Web 3.0 och 4.0 – Framtiden är här, nu!

Webbens utveckling ses ofta som en rak linje där vi står någonstans mitt i webb 2.0 medan 3.0 närmar sig med stormsteg lite längre fram. Resonemanget känns nästan som en levnadsberättelse i kronologisk ordning från början till slut, jag föddes…jag växte upp… Så ser inte jag på det. I mitt huvud har både webb 3.0 och 4.0 redan tagit sina första stapplande steg och är redan här. Kroppen behöver inte ge uttryck för själen och tvärt om.

För mig är nätets utveckling snarare frågan om en evolutionsprocess där de olika webbstadierna går in i varandra. Det finns inga markerade webbtrender på nätet som visar där den ena börjar och den andra slutar, framtiden är här, nu!

Webb 2.0: För mig handlar detta till stora delar om det användargenererade materialet, de sociala nätverken och nätets inbjudan till dialog och tvåvägskommunikation. Det är här transparensen sätter spaden i marken.

Webb 3.0: Detta är en webb som är personlig och grundar informationsutbudet på vad du som användare har för intressen och värderingar. Det finns redan exempel på sådana tjänster (se bilden nedan). För övrigt skriver CIO Sweden väldigt intressant om just 3.0 och den semantiska/socialsemantiska webben.

webb 4.0: Nu är jag ute på lite tunn is här och jag är dessutom långt ifrån någon vinterbadare, men enligt mig kommer webb 4.0 att handla om “att ständigt vara uppkopplad.” iphone tror jag är den produkt som framförallt har dragit It-utvecklingen mot 4.0-sfären. Ett annat exempel JVC:s nya kamera där webb 4.0 bara är en knapptryckning ifrån. Den tillåter dig nämligen att lägga upp dina filmer direkt på youtube från kameran.

Nätevolutionen är flerdimensionell och alla de nämnda .0-världarna och dimensionerna existerar idag samtidigt, även om de naturligtvis inte är lika utvecklade. Jag vill dock poängtera att det är mina egna åsikter jag jag grundar mig på när jag ger innehåll åt webb 3.0 och 4.0 så vi får väl se om isen håller;)

Nedan finns en tidslinje som jag har skrapat ihop. Jag har försökt illustrera nätutvecklingen från 2001 och framåt genom att låta vissa tjänster, och i viss mån också lite teknik, definiera nätets utvecklingsprocess. Bilden som ni ser här är statisk och därför fungerar inte länkarna, men ladda hem PDF:en så är det bara att klicka er fram. Plustecknen efter orden symboliserar merinformation och leder ofta till en wikiartikel i den mån det har funnits någon. De svarta och röda tjänsterna som står i början och utanför tidslinjen är bakomliggande tjänster och tekniker som till stor del har legat till grund för den utveckling vi ser idag. Detta är bara ett exempel och tidslinjen är långt ifrån komplett så kom gärna med synpunkter och kommentarer så kan vi väl bygga på den tillsammans?

tidslinjer-webb (Här hittar ni PDF:en).

20 thoughts on “Web 3.0 och 4.0 – Framtiden är här, nu!”

 1. Du tog orden ur munnen på mig :) Jag gillar detta!

  Webb 1.0: Vi skapar innehåll och lägger ut det på webben
  Webb 2.0: Innehållet har nått en kritisk massa och man kan börja skapa applikationer och tjänster som arbetar med innehållet
  Webb 3.0: Vi har nått en kritisk massa av användare som vill ha innehållet på sina egna villkor – och är beredda att flytta ut mer av sina liv i bubblan.
  Webb 4.0 hade jag inte ägnat så mycket tanke åt men håller helt med. Som hyfsat nybliven iPod Touch-ägare har mitt mediekonsumtionsbeteende förändrats drastiskt och jag ser också tendenserna till den ubika människan som ett paradigmskifte.

  Helt sant är att alla fenomen redan existerar och olika människor har bara anammat de olika delarna olika mycket.

  Hmmm, detta hänger ju väl ihop med när jag i mina presentationer pratar om “Internet överallt” – man tänker inte på att det är Internet man använder utan det är bara en osynlig bärare av en tjänst.

  Att webb 3.0 endast handlar om den semantiska webben (som många säger) har jag avfärdat sedan länge… det är som att webb 2.0 bara skulle handla om Ajax.

