WordPress 2.8 och Thesis 1.51

Det är verkligen fascinerande hur bra WordPress är. Läser om kollegerna som kör Escenic och Polopoly och deras enorma vånda för att gå från 4.3.2.1 till 4.3.2.2, typ. För min del var det så enkelt som att:

 1. Kolla på twitter hur mitt tema Thesis och WordPress 2.8 trivs ihop. Ser direkt att det rekommenderas en uppgradering till Thesis 1.5.1 innan man uppdaterar WordPress. (Tid: 30 sekunder)
 2. Hämtar hem nya Thesis, packar upp, installerar via ftp. Lite meckigt, men det är sista gången det inte kan göras inifrån WP admin, med ett klick. (Tid: 300 sekunder)
 3. Uppgraderar WordPress – med ett enda klick i admin-panelen. (Tid: 60 sekunder)
 4. Uppgraderar två plugins som flaggar för att de kommit i nya versioner. Ett klick var. (Tid för båda: 60 sekunder)

Alltså, på gott och väl under 10 minuter har jag tagit ett stort uppgraderingskliv. Det ÄR imponerande.

[uppdatering: Om Emo Vote (de färgglada knapparna under inlägget) ser lite konstiga ut så gör en rejäl reload]

34 thoughts on “WordPress 2.8 och Thesis 1.51”

 1. Eftersom jag inte haft pengar att installera Thesis kan jag säga att det enda problemet har varit att om man uppgraderar till en svensk version ligger själva påminnelsen kvar.

  Reply
 2. Visst är det imponerande, men om du skulle uppdatera en tidningssajt med 1000-tals läsare dagligen, skulle du då göra på samma sätt? Jag hade först testat uppdateringen på min testserver med samma uppsättning plugins, och om det gick bra så hade jag gjort uppdateringen i produktion också. Givetvis med en fräsch backup. Det hade säkert tagit … 20 minuter.

  Reply
 3. Polopoly, min gamla arbetsgivare har väl aldrig varit kända för att göra något enkelt.
  Det är ju liksom hela deras affärsmodell. Att sälja konsulttimmar. ;-)

  /Klaus

  Reply
 4. Hahaha, tack för inside. Affärsmodellen, att sälja timmar/kunskap, har jag sannerligen ingenting emot. Men då ska man inte samtidigt vara produktleverantör med den inställningen. De är inne på sin sista generation, redan nästa upphandling hoppas och tror jag att de får storstryk av öppna system. Drupal kommer att bli hur stort som helst, för de som tycker att WP inte är tillräckligt komplicerat.

  Reply
 5. Du behöver göra en rejält reload. Ffa Safari cachar en del prylar hårt, så nya styles tränger inte ut. Ska kolla med @qvister om vi ska lösa det med nya filnamn för varje version kanske.

  Reply
 6. Ja, jag hade samma känsla. Har byggt jobbets hemsida i WordPress 2.7.1 och aldrig uppdaterat innan. Testade att uppgradera (med ett par klick) vår testserver. En Flickr-plugg strulade (WordPress Flickr Manager), så jag bytte den mot en likvärdig plugg (Flickr Photo Album), och nu rullar allt fint som smör.
  Passade på att uppgradera ett par andra wp-bloggar av bara farten.

  Reply
 7. Det var inte en dum idé. Det räcker dock att skriva ut versionnumret efter filändelsen. En ny version innebär att sökvägen kommer förändras en aning vilket webbläsaren känner av och uppdaterar cachet.

  Reply
 8. Jag tänkte bara så sent som igår att mainstream webbpubliceringssystem måste vara världens bästa sätt att slösa bort pengar på. Stora, komplexa system som är avsedda för att vara lösningen på en uppsjö olika typer av organisationers sätt att göra webb på.
  Då hjälper det liksom inte att läsa att du kan uppgradera WordPress på några minuter. ;)
  Även om jag kan tycka WordPress till _viss grad_ är ett päron i äppelkorgen.

  Uppenbarligen fungerar WordPress fint för bloggar och företagswebbar. Och WordPress.com lyckas ju hosta en löjlig massa bloggar.
  Men låt oss säga att man vill basera random mainstream mediasajt på WordPress.
  Är det ens realistiskt ur presentation-, administration och underhållssperspektiv?

