Welcome to the future, dear newspaper

Idag har jag sett framtiden för den lokala papperstidningen. I ett reportage på 65.000 tecken, över 12 sidor, presenteras ett nästan 15 år gammalt mord. Och det är strålande läsning. Jag kastade mig över tidningen i morse, lika entusiastisk som när Economist landar i brevlådan.

Vi som jobbar med lokaltidningens kamp för att omdefinera sig till komplett mediehus har många frågor på agendan. En av de svårare handlar om att hitta väsentliga skillnader mellan innehållet i kanalerna – att tex hitta ett vettigt sätt att låta webben och pappersutgåvan skilja sig åt. Ofta trillar man tillbaka till generaliseringar om att webben ska vara snabb, kort och interaktiv där pappret ska vara djupare, lugnare och ha en bekräftande roll. Men här ser vi det in action: det här jobbet finns inte ens på webben, och det är helt rätt. Det hade inte alls funkat där (även om det på sikt bör läggas ut som referensmaterial).

Lasses introKlicka upp bilden och läs hur HD:s chefredaktör Lars Johansson beskriver publiceringen. Det finns också en kortis på medievarlden.se om artikeln. Jag kan bara uttrycka min stora beundran för Lasses hantering av det här materialet. Det är precis så här, exakt så här, det ska göras. (Fick en hälsning från Lars Johansson: “… den som ska ha cred är i första hand Fredrik Lassen och i andra hand Cilla för redigeringen, samt Brith och Per Ohlsson för redaktörskapet.” Bra jobbat av alla inblandade!)

Poängen är inte att bara fläska på med långa reportage och stora bilder. Poängen är att göra det med material som är lokalt och som känns. Nära både till geografi och hjärta. Det finns så många sådana här berättelser att berätta. Att hitta okonventionella sätt att göra det på är utmaningen, att våga göra det är kraften.

Jag tvekar inte en sekund när jag säger att så här, precis så här, ser framtidens lokala papperstidning ut. Det kommer inte att vara en tidning för alla, men det kommer att vara en tidning som inte går att ersätta. En helt unik produkt. Åhhh, vilken härlig framtid.

57 thoughts on “Welcome to the future, dear newspaper”

 1. Jag hade tagit fram lite glass och frysta jordgubbar att ha till dagens tidningsläsning. Jag började med Lassens text och sträckläste den. Min glass smälte, men det var det värt.

  Reply
 2. Jag hade tagit fram lite glass och frysta jordgubbar att ha till dagens tidningsläsning. Jag började med Lassens text och sträckläste den. Min glass smälte, men det var det värt.

  Reply
 3. Jag hade tagit fram lite glass och frysta jordgubbar att ha till dagens tidningsläsning. Jag började med Lassens text och sträckläste den. Min glass smälte, men det var det värt.

  Reply
 4. Verkligen skönt att någon vågar sträcka ut och springa före. För utvecklingen i tidningarna på senare tid har ju nästan gått åt andra hållet (med Metro i täten). Nu tror jag det börjar svänga, och mitt intresse väcks återigen en smula för nyheter som rapporteras på döda träd.

  Reply
 5. Verkligen skönt att någon vågar sträcka ut och springa före. För utvecklingen i tidningarna på senare tid har ju nästan gått åt andra hållet (med Metro i täten). Nu tror jag det börjar svänga, och mitt intresse väcks återigen en smula för nyheter som rapporteras på döda träd.

  Reply
 6. Verkligen skönt att någon vågar sträcka ut och springa före. För utvecklingen i tidningarna på senare tid har ju nästan gått åt andra hållet (med Metro i täten). Nu tror jag det börjar svänga, och mitt intresse väcks återigen en smula för nyheter som rapporteras på döda träd.

  Reply
 7. Verkligen skönt att någon vågar sträcka ut och springa före. För utvecklingen i tidningarna på senare tid har ju nästan gått åt andra hållet (med Metro i täten). Nu tror jag det börjar svänga, och mitt intresse väcks återigen en smula för nyheter som rapporteras på döda träd.

  Reply
 8. Verkligen skönt att någon vågar sträcka ut och springa före. För utvecklingen i tidningarna på senare tid har ju nästan gått åt andra hållet (med Metro i täten). Nu tror jag det börjar svänga, och mitt intresse väcks återigen en smula för nyheter som rapporteras på döda träd.

