Webbens utveckling ses ofta som en rak linje där vi står någonstans mitt i webb 2.0 medan 3.0 närmar sig med stormsteg lite längre fram. Resonemanget känns nästan som en levnadsberättelse i kronologisk ordning från början till slut, jag föddes…jag växte upp… Så ser inte jag på det. I mitt huvud har både webb 3.0 och 4.0 redan tagit sina första stapplande steg och är redan här. Kroppen behöver inte ge uttryck för själen och tvärt om.

För mig är nätets utveckling snarare frågan om en evolutionsprocess där de olika webbstadierna går in i varandra. Det finns inga markerade webbtrender på nätet som visar där den ena börjar och den andra slutar, framtiden är här, nu!

Webb 2.0: För mig handlar detta till stora delar om det användargenererade materialet, de sociala nätverken och nätets inbjudan till dialog och tvåvägskommunikation. Det är här transparensen sätter spaden i marken.

Webb 3.0: Detta är en webb som är personlig och grundar informationsutbudet på vad du som användare har för intressen och värderingar. Det finns redan exempel på sådana tjänster (se bilden nedan). För övrigt skriver CIO Sweden väldigt intressant om just 3.0 och den semantiska/socialsemantiska webben.

webb 4.0: Nu är jag ute på lite tunn is här och jag är dessutom långt ifrån någon vinterbadare, men enligt mig kommer webb 4.0 att handla om ”att ständigt vara uppkopplad.” iphone tror jag är den produkt som framförallt har dragit It-utvecklingen mot 4.0-sfären. Ett annat exempel JVC:s nya kamera där webb 4.0 bara är en knapptryckning ifrån. Den tillåter dig nämligen att lägga upp dina filmer direkt på youtube från kameran.

Nätevolutionen är flerdimensionell och alla de nämnda .0-världarna och dimensionerna existerar idag samtidigt, även om de naturligtvis inte är lika utvecklade. Jag vill dock poängtera att det är mina egna åsikter jag jag grundar mig på när jag ger innehåll åt webb 3.0 och 4.0 så vi får väl se om isen håller;)

Nedan finns en tidslinje som jag har skrapat ihop. Jag har försökt illustrera nätutvecklingen från 2001 och framåt genom att låta vissa tjänster, och i viss mån också lite teknik, definiera nätets utvecklingsprocess. Bilden som ni ser här är statisk och därför fungerar inte länkarna, men ladda hem PDF:en så är det bara att klicka er fram. Plustecknen efter orden symboliserar merinformation och leder ofta till en wikiartikel i den mån det har funnits någon. De svarta och röda tjänsterna som står i början och utanför tidslinjen är bakomliggande tjänster och tekniker som till stor del har legat till grund för den utveckling vi ser idag. Detta är bara ett exempel och tidslinjen är långt ifrån komplett så kom gärna med synpunkter och kommentarer så kan vi väl bygga på den tillsammans?

tidslinjer-webb (Här hittar ni PDF:en).