att de fungerar med svenska tecken) och annat som vi idag ser som självklarheter. Han har gjort det arbetet som en del i den allra innersta kärnan av internet, en lista som är full av förkortningar som IETF, ISOC och IAB och där Patrik varit den enda deltagaren som inte har skägg.

Och trots alla år av engagemang märks ingen avmattning. Hans anställning är på Cisco som ”Senior Consulting Engineer” men han lägger fortfarande ner mängder med tid på att göra internet lite bättre för oss alla. På hemmaplan bland annat genom att han sitter med i regeringens IT-råd, och på bortplan genom sin plats i styrelsen för blytunga Internet Society (om du inte klickar på länken, wikipedia skriver så här: ”Internet Society (ISOC) är den organisation som kommer närmast att kontrollera, styra över eller äga internet”).

Eva Frölich är kvinnan i Patriks liv, och tillsammans har de slagit sedan ett par år tillbaka slagit ner sina bopålar i härliga Ledåsa här i Skåne. Eva är förmodligen en av få som kan matcha honom (hon har bland annat varit både ordförande och VD för PIR, alltså i realiteten chef för .org) och de driver också det gemensam bolaget Frobbit (disclosure: jag har sedan starten äran att sitta i dess styrelse).

Men Patrik är inte bara en nörd av rang. Han har också ett enormt stort hjärta och jag är innerligt stolt att få räkna honom till en av mina vänner. Man har alltid kul tillsammans med honom, som tex när man bygger nätverk inför inet2001, är på matlagningskurs på Gastro, firar den årliga grillaftonen hemma hos familjen i Ledåsa eller bara läser hans blog.

Och i dessa tider av full rulle i bubblan, med Jaiku hit och Bambuser dit så är det lätt att glömma att det finns ett lager till. En bottenplatta, ett fundament, där ett dedikerat gäng sliter hårt för att att allt det roliga ska funka. Jag tycker vi lite oftare borde skänka en tanke till Patrik och hans likar. Utan dem hade det inte varit det minsta skoj, det här med internet. Thanks!

Ja, förresten: igår fyllde Patrik 43 år. Ännu en anledning att hurra lite extra. Trefaldigt, såklart!

[update: sa jag inte att paf är en skön snubbe? Han kan inte motså att låta det här utvecklas till en lovefest, utan bloggar tillbaka på studs. Men ta det där med 05:15 på morgonen med en nypa salt – man vet aldrig vilken tidszon han befinner sig i…]

4 thoughts on “Söndagscred: Patrik (paf) Fältström”

  1. Ja, vad säger man. Patrik är ”tung” i branschen. Nästa gång jag se honom kanske jag vågar gå fram och tala om för honom hur himla bra jag tycker att han är?! : )

    Reply
  2. Ja, vad säger man. Patrik är ”tung” i branschen. Nästa gång jag se honom kanske jag vågar gå fram och tala om för honom hur himla bra jag tycker att han är?! : )

    Reply

Leave a Reply