  Reply
 9. @Stellan: Jag tror det är viktigt att inte bunka ihop alla pappersprodukter i en säck. Det är stor skillnad, tycker jag, på vad vi ska leverera i den ”feta” morgontidningen, och vad vi ska leverera i den ”tunna” gratistidningen. Inget är mer fint, eller mer rätt än annat – men olika konsumtionsmönster, olika målgrupper, olika tid till förfogande gör att även de produkterna måste dra isär.

  Reply
 10. @Stellan: Jag tror det är viktigt att inte bunka ihop alla pappersprodukter i en säck. Det är stor skillnad, tycker jag, på vad vi ska leverera i den ”feta” morgontidningen, och vad vi ska leverera i den ”tunna” gratistidningen. Inget är mer fint, eller mer rätt än annat – men olika konsumtionsmönster, olika målgrupper, olika tid till förfogande gör att även de produkterna måste dra isär.

  Reply
 11. @Stellan: Jag tror det är viktigt att inte bunka ihop alla pappersprodukter i en säck. Det är stor skillnad, tycker jag, på vad vi ska leverera i den ”feta” morgontidningen, och vad vi ska leverera i den ”tunna” gratistidningen. Inget är mer fint, eller mer rätt än annat – men olika konsumtionsmönster, olika målgrupper, olika tid till förfogande gör att även de produkterna måste dra isär.

  Reply
 12. @Stellan: Jag tror det är viktigt att inte bunka ihop alla pappersprodukter i en säck. Det är stor skillnad, tycker jag, på vad vi ska leverera i den ”feta” morgontidningen, och vad vi ska leverera i den ”tunna” gratistidningen. Inget är mer fint, eller mer rätt än annat – men olika konsumtionsmönster, olika målgrupper, olika tid till förfogande gör att även de produkterna måste dra isär.

  Reply
 13. @Stellan: Jag tror det är viktigt att inte bunka ihop alla pappersprodukter i en säck. Det är stor skillnad, tycker jag, på vad vi ska leverera i den ”feta” morgontidningen, och vad vi ska leverera i den ”tunna” gratistidningen. Inget är mer fint, eller mer rätt än annat – men olika konsumtionsmönster, olika målgrupper, olika tid till förfogande gör att även de produkterna måste dra isär.

  Reply
 14. Absolut, Joakim. Vad jag menade (men kanske inte lyckades förmedla så tydligt) var att Metro under en period dragit med sig även betal-morgontidningarna ner i TT-träsket.
  Nu tror jag det börjar vända tillbaka, och det gläder mig.

  Reply
 15. Absolut, Joakim. Vad jag menade (men kanske inte lyckades förmedla så tydligt) var att Metro under en period dragit med sig även betal-morgontidningarna ner i TT-träsket.
  Nu tror jag det börjar vända tillbaka, och det gläder mig.

  Reply
 16. Absolut, Joakim. Vad jag menade (men kanske inte lyckades förmedla så tydligt) var att Metro under en period dragit med sig även betal-morgontidningarna ner i TT-träsket.
  Nu tror jag det börjar vända tillbaka, och det gläder mig.

  Reply
 17. Absolut, Joakim. Vad jag menade (men kanske inte lyckades förmedla så tydligt) var att Metro under en period dragit med sig även betal-morgontidningarna ner i TT-träsket.
  Nu tror jag det börjar vända tillbaka, och det gläder mig.

  Reply
 18. Absolut, Joakim. Vad jag menade (men kanske inte lyckades förmedla så tydligt) var att Metro under en period dragit med sig även betal-morgontidningarna ner i TT-träsket.
  Nu tror jag det börjar vända tillbaka, och det gläder mig.

  Reply
 19. Jag och min fru fattade i helgen ett beslut som vi diskuterat under en längre tid. Skall vi ha GP kvar eller inte? Inte blev beslutet. Skälet är att en rigid papperstidning inte passar in i våra liv. Vi läser den inte på morgonen, kanske på kvällen men då har vi ofta redan läst samma nyheter på nätet, sett samma nyheter på TV och fått en del på andra håll. Däremot ser vi alltid fram mot lördagstidningen med Två Dagar somalltid inspirerar och skänker en stunds läsglädje. Och här kommer rigiditeten in. Jag vill ha GP på lördagar och söndagar men se det går inte så då hoppar vi av helt; jag vill ha större möjlighet att komponera min mediekonsumtion.

