Statistikmatch – Google Analytics vs Woopra vs Clicky

Jag är ju gammal statistikknarkare. Älskar webbens möjligheter till maximal uppföljning och med siffror i realtid följer en extra charm. Jag har bara två problem med verktygen av idag: de är för bra, så jag fastnar och det finns för många att välja på.

Jag kör just nu tre varianter på den här sajten, och alla tre är gratis (men en av dem erbjöd en pro-version, och det betalade jag så klart för)…

 • Google Analytics. En rikslikare. Den är betrodd nog att fungera på kialistan, är huvudleverantör till sis-index och är verkligen industrial strenght med google i botten. Men även om den utvecklas flitigt, nu senast med en overlay-variant så saknar den realtid och börjar tappa lite oooze… Däremot är den helt suverän när det gäller ”Absolut unika”, ett viktigt mått.
 • Woopra. Massor med hoopla för något år sedan, fortfarande aktiva i bloggen, men jag känner inte av att det händer så mycket. Mest bekymmersamt är att de verkar svaga på affärsmodellen, både sin egen och att få andra att utnyttja sin potential. Jobbar inte alls med mål etc, utan är mer ögongodis. Deras live-bevakning är grymt cool, liksom att den namnsätter de besökare som kommenterat på WP-sajter…
 • Clicky. Ingen nykomling, men jag var sent på det. Och jag gillar den skarpt. I likhet med woopra klarar den realtid, men i motsats till woopra kräver den inte en java-klient utan rullar direkt i browsern. Den är mitt förstahandsval numera, jag bor i Clicky;) Den är också den tjänst som jag betalat för, helt enkelt för att det gick att göra.

Men så dyker frågan upp om vilka siffror de levererar. Som gammal deltagare i tidningarnas arbetsgrupper för nätmätningar vet jag vilken djungel det där är. Det behöver inte vara att ett system gör rätt och ett annat fel – man kan helt enkelt ha olika definitioner på det som mäts. Enda sättet att få klarhet är att jämföra. Så här såg det ut igår, måndag den 8/6 2009.

verktyg/mått Analytics Woopra Clicky
Unika 681 N/A 635
Besök 801 781 771
Sidvisningar 1383 980 1493
Facebook/Twitter 97/113 90/75 83/71
Google 29 41 15

Ganska stora skillnader alltså, trots en liknande mätmetod (javascript-tag) och en kort tidsperiod.

Om jag istället tittar på de senaste sju dagarna ser bilden ut så här (och ju längre period, desto större skilnader)

verktyg/mått Analytics Woopra Clicky
Unika 2588 N/A N/A
Besök 4102 3915 3833
Sidvisningar 7594 5357 8134
Facebook/Twitter 334/523 280/337 261/318
Google 208 221 133

Ta sifforna som fingervisningar, inte som absoluta sanningar, det krävs lite snickrande för att få ut något som är jämförbart. Berätta gärna hur det ser ut för dig, om du jämför. Ser du samma skillnader och likheter som jag?

11 thoughts on “Statistikmatch – Google Analytics vs Woopra vs Clicky”

 1. Ett potentiellt problem vi sett i Google Analytics är att det är svårt att avgöra hur många besök som kommer via sökmotorerna. Problemet är att den som en gång ramlat in på vår sajt via en sökmotor räknas som sökmotorbesökare för de närmaste sex månader oavsett om personen skrivit vår URL direkt i browser eller sökt och hittat till oss via en sökmotor. Gissningsvis innebär det att andelen Direct Traffic i GA sannolikt är högre på bekostnad av sökmotortrafiken. I Open Adstream Analytics är sökmotortrafiken i storleksordningen 50 procent av siffrorna som GA berättar.

  Lite info om GA-problematiken finns här: http://groups.google.com/group/analytics-help-t

  Reply
 2. Thanks for the writeup. Glad you like Clicky. Sorry I'm writing in English here :)

  Anyways – Clicky's count for Google is a lot lower than other companies because we only count the search one time per visitor – which as far as I know is completely unique in the industry, but a good thing, because it's a much more accurate representation of how many unique people are searching for a term that leads to your web site. All other services I know of woulud count the same search from the same person as many times as that person clicked the search result link, which is very bad in my opinion.

  Reply
 3. Thanks for the writeup. Glad you like Clicky. Sorry I'm writing in English here :)

  Anyways – Clicky's count for Google is a lot lower than other companies because we only count the search one time per visitor – which as far as I know is completely unique in the industry, but a good thing, because it's a much more accurate representation of how many unique people are searching for a term that leads to your web site. All other services I know of woulud count the same search from the same person as many times as that person clicked the search result link, which is very bad in my opinion.

  Reply
 4. Min teori i det hela är hur de räknar crawlers och dylika bottar. Exempelvis om någon laddar hem JavaScriptet men inte exekveras det för att inte JavaScript är aktiverat (eller laddar hem bilden som finns i noscript-taggen eller dylikt)

  Reply
 5. Nu har jag också betalat för Clicky. Jag har felaktigt negligerat det tidigare men nu blir det rättning. Det är pro man vill ha.

  Reply
 6. Thanks for the review. Woopra tracks number differently from others, and others track different from others, which makes it difficult to compare such numbers. Also, Woopra is in development, and we're making a lot of changes to what we track and how. However, this is fascinating and helps all of us understand that we need to do comparisons and not trust any stats. It is still early days in Web Analytics and so far behind web design and standards. People are using more and more AJAX and dynamic pageviews, making it hard to track a lot of stats across a site's activity.

  We've got a long way to go, but with your support and feedback, we're going to work hard to make Woopra be successful along the development path.

  Thanks!

  Reply
 7. Hej! Ser att du har clicky och tänkte bara höra lite. Jag har gjort som man ska men den räknar inte min statistik. Tar det ett visst antal timmar innan det börjar fungera eller ska det köra igång direkt? På min blogg har det dykt upp en liten grej längst ner som länkar till get clicky. Ändå räknas inte min statistik. Verkar som att du är rätt kunnig inom detta ?

  Reply

Leave a Reply