Tio teser från framtiden

I veckan som gick var det Future of Web Applications (FOWA) i London. Den här gången i London fick vi träffa storheter som Mark Zuckerberg, Kevin Rose, Chris Messina och David Recordon, Kathy Sierra, Tim Bray och Stefan Fountain. Och härliga, härliga Ben Huh från Icanhascheezburger. Men minst lika värdefullt var de tusentals människor som var där, i år var dessutom en rejäl svensk-koloni på plats. Det är alltid svårt att sammanfatta tre intensiva dagar och kvällar. Men här är ett försök att rita upp de tio fetaste pilarna på kartan.

  1. Internet är som luft. Det är lika naturligt som att det finns vatten i kranen och el i väggen. En utveckling som synts ett tag, men som bara blir allt tydligare. Nu kan var och fokusera på kärnverksamheten. De som bygger näten brottas med IPv6 och tusen andra problem, men vi som bygger tjänster bryr oss inte mer än kocken som vrider på kranen och tappar upp vatten för att koka potatis. Internet är alltid och överallt.
  2. Allt ska kunna utbyta allt med allt. Open Stack är ett samlingsnamn på ett antal byggstenar som ska göra att vi inte måste upprepa oss, sprida våra lösenord som konfetti eller tvingas knyta om de sociala knutarna för varje ny sajt vi kommer till. OpenID ska ge dig single sign on, OAuth ska se till att du kan detaljstyra tillgången till dina resurser, PortableContacts är vad namnet säger och OpenSocial är dina vänner och aktiviteter on the go. Det finns mer, och det är nog ett av de aktivaste utvecklingsområdena för open source-rörelsen nu. Till och med Marc Zuckerberg gjorde ganska klart för oss att Facebook och Open Stack kommer att mötas.
  3. ”Molnet” handlar mest om Cloud Computing. Från att ha varit en närmast filosofisk term för att beskriva nätets kollektiva medvetenhet talar de flesta nu om teknik när ”The Cloud” är på tapeten. Eller rättare sagt, en slags icke-teknik. Som en enabler för punkt 1 och 2 handlar det om att vi inte ska behöva tänka på servrar. Vi beställer inte så mycket disk och så mycket internminne, istället beställer vi effekt och kapacitet. Och i förlängningen inte ens det. Smart Software as a Service (SaaS) som tex Basecamp och Salesforce bor granne med Cloud Computing.
  4. Krisen… Konferensen hade inget tungt fokus på krisen. Förutom någon enstaka session på temat så var det mest en notering i marginalen. Man menade rent allmänt att vi är bättre rustade för en nedgång nu, eftersom arbetsmetoderna, verktygen och filosofin är så annorlund. Agile och bootstraping är ju nyckelord. I den mån någon var explicit så handlade det om att nu är det slut på enkla pengar. Spara och snåla istället för att tvingas till dåliga villkor av riskkapitalister.
  5. Användaren i centrum. Sant länge, universellt nu. På alla plan pratas det om att få användaren att känna att “I Don’t Suck”, och det är ju ett ljuvligt förhållningssätt till ett utvecklingsarbete.
  6. Alla verktyg suger. Lev med det. Rails eller Python? MySql eller Big table? Eget datacenter eller allt i molnet? Det finns inga enkla svar. Gör ingen religion av frågorna utan försök, förtvivlat, att välja så rätt som möjligt och kör sedan. Du kommer att stöta på problem i vilket fall som helst. Live with it.
  7. Mobilen, som ett icke-samtalsämne. Och pratar man om “mobile” är det absolut inte ett substantiv, utan ett verb. Givetvis kommer vi att bli allt mer mobila. Mobila användare är lika självklart som internet självt. Men det handlar inte om anpassningar till andra skärmstorlekar eller sämre bandbredd – det handlar om att vi måste förstå och bygga för de helt nya krav och behov som uppstår när användarna inte längre är bundna. Vad innebär det med location, orientation och activity i mobilen, egentligen. Vilka möjligheter öppnar sig. Åhhh, så spännande det är. Och så svårt för traditionella medier, som ändå haft en ganska enkel uppgift tidigare (och trots det misslyckats ganska hårt).
  8. Korta cyklerna. Och korta igen. Allt över 30 dagar är för långt. Vi måste öka tempot ytterligare. Utnyttja redskapen och nätverken för att snabbt komma ut genom dörren med dina idéer. Också en gammal sanning, men ännu viktigare nu när det börjar blåsa snålt.
  9. Filter är nästa utmaning. Inte det underbara svenska magasinet alltså, utan filter och urval som funktion. Alla brottas med det idag, oavsett om man har enorma datamängder eller små subset. Problemen är likartade. Friendfeed försöker applicera matematik på användarbasen, Digg arbetar på en vassare rekommenderingsmotor, andra säger att det är via vännerna på twitter som allt kommer att filtreras. Jyri berättade på Reboot i somras hur han ser med helt nya ögon på sina jaiku-teser när han betraktar all data som google sitter på. Kombinerar man algoritmer med användardata, textanalys med Östmars Psykografi, den lilla microbubblan med lagom mått av serendipity så kommer det nog ut något riktigt intressant. Hett, hett!
  10. Nätverka. Kontakter är allt. I takt med att alla de övriga punkterna faller på plats så står vi snart i ett läge där det enda som skiljer oss åt är vårt kontaktnät. Både för inspiration och genomförande. No man is an island, och det gäller för företagen också. Mer och mer utvecklas ad hoc, mer och mer sker i open-sourcegrupper, mer och mer kluras ut i informella sammanhang och bara sätts på plats. Skaffa dig rejäla nätverk och bygg på dem. Vårda dem. Ge mer än du tar. Be a good netizen.

Det mesta känns nog bekant för de som läser jardenberg.se, men det känns ändå som att de här tio teserna var extremt tydliga och starka. Det finns mindre vingelutrymme än tidigare. This is the shit, liksom.

Sammanfattningsvis, en riktigt bra konferens. Det är verkligen bra bang for the buck, och jag har redan köpt in mig på nästa år (£100 om man signade upp direkt på plats;) Och i motsats till många andra konferenser, tex de som arrangeras av TU och IFRA, så ligger allt material publikt tillgängligt. Här är länkar till alla filmer, presentation och ett urval bloggar. Enjoy.

Ja, på tal om punkt ett och två i min lista. Internet är lika naturligt som el, och allt ska fungera ihop med allt. Så här får man tomta omkring, en timmes resa härifrån. Måtte inte elbolagen få sätta ribban för standardiseringsarbetet…

12 thoughts on “Tio teser från framtiden”

  1. tjena!
    bra sammanfattning. kommer snatta lite av innehållet här till imorrn då vi ska försöka presentera vad vi fick ut av FOWA för övriga på byrån.

    och tack för länkningarna!

    Reply
  2. tjena!
    bra sammanfattning. kommer snatta lite av innehållet här till imorrn då vi ska försöka presentera vad vi fick ut av FOWA för övriga på byrån.

    och tack för länkningarna!

    Reply

Leave a Reply