  Reply
 2. Du tog orden ur munnen på mig :) Jag gillar detta!

  Webb 1.0: Vi skapar innehåll och lägger ut det på webben
  Webb 2.0: Innehållet har nått en kritisk massa och man kan börja skapa applikationer och tjänster som arbetar med innehållet
  Webb 3.0: Vi har nått en kritisk massa av användare som vill ha innehållet på sina egna villkor – och är beredda att flytta ut mer av sina liv i bubblan.
  Webb 4.0 hade jag inte ägnat så mycket tanke åt men håller helt med. Som hyfsat nybliven iPod Touch-ägare har mitt mediekonsumtionsbeteende förändrats drastiskt och jag ser också tendenserna till den ubika människan som ett paradigmskifte.

  Helt sant är att alla fenomen redan existerar och olika människor har bara anammat de olika delarna olika mycket.

  Hmmm, detta hänger ju väl ihop med när jag i mina presentationer pratar om “Internet överallt” – man tänker inte på att det är Internet man använder utan det är bara en osynlig bärare av en tjänst.

  Att webb 3.0 endast handlar om den semantiska webben (som många säger) har jag avfärdat sedan länge… det är som att webb 2.0 bara skulle handla om Ajax.

  Reply
 3. Tack så mycket Per, vad kul att du gillar det :) Håller naturligtvis med dig om det du skriver ovan. Hans Kullin har gjort en enkel och kort definition på nätets evolution som lyder:

  web 1.0: De
  web 2.0: Vi
  web 3.0: Jag

  Tror den är med bland en av posterna jag länkar till i bloggen. Läste din post om den ubika människan. Mycket intressant. Det finns faktiskt en webbtjänst som heter just ubiquity. Joakim Jardenberg har skrivit mer om den här: https://jardenberg.se/2008/08/27/det-narvarande-och-sammankopplade-natet/

  Tack för intresset:)

  Reply
 4. Tack så mycket Per, vad kul att du gillar det :) Håller naturligtvis med dig om det du skriver ovan. Hans Kullin har gjort en enkel och kort definition på nätets evolution som lyder:

  web 1.0: De
  web 2.0: Vi
  web 3.0: Jag

  Tror den är med bland en av posterna jag länkar till i bloggen. Läste din post om den ubika människan. Mycket intressant. Det finns faktiskt en webbtjänst som heter just ubiquity. Joakim Jardenberg har skrivit mer om den här: https://jardenberg.se/2008/08/27/det-narvarande-och-sammankopplade-natet/

  Tack för intresset:)

  Reply
 5. Pingback: bisonblog
 6. På sin blogg bisonblogg fortsätter Fredrik Wass att utveckla Hans Kullins nätevolutionsprocess med att lägga till steget webb 4.0 och definiera det med ordet “Alltid.” Alltså möjligheten att ständigt vara uppkopplad var och när som helst. Jag håller med och “alltid” är ett ord som jag själv har tänkt på skulle kunna definiera webb 4.0.

  Det mest intressanta med nätutvecklingen mot steg 4.0 är att alla de andra stegen framför allt handlar om psykologi och människan som en kommunikativ varelse. Internet är här bara ett verktyg för individen att ge uttryck för sina sociala drifter. Steg 4.0 handlar i större utsträckning om teknik utanför det digitala molnet. 1.0, 2.0, 3.0 definieras av personliga pronomen (de, vi, jag) medan 4.0 snarare kategoriseras av konkreta substantiv (en iPhone), vi går från det lite mer abstrakta till något mer konkret.

  4.0 är det steget som framförallt låter människans sociala och kommunikativa drifter flytta ut från nätet till den fysiska världen. Alltså ständig tillgång. Vad är då 5.0? En symbios mellan det kroppsliga och tekniska kanske? Låter som Sci-Fi jag vet men ändå… det är väl dit vi går om man ser på det så här?

  Reply
 7. På sin blogg bisonblogg fortsätter Fredrik Wass att utveckla Hans Kullins nätevolutionsprocess med att lägga till steget webb 4.0 och definiera det med ordet “Alltid.” Alltså möjligheten att ständigt vara uppkopplad var och när som helst. Jag håller med och “alltid” är ett ord som jag själv har tänkt på skulle kunna definiera webb 4.0.