  Reply
 20. Jag och min fru fattade i helgen ett beslut som vi diskuterat under en längre tid. Skall vi ha GP kvar eller inte? Inte blev beslutet. Skälet är att en rigid papperstidning inte passar in i våra liv. Vi läser den inte på morgonen, kanske på kvällen men då har vi ofta redan läst samma nyheter på nätet, sett samma nyheter på TV och fått en del på andra håll. Däremot ser vi alltid fram mot lördagstidningen med Två Dagar somalltid inspirerar och skänker en stunds läsglädje. Och här kommer rigiditeten in. Jag vill ha GP på lördagar och söndagar men se det går inte så då hoppar vi av helt; jag vill ha större möjlighet att komponera min mediekonsumtion.

  Reply
 21. Vore intressant med en poll för att se hur många på detta forum som har papperstidning, avser skaffa, avser avslut mm mm.

  Reply
 22. Vore intressant med en poll för att se hur många på detta forum som har papperstidning, avser skaffa, avser avslut mm mm.

  Reply
 23. Vore intressant med en poll för att se hur många på detta forum som har papperstidning, avser skaffa, avser avslut mm mm.

  Reply
 24. Vore intressant med en poll för att se hur många på detta forum som har papperstidning, avser skaffa, avser avslut mm mm.

  Reply
 25. @Joche: Jag har tagit samma beslut som du – med just GP. På vardagar hinner man inte läsa den. Istället får man bära iväg kassar fulla av olästa tidningar till pappersåtervinningen.

  Reply
 26. @Joche: Jag har tagit samma beslut som du – med just GP. På vardagar hinner man inte läsa den. Istället får man bära iväg kassar fulla av olästa tidningar till pappersåtervinningen.

  Reply
 27. @Joche: Jag har tagit samma beslut som du – med just GP. På vardagar hinner man inte läsa den. Istället får man bära iväg kassar fulla av olästa tidningar till pappersåtervinningen.

  Reply
 28. @Joche: Jag har tagit samma beslut som du – med just GP. På vardagar hinner man inte läsa den. Istället får man bära iväg kassar fulla av olästa tidningar till pappersåtervinningen.

  Reply
 29. Jag har länge tänkt att dagstidningens framtid är en veckotidning på papper, med längre (för långa för nätet?) analyserande texter. Det här reportaget kändes helt rätt. Något som det lagts rejäla resurser på (även om man undrar om HD hade låtit en reporter lägga 600 avlönade timmar på ett reportage?).
  Det var ett reportage man såg fram emot att läsa eftersom det hade marknadsförts i tidningen i förväg (och dessutom hade jag hört om priset det fått tidigare och faktiskt letat på nätet efter uppsatsen!).
  Men igår läste jag faktiskt reportaget på skärm, HD:s pdf-version av tidningen. Och min första tanke var – tänk om man hade kunnat få det på enspalt som resten av webbtidningen?
  Det var en aha-upplevelse för mig. Att läsa 65 000 tecken på skärm trodde jag skulle vara för mycket. Men det var det inte. Det här har fått mig att tvivla på om det ens finns en framtid för en veckoutgiven dead-tree-paper…
  Jag tror dock att ett magasinliknande grepp (typ Fokus) från våra stora dagstidningar skulle vara spännande i kombination med minskad utgivningstakt (1-3 ggr/vecka). Det borde kunna leva vidare ett bra tag i alla fall. Kanske genom att gå än djupare.
  Ytterligare ett bevis – i december valde vi bort ett erbjudande om att få HD GRATIS hem i brevlådan under en månad. Främsta skälet var att vi ville slippa bära ner papper till soprummet.

  Reply
 30. Jag har länge tänkt att dagstidningens framtid är en veckotidning på papper, med längre (för långa för nätet?) analyserande texter. Det här reportaget kändes helt rätt. Något som det lagts rejäla resurser på (även om man undrar om HD hade låtit en reporter lägga 600 avlönade timmar på ett reportage?).
  Det var ett reportage man såg fram emot att läsa eftersom det hade marknadsförts i tidningen i förväg (och dessutom hade jag hört om priset det fått tidigare och faktiskt letat på nätet efter uppsatsen!).
  Men igår läste jag faktiskt reportaget på skärm, HD:s pdf-version av tidningen. Och min första tanke var – tänk om man hade kunnat få det på enspalt som resten av webbtidningen?
  Det var en aha-upplevelse för mig. Att läsa 65 000 tecken på skärm trodde jag skulle vara för mycket. Men det var det inte. Det här har fått mig att tvivla på om det ens finns en framtid för en veckoutgiven dead-tree-paper…
  Jag tror dock att ett magasinliknande grepp (typ Fokus) från våra stora dagstidningar skulle vara spännande i kombination med minskad utgivningstakt (1-3 ggr/vecka). Det borde kunna leva vidare ett bra tag i alla fall. Kanske genom att gå än djupare.
  Ytterligare ett bevis – i december valde vi bort ett erbjudande om att få HD GRATIS hem i brevlådan under en månad. Främsta skälet var att vi ville slippa bära ner papper till soprummet.

