Att man vill köra en cache på sin webbtjänst beror oftast på att man är rädd om sina servrar. Då handlar det om tunga och seriösa lösningar som Varnish, Pen och Memcached för att hantera massiva trafikmängder. Per Åström gör en bra genomgång här.

Men man kan också köra en cache för att upplevelsen ska bli bättre för användaren. Det var mitt skäl till att installera WP Super Cache på den här bloggen. Den har ju knappast trafik nog för att ens göra en bula i serverbelastningen – men det är ändå onödigt att låta användaren sitta och vänta på att den ska pyssla ihop ett antal databas-anrop och mangla php. Det gör skillnad med statiska sidor, och eftersom Gunnar frågade, här är grafen.

wp-supercacheFrån nästan tre sekunder för att ta hem grundsidan till 742ms – det är en skillnad som märks i allra högsta grad.

Jag hade kunnat kapa ännu mer, men eftersom jag vill att mobilerna ska skickas in till ett mobilanpassat tema så måste ändå PHP aktiveras för varje anrop. Går givetvis att lösa på andra sätt, men jag är nöjd med den här prestandan för nu.

Lite tips för dig som vill optimera – utöver de länkar som redan visats: