Spotify som iPhone app och premium-explosionen

Grafik: Simon Sundén
Grafik: Simon Sundén

Jag dyrkar smartskallarna på Spotify. Givetvis är deras snygga iPhone-app gratis att ladda ner, så tröskeln saknas helt. Men sedan går den inte att använda utan att vara Premium-kund. Toksmart. Upplägget har ju varit känt ett bra tag, men jag studsar ändå till nu på morgonen när nyheten om att appen finns tillgänglig sprider sig som en skogsbrand i de sociala medierna. För det visar sig att mängder av användare

 1. blir överraskade av att det krävs premium
 2. berättar att nu blir de premiumkunder.

Det ska bli spännande att snoka reda på lite siffror över försäljningen av premium-abonnemang i spåren av den här lanseringen. Hockeystick, anybody?

Dagens twittersökning, för att bevisa poängen: search.twitter.com/search?q=spotify+premium

(Ja, jag vet att den finns för Android också)

Förresten, vill du testa att ta hem en spellista offline kan jag rekommendera Ulf Lundells 100 bästa låtar.

14 thoughts on “Spotify som iPhone app och premium-explosionen”

 1. Chris Anderssons FREE fick sig just en uppföljare. Har ännu bara laddat ned, men det är klart att det blir premium.

  Reply
 2. Frågan är också om det inte får en omvänd effekt också, dvs att försäljningen av iPhone-ar och android-lurar ökar?!

  Reply
 3. Själv köpte jag premium så snart jag insåg att Spotify tagit över som musikspelare på min dator. Hoppas att mååånga fler gör det så att tjänsten får leva vidare.

  Reply
 4. det enda som saknas nu är familjeabonnemanget. med fem i familjen blir det löjligt dyrt att betala 500:-/månad för hushållets musik.

  Reply
 5. Hittills har jag inte ens varit i närheten av att använda Spotify lika mycket som iTunes på datorn. Dock blev det något mer efter att ha köpt Airfoil, så att även Spotify kunde få ut musiken till andra rum (Airfoil fungerar tyvärr långt sämre än inbyggd iTunes-streaming, det blir en del eko).

  Det är mycket hype i att ha Spotify i mobilen, följ gärna upp grafen med eventuella dippar när nyhetens behag lagt sig. Trots allt – det här är inte alls ett Freemium-koncept. Ingen kan testa _hur väl_ Spotify fungerar i mobilen utan att först börja prenumerera.

  Ex; Räcker täckningen till i bilen, och klarar mobilnätet av att streama i 140^H^H^H110km/h på motorvägen?

  … men självklart kommer även jag att bli premiumkund nu … ;)

  Reply
 6. Psst, grafen är en ploj.

  När det gäller spotify i bilen så lär det bli offline-spellistor som gäller. Min lundell-lista var hemma på ca 15 minuter, och om jag inte fattat fel så tillåts 3.333 låtar i offlineläge. Det räcker ett par mil…

  Reply
 7. Medhåll. Det och en bunke sociala funktioner, bättre hantering av rättigheter på spellistor etc. Det lär hända mycket framöver. Det känns som konceptet är bevisat och då blir det lättare för gänget att utveckla framåt.

  Reply
 8. Personligen så hamnar min iPod Touch mitt i vardagsrummet från att den legat under soffbordet mellan morgonpromenaderna. Köper utan att tveka en dockningsstation och pengarna hamnar hos Apple. Premiumkund hos Spotify är jag redan =)

  Reply
 9. Last.fm-scrobbling och att twittra valfri låt/artist/skiva/spellista känns väl som funktioner de borde införa med tiden. Framförallt iom att de infört det efterhand på desktop-sidan. Förmodligen ville de från början ha ut en fruktansvärt bra grund som inte innehåller massa buggar och halvdant implenterade funktioner.

  Reply
 10. Ja det blev liksom inget snack om saken efter att Spotify kom på iPhone, nu måste man ha premium. Att man kan få lagra 3000 låtar är ju obeskrivligt bra med. Men säkerligen är det också något som Itunes & apple svär fula ord över. Då dom mer eller mindre var tvungen att godkänna appen, eftersom att om dom nekar sådana saker så dömer dom istället iPhone.

  Reply

Leave a Reply