  Reply
 31. Som det påpekas finns ju en miljlöaspekt på detta oxå. Som jag skrev mitt inlägg kan det verka som att det var en rent ekonomisk fråga – ja och nej. Ja för att de där lördagstidningarna blir väldigt dyra. Ja ur ett makroperspektiv för att resurserna kan användas på ett bättre sätt och miljöpåverkan får makroekonomiska effekter vilket igen slår på min privata ekonomi. Men klart finns miljön med som en aspekt även om det inte var den som slutligen slog spiken i kistan. Och här kommer en intressant fråga till till alla som pysslar med transformerngen av dagens media in i framtiden. Är den framtida medie konsumtionbättre eller sämre mot miljön än dagens?

  Reply
 32. Som det påpekas finns ju en miljlöaspekt på detta oxå. Som jag skrev mitt inlägg kan det verka som att det var en rent ekonomisk fråga – ja och nej. Ja för att de där lördagstidningarna blir väldigt dyra. Ja ur ett makroperspektiv för att resurserna kan användas på ett bättre sätt och miljöpåverkan får makroekonomiska effekter vilket igen slår på min privata ekonomi. Men klart finns miljön med som en aspekt även om det inte var den som slutligen slog spiken i kistan. Och här kommer en intressant fråga till till alla som pysslar med transformerngen av dagens media in i framtiden. Är den framtida medie konsumtionbättre eller sämre mot miljön än dagens?

  Reply
 33. Som det påpekas finns ju en miljlöaspekt på detta oxå. Som jag skrev mitt inlägg kan det verka som att det var en rent ekonomisk fråga – ja och nej. Ja för att de där lördagstidningarna blir väldigt dyra. Ja ur ett makroperspektiv för att resurserna kan användas på ett bättre sätt och miljöpåverkan får makroekonomiska effekter vilket igen slår på min privata ekonomi. Men klart finns miljön med som en aspekt även om det inte var den som slutligen slog spiken i kistan. Och här kommer en intressant fråga till till alla som pysslar med transformerngen av dagens media in i framtiden. Är den framtida medie konsumtionbättre eller sämre mot miljön än dagens?

  Reply
 34. Som det påpekas finns ju en miljlöaspekt på detta oxå. Som jag skrev mitt inlägg kan det verka som att det var en rent ekonomisk fråga – ja och nej. Ja för att de där lördagstidningarna blir väldigt dyra. Ja ur ett makroperspektiv för att resurserna kan användas på ett bättre sätt och miljöpåverkan får makroekonomiska effekter vilket igen slår på min privata ekonomi. Men klart finns miljön med som en aspekt även om det inte var den som slutligen slog spiken i kistan. Och här kommer en intressant fråga till till alla som pysslar med transformerngen av dagens media in i framtiden. Är den framtida medie konsumtionbättre eller sämre mot miljön än dagens?

  Reply
 35. Som det påpekas finns ju en miljlöaspekt på detta oxå. Som jag skrev mitt inlägg kan det verka som att det var en rent ekonomisk fråga – ja och nej. Ja för att de där lördagstidningarna blir väldigt dyra. Ja ur ett makroperspektiv för att resurserna kan användas på ett bättre sätt och miljöpåverkan får makroekonomiska effekter vilket igen slår på min privata ekonomi. Men klart finns miljön med som en aspekt även om det inte var den som slutligen slog spiken i kistan. Och här kommer en intressant fråga till till alla som pysslar med transformerngen av dagens media in i framtiden. Är den framtida medie konsumtionbättre eller sämre mot miljön än dagens?

  Reply
 36. @SD: Jag citerar artikeln från medievärlden där Lasse uttalar sig:

  “Fredrik Lassen har lagt ner över 600 timmar på sitt examensarbete. Han har pratat med många av de inblandade, till exempel rättsläkare och fängelsepersonal samt gått igenom en stor mängd handlingar.

  – Den här typen av jobb skull vi aldrig kunna ta oss tid till, säger Lars Johansson.”

  Jag menar att just det faktum att man plockar upp material utanför “linjen” är en del av framgången i det här fallet. Win-win, för både läsare, tidning och skribent.

