I onsdags stannade jag till i Norrköping och medverkade i Östnytts upplaga av Eftersnack. Tyvärr kan jag inte visa klippet direkt i bloggposten, men den här länken fungerar i alla fall till den 4 februari.

Med en enda mening här ovan sammanfattas två av de konkreta synpunkter jag försökte förmedla till Eva Hamilton, VD i SVT, som också medverkade i programmet. SVT gör alldeles gör mycket gammal TV när de flyttar ut sina sändningar på nätet. I synnerhet när det handlar om lokalt material, då gäller det att göra allt för att se till att material kan spridas, diskuteras – helt enkelt bli en snackis. Kan jag inte embedda det, och jag inte ens vågar lita på att klippet finns kvar om två veckor så…

Sören Andersson är ansvarig för den TV-satsning som görs inom NT/Corren-koncernen och var också med i programmet. Längst har man varit igång i Norrköping och du kan läsa mer om sändningarna hos 24nt.se (men glöm inte www först ;) Det är en ambitiös satsning och Sören är väldigt mån om att leverera fantastiska siffror på tittandet och berätta att affären faktiskt går ihop. Men för mig känns det som ett helt vansinnigt projekt.

När alla rörelser pekar mot webben, när vi ser Youtube öka 72% på ett år från redan fantastiskt höga siffror, när vi vet att det lokala är engagerat och framåtlutat – hur kan man med gott samvete lägga krut på att sända ångtv i marknätet.

En kort och kärnfull lista med några av mina punkter för lokal ”webb-tv” framöver:

  • På sikt måste vi sluta prata om det som webb-tv. Det ger fel associationer, det handlar inte om tung, dyr, långsam produktion som leder till passiv, bakåtlutad konsumtion.
  • Det handlar inte om broadcast. Det handlar om att hitta rätt i den långa svansen, åtminstone i nio fall av tio…
  • Kvalitet är ingen konstant, som är likadan i alla kanaler. Ibland gör vi strålande ”snygg” video på våra lokaltidningar, men ibland är det skakigt, suddigt, plågsamt att lyssna på – men ändå enormt värdefullt.
  • Bort med den samlade ”tv-spelaren”, eller ta i alla fall bort den som det givna navet för att visa video. In med klippen i artikeln. Vi berättar en story med text, rubriksättning, bildsättning, faktarutor och grafik. Och allt oftare har video en given plats att fylla i vårt berättande. Precis så enkelt.
  • Se till att det kan kommenteras, diskuteras och få spridning. Dubbelpublicera så att du hittar en större publik. Youtube ÄR en bra sak.
  • Långa program funkar inte bra. Bättre med korta klipp, som vart och ett kan delas, kommenteras och utgöra sin lilla del av berättandet. Undantag finns möjligtvis för tunga, traditionella program – men det är en annan sak.
  • Det finns tusen andra saker att säga om innehållet. Tex vikten av att fånga upp snackisarna och låta vanligt folk synas. Och det behöver inte vara minutaktuellt för att få genomslag när det är video.
  • Ta det inte på så stort allvar. Have fun.
  • Pengarna då? Smarta annonslösningar såklart. Precis som med allt annat på nätet. Och en vanlig pre-roll är inte smart…

Listan kan göra lång, de här är bara några av de punkter som jag tycker är viktiga och särskiljande för video på nätet jämfört med ångtv. Fyll på i kommentarerna.

Min gamla tidning, Helsingborgs Dagblad, tycker jag gör riktigt bra lokal video på hd.se. De är inte hemma på alla mina punkter, men innehållsmässigt är det sjukt bra. Missa inte heller en blick bakom kulliserna, med videoreportergeniet Linda Larsson.

På tal om vårt eftersnack: kudos till programledaren, Anna Lindberg, som ändå räddade hem en tuff situation med den äran!