Vem äger dig på Knol?

Nu är den släppt! Knol – Googles nya tjänst som beskrivs som en blandning av Wikipedia och blogg. Jag vet inte om det kommer att lyfta, jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker än. Men det finns minst en otroligt viktig skillnad mot Wikipedia. Den första som skapar en artikel äger den, och styr över hur den ska kunna redigeras.

Om du vill bli ”knollad” (eller riskerar att bli det) så är det därför bäst att fixa det själv. Oavsett om det gäller dig som person, ditt företag, eller en organisation så är det bäst att hålla sig framme. Andra kan visserligen skriva en knol på samma ämne, men det är lite oklart hur det kommer att se ut i sökningar etc. Så bättre att ta det säkra före det osäkra, in och muta upp ditt territorium. Redigera och fylla på kan du göra efter hand.

Det finns mycket mer att säga om knol, och det ska bli spännande att följa utvecklingen. Men ett par snabba punkter redan nu:

The bad

 • Fantastiskt skitfula urlar. Helt otroligt.
 • Helt centrerat runt engelska och USA. Verkar inte finnas någon tanke på att världen är flerspråkig. Eller vad är det jag missar?
 • Verifiera sitt namn via cc funkar inte (ger 502) och telefon funkar bara i US.

The not so bad

 • Snygg och enkel markup. där har man ett plus, svensson tycker nog att det här är enklare.
 • De allra flesta gillar nog den “glow” de får som synlig author.
 • Inga wikipettrar.

Hoppas nu bara Manber håller vad han lovat och inte trixar med oärlig uppflyttning av knol i SERPen. Då får vi verkligen en värdemätare på hur stark Wikipedia är.

Det skrivs mycket om Knol just nu. Här är lite länkar i utdrag:

Till sist, en fundering. Har inte satt mig in helt i ToS för Wikipedia resp Knol i den här frågan – men det borde inte vara helt omöjligt automatisera en import av hela eller delar av wikipedia in i Knol…

15 thoughts on “Vem äger dig på Knol?”

 1. Antagligen kommer det inte bli ett problem, för URL:en till en knol har användarens namn i sig, exempelvis knol.google.com/joakim-jardenberg/mindpark.

  Reply
 2. Antagligen kommer det inte bli ett problem, för URL:en till en knol har användarens namn i sig, exempelvis knol.google.com/joakim-jardenberg/mindpark.

  Reply
 3. Än har jag inte hittat en enda sökning med resultat. Testa “Facebook”, “advertising agency”, eller “google” – varav den sistnämnda sökningen bara genererar tre personer, inte någon konkret artikel.

  Reply
 4. Än har jag inte hittat en enda sökning med resultat. Testa “Facebook”, “advertising agency”, eller “google” – varav den sistnämnda sökningen bara genererar tre personer, inte någon konkret artikel.

  Reply
 5. Buggigt värre. Det är mycket som inte lirar. Jag tror det är post-sluten-beta som biter dem i svansen.

  Reply

Leave a Reply