  Reply
 37. @SD: Jag citerar artikeln från medievärlden där Lasse uttalar sig:

  “Fredrik Lassen har lagt ner över 600 timmar på sitt examensarbete. Han har pratat med många av de inblandade, till exempel rättsläkare och fängelsepersonal samt gått igenom en stor mängd handlingar.

  – Den här typen av jobb skull vi aldrig kunna ta oss tid till, säger Lars Johansson.”

  Jag menar att just det faktum att man plockar upp material utanför “linjen” är en del av framgången i det här fallet. Win-win, för både läsare, tidning och skribent.

  Reply
 38. @SD: Jag citerar artikeln från medievärlden där Lasse uttalar sig:

  “Fredrik Lassen har lagt ner över 600 timmar på sitt examensarbete. Han har pratat med många av de inblandade, till exempel rättsläkare och fängelsepersonal samt gått igenom en stor mängd handlingar.

  – Den här typen av jobb skull vi aldrig kunna ta oss tid till, säger Lars Johansson.”

  Jag menar att just det faktum att man plockar upp material utanför “linjen” är en del av framgången i det här fallet. Win-win, för både läsare, tidning och skribent.

  Reply
 39. @SD: Jag citerar artikeln från medievärlden där Lasse uttalar sig:

  “Fredrik Lassen har lagt ner över 600 timmar på sitt examensarbete. Han har pratat med många av de inblandade, till exempel rättsläkare och fängelsepersonal samt gått igenom en stor mängd handlingar.

  – Den här typen av jobb skull vi aldrig kunna ta oss tid till, säger Lars Johansson.”

  Jag menar att just det faktum att man plockar upp material utanför “linjen” är en del av framgången i det här fallet. Win-win, för både läsare, tidning och skribent.

  Reply
 40. @SD: Jag citerar artikeln från medievärlden där Lasse uttalar sig:

  “Fredrik Lassen har lagt ner över 600 timmar på sitt examensarbete. Han har pratat med många av de inblandade, till exempel rättsläkare och fängelsepersonal samt gått igenom en stor mängd handlingar.

  – Den här typen av jobb skull vi aldrig kunna ta oss tid till, säger Lars Johansson.”

  Jag menar att just det faktum att man plockar upp material utanför “linjen” är en del av framgången i det här fallet. Win-win, för både läsare, tidning och skribent.

  Reply
 41. “Det hade inte alls funkat på webben” – där tror jag (liksom SD här ovan) att du har fel, Jocke.

  Det finns alldeles tydligt en efterfrågan på långa texter på webben. Kollar man tidningarnas topplistor över “årets mest lästa” så är korrelationen mellan längd och plats icke-existerande.

  2006 års mest lästa artikel i på nytimes.com var essän “What’s a modern girl to do?” Den var 25.000 tecken. Det trodde jag var ett svårslaget rekord, tills i februari 2007, när artikeln “Happy meals” var mest lästa den månaden – den är över 60.000 tecken. I årslistan hamnar den på femte plats.

  Helt nyligen kan vi ju kolla essän om foton från krimkriget (också i NYtimes) – jag har inte summerat längden, men lång var den, och drog en enorm mängd kommentarer.

  Poängen är att läsning på nätet ÄR lika varierat som på papper: långt, kort, intressant, tråkigt – det är innehållet, stilen och utformingen som är avgörande.

  Ska jag spekulera, är det snarare det mellanlånga som lever farligt på webben. Kanske känns det som läsning på webben har dels läget “konsumera snabba mediabitar”, dels “nu är jag verkligt intresserad och tar mig tid”.

  Vid ett samtal med Henrik Ahlen idag kom han med samma typ av iakttagelse men kring rörliga media (film och video): långfilmer blir i snitt stadigt allt längre, och vi ser dem gärna – OCH vi ser 1-minutsklipp på youtube och pratar med dem om kompisar. Men hur mycket buzz blir det om ett program på 30-45 minuter?

  Reply
 42. “Det hade inte alls funkat på webben” – där tror jag (liksom SD här ovan) att du har fel, Jocke.

  Det finns alldeles tydligt en efterfrågan på långa texter på webben. Kollar man tidningarnas topplistor över “årets mest lästa” så är korrelationen mellan längd och plats icke-existerande.

  2006 års mest lästa artikel i på nytimes.com var essän “What’s a modern girl to do?” Den var 25.000 tecken. Det trodde jag var ett svårslaget rekord, tills i februari 2007, när artikeln “Happy meals” var mest lästa den månaden – den är över 60.000 tecken. I årslistan hamnar den på femte plats.