  Ponera att man stoppar in en halv miljon artiklar i WordPress, skrotar konceptet med att artiklar ska publiceras under avdelningar och ha påhakade kategorier för att underlätta sök – och istället använder man taggar. Som det borde vara. Och att sajten fortfarande kan leverera och att det går att hantera i admingränssnittet, med överblick, sök och så.
  Då skulle man ha en bra grund att stå på.

  Sen vill man ha ett tjusigt och varierande löp, i stil med Aftonbladet.se eller SvD.se.
  Finns det något färdigt (tema? plugin?) för WordPress som kan åstadkomma något sånt?

  Att kunna importera material från annat håll än webbgränsnittet är också en viktig del.
  Finns det något väldefinierat gränssnitt för att göra sånt på? Ett API kanske?

  Finns det stöd för att flera personer jobbar samtidigt i admingränssnittet?
  Eller WordPress är ett en-användarsystem där flera personer skulle riskera att motarbeta varandra?

  Det hade verkligen varit intressant att se hur långt man hade kunnat komma med WordPress som bas. Och ändå ha tillgång till ett rejält webbpubliceringsystem som vore realistiskt att underhålla. Någon har kanske redan provat?

  Reply
 9. Behöver man dessutom uppgradera, t.e.x Escenic, från 4.3-2 till 4.3-4 behöver man ju dessutom uppgradera två gånger.

  OpenSource-produkter har verkligen vissa fördelar jämfört med de stora CMS:en..

  Reply
 10. Jorå, det verkade fungera fint, men tillägget FlexiPages gillade inte uppgraderingen till 2.8. Rullar tillbakes till 2.7 och läser på.

  Reply
 11. Ihop med vissa webhotell går det inte att uppdatera direkt, till exempel på Levonline. Så här svarar deras support:
  “Våra webbservrar kan inte ansluta med FTP till vår egen miljö.”

  Reply
 12. Så är det förstås, och sedan är inte WP speciellt bra byggt från början. Det är kul så länge man håller sig till färdiga teman och mängderna av plugins, men för den som har någorlunda erfarenhet av utveckling är det en hel del “wtf?”. Önskar de gjorde en Apple och bara byggde om allt från början istället för att man skall behöva lappa på ett lapptäcke.

  Drupal är ju poppis i Sverige nu men jag tycker inte man bör välja det okritiskt. I samma segment finns det andra system som kan passa bättre, t.ex. Joomla, som har bättre och större community och på somliga områden även bättre funktionalitet.

  Man skall välja system efter behov och inte anpassa behoven efter systemet.

  Reply
 13. Det roliga i kråksången är att jag naturligtvis satte mig ned och hårdkörde med WP efter detta inlägg. Och jag är imponerad (trots kärnan ;-).
  Det bidde ett inlägg till EPiServer, http://www.flowcom.se/?p=113

  Javisst vore det bra att välja system efter behov men som leverantör måste man sikta på något och bli bra inom ett begränsat antal verktyg för att uppnå möjligheten att säkra kundernas behov. De flesta CMS är ju ändå rätt lika på att publicera material.

  Reply
 14. Det är nästan lite rörande att du dissar WP för att vara ett härke, och i nästa stund lyfter fram Joomla som ett alternativ till Drupal ;)

  Joomla är totalt crap, och det håller den gamla Mambo-kärnan på att inse. Det är massflykt, och det är snart inget community kvar alls. De lämnar till tre spår, vill jag påstå: WP, Drupal och hardcore Django.

  Klart att man ska välja rätt system vid rätt tillfälle, men det inkluderar aldrig, ALDRIG, obsoleta produkter som Joomla.

  Reply
 15. Nej, Joacim! Inte har jag väl pushat för Joomla någonsin?

  Det är riktigt jobbigt att vara flyktig kring CMS-produkterna. Inte bara det… Helt plötsligt sitter jag och knackar på en Mac. Vad är det som händer?

  Reply
 16. Nu tänkte jag i banor kring utveckling och svar på att Polopoly är dåligt. I den diskussionen är många andra system också svåra/dåliga att utveckla mot. För användaren är WP väldigt bra, om funktionaliteten räcker.