  Det mest intressanta med nätutvecklingen mot steg 4.0 är att alla de andra stegen framför allt handlar om psykologi och människan som en kommunikativ varelse. Internet är här bara ett verktyg för individen att ge uttryck för sina sociala drifter. Steg 4.0 handlar i större utsträckning om teknik utanför det digitala molnet. 1.0, 2.0, 3.0 definieras av personliga pronomen (de, vi, jag) medan 4.0 snarare kategoriseras av konkreta substantiv (en iPhone), vi går från det lite mer abstrakta till något mer konkret.

  4.0 är det steget som framförallt låter människans sociala och kommunikativa drifter flytta ut från nätet till den fysiska världen. Alltså ständig tillgång. Vad är då 5.0? En symbios mellan det kroppsliga och tekniska kanske? Låter som Sci-Fi jag vet men ändå… det är väl dit vi går om man ser på det så här?

  Reply
 8. Bah! Jag läste rubriken och var helt inställd på att jag skulle avsky inlägget. Men nej! Det är faktiskt helt i enlighet med vad jag själv tycker.

  För ånga år sedan är vi fortfarande var tvungna att förklara för kunder vad en hemsida är det var mycket snack om att när Internet är lika tillgänglig som exempelvis el eller vatten, först då blir den riktigt användbar. Och det är det som jag ser fra emot – när jag kan lyssna på BBC radio streaming i min telefon hela dagen utan att fundera på priset.

  Jag hänger upp mig lite på numreringen. Steget till 2.0 var verkligen ett stort kliv. Steget till 3.0 känns mycket mindre. Dock känns steget till 4.0 lika stor som det var till 2.0.

  Egentligen tror jag inte på numreringssystemet utan jag skulle vilja se något mer revolutionärt (Kanske Web Bob, Web Lucy och Web Steve till exempel). Men 3.0 känns verkligen inte som ett lika stort steg som de övriga. Men det spelar fan ingen roll vad man kallar stegen för, utvecklingen är ju densamma och det är det som är viktigt.

  Nu är jag bara sur att det inte var jag som fick ner det på en post först ;-)

  Reply
  • > Bah! Jag läste rubriken och var helt inställd på att jag skulle avsky
   > inlägget. Men nej! Det är faktiskt helt i enlighet med vad jag själv tycker.
   hehe..

   > För ånga år sedan är vi fortfarande var tvungna att förklara för kunder
   > vad en hemsida är det var mycket snack om att när Internet är lika
   > tillgänglig som exempelvis el eller vatten, först då blir den riktigt
   > användbar. Och det är det som jag ser fra emot – när jag kan lyssna på
   > BBC radio streaming i min telefon hela dagen utan att fundera på priset.
   Ja Web1.0 var det största steget och rätt svårt att förklara utan att uppleva det själv…

   > Jag hänger upp mig lite på numreringen. Steget till 2.0 var verkligen ett
   > stort kliv. Steget till 3.0 känns mycket mindre. Dock känns steget till 4.0
   > lika stor som det var till 2.0.
   Att steget till Web2.0 är större än till Web3.0 ligger mycket i att det var första gången man tog ett tydligt kliv framåt i utveckling. OCH det accepterades av användarna.

   Att steget till Web3.0 inte är så stort anser jag beror på vi har definierat en utveckling och därmed kommer det givetvis ett 3.0 efter 2.0 :)

   Vidare kommer steget till 4.0 inte att vara så stort om man är på 3.0 redan. Men iom den snabba utvecklingen kan man på ett helt nytt sätt gå från 2.0 till 4 direkt och då upplevs det som stort pga av omognad.

   Kan bara konstatera att det du upplever är ganska naturligt och precis som jag upplever det. Dock kanske utan att reflektera över det för jag tycker det är en självklart upplevelse med tanke på hur människan fungerar och reflekterar över nya saker…

   Reply
 9. Bah! Jag läste rubriken och var helt inställd på att jag skulle avsky inlägget. Men nej! Det är faktiskt helt i enlighet med vad jag själv tycker.

  För ånga år sedan är vi fortfarande var tvungna att förklara för kunder vad en hemsida är det var mycket snack om att när Internet är lika tillgänglig som exempelvis el eller vatten, först då blir den riktigt användbar. Och det är det som jag ser fra emot – när jag kan lyssna på BBC radio streaming i min telefon hela dagen utan att fundera på priset.