  Helt nyligen kan vi ju kolla essän om foton från krimkriget (också i NYtimes) – jag har inte summerat längden, men lång var den, och drog en enorm mängd kommentarer.

  Poängen är att läsning på nätet ÄR lika varierat som på papper: långt, kort, intressant, tråkigt – det är innehållet, stilen och utformingen som är avgörande.

  Ska jag spekulera, är det snarare det mellanlånga som lever farligt på webben. Kanske känns det som läsning på webben har dels läget “konsumera snabba mediabitar”, dels “nu är jag verkligt intresserad och tar mig tid”.

  Vid ett samtal med Henrik Ahlen idag kom han med samma typ av iakttagelse men kring rörliga media (film och video): långfilmer blir i snitt stadigt allt längre, och vi ser dem gärna – OCH vi ser 1-minutsklipp på youtube och pratar med dem om kompisar. Men hur mycket buzz blir det om ett program på 30-45 minuter?

  Reply
 43. Är det verkligen så enkelt att skapa två olika produkter av print- och webbupplagan? Räcker det att en gång i veckan publicera en fördjupning? HD:s chefredaktör Lars Johansson säger dessutom till Medivärlden att “Den här typen av jobb skull vi aldrig kunna ta oss tid till” (artikeln är skriven av en student på JMG).

  Jag tror tyvärr inte att HD:s publicering i söndags är svaret på hur mediehusen ska skapa väsentliga skillnader mellan print- och webbupplaga så att konsumenten känner en nytta och ett behov av att ta del av båda produkterna. Det behövs en mer genomtänkt publiceringsstrategi som håller sju dagar i veckan.

  Reply
 44. Är det verkligen så enkelt att skapa två olika produkter av print- och webbupplagan? Räcker det att en gång i veckan publicera en fördjupning? HD:s chefredaktör Lars Johansson säger dessutom till Medivärlden att “Den här typen av jobb skull vi aldrig kunna ta oss tid till” (artikeln är skriven av en student på JMG).

  Jag tror tyvärr inte att HD:s publicering i söndags är svaret på hur mediehusen ska skapa väsentliga skillnader mellan print- och webbupplaga så att konsumenten känner en nytta och ett behov av att ta del av båda produkterna. Det behövs en mer genomtänkt publiceringsstrategi som håller sju dagar i veckan.

  Reply
 45. Är det verkligen så enkelt att skapa två olika produkter av print- och webbupplagan? Räcker det att en gång i veckan publicera en fördjupning? HD:s chefredaktör Lars Johansson säger dessutom till Medivärlden att “Den här typen av jobb skull vi aldrig kunna ta oss tid till” (artikeln är skriven av en student på JMG).

  Jag tror tyvärr inte att HD:s publicering i söndags är svaret på hur mediehusen ska skapa väsentliga skillnader mellan print- och webbupplaga så att konsumenten känner en nytta och ett behov av att ta del av båda produkterna. Det behövs en mer genomtänkt publiceringsstrategi som håller sju dagar i veckan.

  Reply
 46. @Jonas: Jag menar inte att långa texter i allmänhet är en nono på nätet. Håller helt med dig om att det är innehållet, formen, relevansen som är det bärande. Men det finns ändå en läsupplevelse som i vissa fall gör sig bäst i tillbakalutat läge. Satt precis på högkolan i kalmar idag och sa (helt orelaterat den här publiceringen och den här diskussionen) att det finns olika sorters fördjupning. Framåtlutad och aktiv eller bakåtlutad och eftertänksam. Papperstidningen funkar bra för det senare. Vårt attention span är uppmätt kortare på nätet, distraktionerna är fler och tempot ÄR ett annat. As it should be.

