Det är knappast någon hemlighet att jag älskar att sända live video, och att Bambuser är min stora kärlek. Det har blivit över 500 sändningar sedan starten 2007.

Men jag är alltid nyfiken på nytt, så när jag idag fick tillgång till Youtube Live var jag så klart tvungen att testa direkt. Så här blev resultatet av spontantestet, döm mig inte för hårt. Söndagkväll ;)

Inget snack om att det fungerar bra, och att det här kommer att accelerera användandet av live video. Men det är ingen självklar vinnare över Bambuser. Ett försök till sammanfattning:

  • Youtube får poäng på att man kommer rakt in i deras gigantiska ekosystem. Det går inte att överskatta värdet av det som händer på den här sajten. Och alla känner till Youtube.
  • Youtube får också poäng för att livesändningen finns tillgänglig för tittare efteråt också, direkt på din kanal. Bambuser sparar också dina livesändningar, men bara på den sajten – vill man synas på Youtube också (och det vill man) så har man fått spela in och ladda upp manuellt till YT i efterhand.
  • Dessutom tar Youtube en poäng på att man kan redigera den sparade versionen, och har tillgång till alla deras fina verktyg för att förbättra kvaliteten. Godis. (Jag har inte tvättat klippet ovan, ville testa originalkvalitet).
  • Bambuser och Youtube Live delar på poängen för statistiken, båda är hyfsade, men det finns stor förbättringspotential.
  • Bambuser vinner stort på att det verkligen är nära realtid. Som ni ser i klippet ovan, fördröjningen är så lång att jag kommer av mig. Inte bara en gång. Udda.
  • Bambuser vinner också stort på att de har en enkel encoder utan extra applikation, du behöver alltså bara en webbläsare för att komma igång. För att sända med Youtube behöver du en ladda hem ett program, tex Wirecast eller Flash Media Live Encoder. De rekommenderas för full kvalitet på Bambuser också, men där är de inget krav. Det kommer säkert snart för Youtube, de har ju redan en webbinspelare på plats, och Hangout klarar sig också utan extern encoder.
  • Konstigt är också att Youtube inte verkar ha någon mobil sändningsmöjlighet än, även där borde ju Hangout kunna möta upp. Men än så länge är det bara Bambuser som rockar i mobilen. Walk over. Yay!
  • Ska du sända mycket och är en kommersiell aktör tar Youtube hem den sista poängen i den här matchen. Bambuser är gratis länge och väl, men så småningom möter du en prislapp. Det är helt fair och jag hoppas att många väljer att betala för vår svenska supertjänst. Men ändå, priset för Youtube är svårslaget.

Sammanfattningsvis, Bambuser vinner fortfarande stort. Eller vad tycker du?

YouTube-1

”Enhance”, ett av de områden där Youtube plockar poäng på totalvinnaren Bambuser.