  Jag hänger upp mig lite på numreringen. Steget till 2.0 var verkligen ett stort kliv. Steget till 3.0 känns mycket mindre. Dock känns steget till 4.0 lika stor som det var till 2.0.

  Egentligen tror jag inte på numreringssystemet utan jag skulle vilja se något mer revolutionärt (Kanske Web Bob, Web Lucy och Web Steve till exempel). Men 3.0 känns verkligen inte som ett lika stort steg som de övriga. Men det spelar fan ingen roll vad man kallar stegen för, utvecklingen är ju densamma och det är det som är viktigt.

  Nu är jag bara sur att det inte var jag som fick ner det på en post först ;-)

  Reply
  • > Bah! Jag läste rubriken och var helt inställd på att jag skulle avsky
   > inlägget. Men nej! Det är faktiskt helt i enlighet med vad jag själv tycker.
   hehe..

   > För ånga år sedan är vi fortfarande var tvungna att förklara för kunder
   > vad en hemsida är det var mycket snack om att när Internet är lika
   > tillgänglig som exempelvis el eller vatten, först då blir den riktigt
   > användbar. Och det är det som jag ser fra emot – när jag kan lyssna på
   > BBC radio streaming i min telefon hela dagen utan att fundera på priset.
   Ja Web1.0 var det största steget och rätt svårt att förklara utan att uppleva det själv…

   > Jag hänger upp mig lite på numreringen. Steget till 2.0 var verkligen ett
   > stort kliv. Steget till 3.0 känns mycket mindre. Dock känns steget till 4.0
   > lika stor som det var till 2.0.
   Att steget till Web2.0 är större än till Web3.0 ligger mycket i att det var första gången man tog ett tydligt kliv framåt i utveckling. OCH det accepterades av användarna.

   Att steget till Web3.0 inte är så stort anser jag beror på vi har definierat en utveckling och därmed kommer det givetvis ett 3.0 efter 2.0 :)

   Vidare kommer steget till 4.0 inte att vara så stort om man är på 3.0 redan. Men iom den snabba utvecklingen kan man på ett helt nytt sätt gå från 2.0 till 4 direkt och då upplevs det som stort pga av omognad.

   Kan bara konstatera att det du upplever är ganska naturligt och precis som jag upplever det. Dock kanske utan att reflektera över det för jag tycker det är en självklart upplevelse med tanke på hur människan fungerar och reflekterar över nya saker…

   Reply
 10. @Steve Cook: Vad kul att du gillade det! Förstår nog vad du menar med rubriken. Är inte själv så glad för etiketten 2.0, 3.0 etc men det sätter saker i sitt sammanhang lite lättare antar jag, mest därför jag använder dem själv. Etiketterna har en tendens att måla upp webbutvecklingen som en rak linje med klara milstolpar snarare än en evolution med flera dimensioner och spår, det va det jag framförallt försökte visa med inlägget, att nätet redan existerar på olika X.0-plan och att utvecklingen sker samtidigt.

  Visst känns det som om steget till 3.0 varit mycket kortare. Men jag tror det är för att man just ser på nätutvecklingen som en rak linje med klara steg och milstolpar utan att inse de små förändringarna som till sist kommer att utgöra helheten. “Life is what happens while you sit around and make great plans for it”. John Lennons citat är gällande även här tycker jag.

  Reply
 11. @Steve Cook: Vad kul att du gillade det! Förstår nog vad du menar med rubriken. Är inte själv så glad för etiketten 2.0, 3.0 etc men det sätter saker i sitt sammanhang lite lättare antar jag, mest därför jag använder dem själv. Etiketterna har en tendens att måla upp webbutvecklingen som en rak linje med klara milstolpar snarare än en evolution med flera dimensioner och spår, det va det jag framförallt försökte visa med inlägget, att nätet redan existerar på olika X.0-plan och att utvecklingen sker samtidigt.

  Visst känns det som om steget till 3.0 varit mycket kortare. Men jag tror det är för att man just ser på nätutvecklingen som en rak linje med klara steg och milstolpar utan att inse de små förändringarna som till sist kommer att utgöra helheten. “Life is what happens while you sit around and make great plans for it”. John Lennons citat är gällande även här tycker jag.

  Reply
 12. Pingback: Sociala Gerillan

Leave a Reply