Sydsvenskan innoverar – fildelar upphovsrätten

Om ett par dagar, på söndag den 8 februari, kan man läsa en special om upphovsrätt i papperstidningen Sydsvenskan. Men redan idag kan man hämta hem den från Pirate Bay, läsa den, och delta i debatten med möjlighet att påverka det som trycks i tidningen på söndag.

sydis-tpb4

Det här är bra på så många plan. Först, att ta ett ordentligt grepp på upphovsrättsfrågan, med hela den smartness som två duktiga journalister kan uppbringa. Den får fylla alla kultursidorna, vilket ju känns helt korrekt i nuvarande debattklimat. Den känns trovärdig och balanserad, och låter båda sidorna komma till tals. Läs mer om upplägget i Sydsvenskan.

Men man stannar inte där, utan lever mediet och lever själva frågan. Märk upp den med ”Beta” så att alla känner att det finns möjlighet att påverka, öppna upp för diskussion, OCH lägg ut hela rasket på The Pirate Bay.

Debatten är redan igångAndreas Ekströms blogg (han har utvecklat beta-versionen, tillsammans med Alexander Kuprijanko).

 • Resumé har fångat upp storyn.
 • Det har kritikerbloggen också gjort, och levererar givetvis en fullständigt bisarr tolkning: ”Sydsvenskan känner av finanskrisen och ser The Pirate Bay och rättegången med samma namn som en väg ur krisen. Tidningens styre vill helt enkelt profitera så mycket som möjligt från hela det här kapitlet i historian om Sverige.” – Ja, det där låter precis som drivkraften bakom det här greppet…
 • Mjömark hakar på Ekströms inledning att han nu inlett sin karriär som pirat.

Jag vill gärna att ni funderar lite på det här. In och debattera på Ekströms blogg eller kommentera här. Detta är en otroligt viktig fråga för oss traditionella medieföretag. En del hojtar redan om urholkad trovärdighet, att man spelar piraterna i händerna, att det här är skandal. Andra, så klart, hyllar initiativet. Vad tycker du?

6 thoughts on “Sydsvenskan innoverar – fildelar upphovsrätten”

 1. Kanske är det bästa med detta att det är så provocerande. En seriös dagstidning kan ju inte förhandsvisa sitt material på det här sättet (crowdsourcead nyhetsjournalistik, yeah) och framförallt inte på en fildelningstjänst! Nu är det bara att se fram emot första kommentaren som misstar det hela som något olagligt. “Sydsvenskan nyttjar olaglig fildelningstjänst.”. Korkat men sannolikt. Go Sydis!

  Reply
 2. Kanske är det bästa med detta att det är så provocerande. En seriös dagstidning kan ju inte förhandsvisa sitt material på det här sättet (crowdsourcead nyhetsjournalistik, yeah) och framförallt inte på en fildelningstjänst! Nu är det bara att se fram emot första kommentaren som misstar det hela som något olagligt. “Sydsvenskan nyttjar olaglig fildelningstjänst.”. Korkat men sannolikt. Go Sydis!

  Reply
 3. Helt fantastikst genialt, snack aom att vända på begreppen och skapa nya vinklingar på detta.

  Reply
 4. Helt fantastikst genialt, snack aom att vända på begreppen och skapa nya vinklingar på detta.

  Reply

Leave a Reply