  Jag har byggt sajter på både Joomla och Drupal och ville bara poängtera att de har olika styrkor, precis som andra system också kan vara alternativ. Huruvida Joomla är totalt crap och att alla är borta får du gärna länka vidare till. De listor jag fortfarande är med på (trots att jag inte gjort något på länge) är relativt aktiva, nyligen firade de 10 miljoner nerladdningar och nya 1.6 är på väg att lanseras.

  Hur ett ramverk för ett programmeringsspråk kom med i diskussionen förstår jag inte. :)

  Reply
 17. Bra blogginlägg, jag håller med. :) Fler borde dessutom titta på Sitevision som alternativ till Epi.

  Reply
 18. Jag är givetvis extremt subjektiv i min uppfattning, men av det jag hör är det massflykt. Kan inte leta upp några länkar som bevisar det, men jag är inte ensam om att inte vara imponerad: http://www.mkse.com/2009/05/25/bleka-vinnare-av

  Att jag plockade med Django är för att, som jag ser det, kurvorna går ihop. Drupal är ju det enda av mina tre förslag som verkligen är ett cms i grunden, men WP närmar sig från ett håll och Django från det andra hållet.

  Jag har svårt att få in Joomla i den ekvationen.

  Reply
 19. Det finns förstås bra ramverk för PHP också, rena portningar av Django till och med, vilket vore en fördel om man nu pendlar mellan WP eller Drupal. Hade varit grymt om de byggt om WP på något av de större MVC-ramverken. Daytona verkar föredra Rails, vilket också är ett lika bra val om man inte bryr sig om att GAE är lite sega på stöd för det.

  Jag hade gärna kört CakePHP eller CodeIgnition men nuvarande projektet är i Symfony, vilket iofs är ett bra val om man tänker ha mycket trafik. Nästa projekt blir dock i Python och kanske med Django, så det skall bli kul.

  Eller så kör man in http://www.zimplit.com :-)

  Reply
 20. Svaret på alla dina frågor är nog i varierande grad JA. Tex är det ju vanilla mySQL i botten, så du behöver ju inte ta vägen över ett WP-API för att stoppa in dina artiklar.

  När det gäller presentationen så finns det massor med magazine-style tema som du kan bygga på, och anpassa efter eget behov. Där finns stöd för olika puffmallar också, tex.

  Sedan 2.7 finns det revisionshantering som iaf hjälpligt räddar situationen om flera jobbar i samma artikel, men i övrigt finns inga uppenbara problem med att jobba flera i samma admin. Det gör vi hela tiden.

  Bättre på att svara på de här frågorna är väl egentligen en snubbe som Jonatan Fried på Fokus. Han har ju byggt hela deras sajt på WP.

  Andra feta WP-sajter är ju http://allthingsd.com/ och klassiska tidningen http://www.expressandstar.com/

  Här har du ett av många tema: http://premiumtheme.com/all/wordpress-newspaper här ett annat http://boygj.com/WpAdvanced-Newspaper-Gabfire-P… och här har du en av många pluggar som hjälper till

  Reply
 21. Exakt så Jonas! Men då vill det ju till att alla som jobbar i systemet har rätt behörigheter satta för det de skall utföra så att ingen utför uppdateringar de ej skall kunna utföra? *nutch, nutch* :=)

  Test, staging, produktion och möjlighet till rollback och tydliga rättighetsstrukturer. Verkar som om det krävs en del tänk och struktur kring det för redaktionella siter som jobbar med WP.

  Reply
 22. Jocke: Det som jag tycker känns som om det saknas är ett framwork som mer tydligt mallar in WP för flera användare och gör det mer versioneringsstabilt. Här är jag nyfiken på vad mer avancerade frameworks och teman såsom Thesis skulle kunna bidra med.

  Thesis verkar ju funka väldigt väl ihop med std WP som du skriver och innehåller tillräckligt mkt funktionalitet och flexibilitet för att fixa det mesta. Verkar dessutom ordentligt kodat med en tydlig avdelning mellan funktionellt lager och design enligt vad jag förstått.

  Känner du till några exempel på tidningssiter byggda med Thesis?

  Reply
 23. Thesis är nog inte ens början på svaret. Däremot tror jag att det i MU-världen finns en hel del att plocka när det gäller frameworks. tdh kanske har lust att hojta in lite kunskap?

  Reply

Leave a Reply