  Sedan är jag kanske otydlig i att jag pratar om den lokala morgontidningen. För den är det svårt att få samma reach på ett bra nätknäck som tex nyt. (Dessutom – de jobb du refererar till har man puffat för TUNGT. Jag läser nyt.com varje dag, och det har inte gått att missa dem. Något annat än en “vanlig” nyhet, utan tvekan)

  Din avslutande reflektion om att det mellanlånga ev skulle vara i hissen motsäger ju resten av ditt resonemang om att det är andra faktorer som avgör. Jag tror vi kan vara ganska överens: ingen jävel räknar tecken på nätet. Eller i pappret för den delen ;)

  Reply
 47. @Jonas: Jag menar inte att långa texter i allmänhet är en nono på nätet. Håller helt med dig om att det är innehållet, formen, relevansen som är det bärande. Men det finns ändå en läsupplevelse som i vissa fall gör sig bäst i tillbakalutat läge. Satt precis på högkolan i kalmar idag och sa (helt orelaterat den här publiceringen och den här diskussionen) att det finns olika sorters fördjupning. Framåtlutad och aktiv eller bakåtlutad och eftertänksam. Papperstidningen funkar bra för det senare. Vårt attention span är uppmätt kortare på nätet, distraktionerna är fler och tempot ÄR ett annat. As it should be.

  Sedan är jag kanske otydlig i att jag pratar om den lokala morgontidningen. För den är det svårt att få samma reach på ett bra nätknäck som tex nyt. (Dessutom – de jobb du refererar till har man puffat för TUNGT. Jag läser nyt.com varje dag, och det har inte gått att missa dem. Något annat än en “vanlig” nyhet, utan tvekan)

  Din avslutande reflektion om att det mellanlånga ev skulle vara i hissen motsäger ju resten av ditt resonemang om att det är andra faktorer som avgör. Jag tror vi kan vara ganska överens: ingen jävel räknar tecken på nätet. Eller i pappret för den delen ;)

  Reply
 48. @Jonas: Jag menar inte att långa texter i allmänhet är en nono på nätet. Håller helt med dig om att det är innehållet, formen, relevansen som är det bärande. Men det finns ändå en läsupplevelse som i vissa fall gör sig bäst i tillbakalutat läge. Satt precis på högkolan i kalmar idag och sa (helt orelaterat den här publiceringen och den här diskussionen) att det finns olika sorters fördjupning. Framåtlutad och aktiv eller bakåtlutad och eftertänksam. Papperstidningen funkar bra för det senare. Vårt attention span är uppmätt kortare på nätet, distraktionerna är fler och tempot ÄR ett annat. As it should be.

  Sedan är jag kanske otydlig i att jag pratar om den lokala morgontidningen. För den är det svårt att få samma reach på ett bra nätknäck som tex nyt. (Dessutom – de jobb du refererar till har man puffat för TUNGT. Jag läser nyt.com varje dag, och det har inte gått att missa dem. Något annat än en “vanlig” nyhet, utan tvekan)

  Din avslutande reflektion om att det mellanlånga ev skulle vara i hissen motsäger ju resten av ditt resonemang om att det är andra faktorer som avgör. Jag tror vi kan vara ganska överens: ingen jävel räknar tecken på nätet. Eller i pappret för den delen ;)

  Reply
 49. @Jonas: Jag menar inte att långa texter i allmänhet är en nono på nätet. Håller helt med dig om att det är innehållet, formen, relevansen som är det bärande. Men det finns ändå en läsupplevelse som i vissa fall gör sig bäst i tillbakalutat läge. Satt precis på högkolan i kalmar idag och sa (helt orelaterat den här publiceringen och den här diskussionen) att det finns olika sorters fördjupning. Framåtlutad och aktiv eller bakåtlutad och eftertänksam. Papperstidningen funkar bra för det senare. Vårt attention span är uppmätt kortare på nätet, distraktionerna är fler och tempot ÄR ett annat. As it should be.

  Sedan är jag kanske otydlig i att jag pratar om den lokala morgontidningen. För den är det svårt att få samma reach på ett bra nätknäck som tex nyt. (Dessutom – de jobb du refererar till har man puffat för TUNGT. Jag läser nyt.com varje dag, och det har inte gått att missa dem. Något annat än en “vanlig” nyhet, utan tvekan)

  Din avslutande reflektion om att det mellanlånga ev skulle vara i hissen motsäger ju resten av ditt resonemang om att det är andra faktorer som avgör. Jag tror vi kan vara ganska överens: ingen jävel räknar tecken på nätet. Eller i pappret för den delen ;)

  Reply
 50. @Jörgen: Var har jag sagt att man bara ska göra det här en gång i veckan? Det jag applåderar är:

  1. Formatet. Att låta BRA material ta plats

  2. Ursprunget. Det handlar om en text som inte inledningsvis skrevs för tidningen, och det är det jag menar när jag skriver: “Det finns så många sådana här berättelser att berätta. Att hitta okonventionella sätt att göra det på är utmaningen, att våga göra det är kraften.”

  3. Experimenterandet. HD har idag tre kanaler och de måste dra isär. Det är helt rätt att ett reportage i HD tar lika lång tid att läsa som hela gratistidningen Xtra.

  Den här storyn tog 12 sidor, av 120. Banta tidningen till hälften, kör *minst* en sådan här publicering om dagen, acceptera att upplagan kanske ska vara 50% av vad den är idag – så är vi hemma ;)

  Men ok – om du trodde att jag menade att det här var *hela* lösningen så har vi lite att snacka om nästa gång vi ses.

  Reply
 51. @Jörgen: Var har jag sagt att man bara ska göra det här en gång i veckan? Det jag applåderar är:

  1. Formatet. Att låta BRA material ta plats

  2. Ursprunget. Det handlar om en text som inte inledningsvis skrevs för tidningen, och det är det jag menar när jag skriver: “Det finns så många sådana här berättelser att berätta. Att hitta okonventionella sätt att göra det på är utmaningen, att våga göra det är kraften.”

  3. Experimenterandet. HD har idag tre kanaler och de måste dra isär. Det är helt rätt att ett reportage i HD tar lika lång tid att läsa som hela gratistidningen Xtra.

  Den här storyn tog 12 sidor, av 120. Banta tidningen till hälften, kör *minst* en sådan här publicering om dagen, acceptera att upplagan kanske ska vara 50% av vad den är idag – så är vi hemma ;)

  Men ok – om du trodde att jag menade att det här var *hela* lösningen så har vi lite att snacka om nästa gång vi ses.

  Reply
 52. @Jörgen: Var har jag sagt att man bara ska göra det här en gång i veckan? Det jag applåderar är:

  1. Formatet. Att låta BRA material ta plats

  2. Ursprunget. Det handlar om en text som inte inledningsvis skrevs för tidningen, och det är det jag menar när jag skriver: “Det finns så många sådana här berättelser att berätta. Att hitta okonventionella sätt att göra det på är utmaningen, att våga göra det är kraften.”

  3. Experimenterandet. HD har idag tre kanaler och de måste dra isär. Det är helt rätt att ett reportage i HD tar lika lång tid att läsa som hela gratistidningen Xtra.

  Den här storyn tog 12 sidor, av 120. Banta tidningen till hälften, kör *minst* en sådan här publicering om dagen, acceptera att upplagan kanske ska vara 50% av vad den är idag – så är vi hemma ;)

  Men ok – om du trodde att jag menade att det här var *hela* lösningen så har vi lite att snacka om nästa gång vi ses.

  Reply
 53. @Jörgen: Var har jag sagt att man bara ska göra det här en gång i veckan? Det jag applåderar är:

  1. Formatet. Att låta BRA material ta plats

  2. Ursprunget. Det handlar om en text som inte inledningsvis skrevs för tidningen, och det är det jag menar när jag skriver: “Det finns så många sådana här berättelser att berätta. Att hitta okonventionella sätt att göra det på är utmaningen, att våga göra det är kraften.”

  3. Experimenterandet. HD har idag tre kanaler och de måste dra isär. Det är helt rätt att ett reportage i HD tar lika lång tid att läsa som hela gratistidningen Xtra.

  Den här storyn tog 12 sidor, av 120. Banta tidningen till hälften, kör *minst* en sådan här publicering om dagen, acceptera att upplagan kanske ska vara 50% av vad den är idag – så är vi hemma ;)

  Men ok – om du trodde att jag menade att det här var *hela* lösningen så har vi lite att snacka om nästa gång vi ses.

  Reply
 54. @Jörgen: Var har jag sagt att man bara ska göra det här en gång i veckan? Det jag applåderar är:

  1. Formatet. Att låta BRA material ta plats

  2. Ursprunget. Det handlar om en text som inte inledningsvis skrevs för tidningen, och det är det jag menar när jag skriver: “Det finns så många sådana här berättelser att berätta. Att hitta okonventionella sätt att göra det på är utmaningen, att våga göra det är kraften.”

  3. Experimenterandet. HD har idag tre kanaler och de måste dra isär. Det är helt rätt att ett reportage i HD tar lika lång tid att läsa som hela gratistidningen Xtra.

  Den här storyn tog 12 sidor, av 120. Banta tidningen till hälften, kör *minst* en sådan här publicering om dagen, acceptera att upplagan kanske ska vara 50% av vad den är idag – så är vi hemma ;)

  Men ok – om du trodde att jag menade att det här var *hela* lösningen så har vi lite att snacka om nästa gång vi ses.

  Reply

Leave a Reply