Så var det dags igen. Ett nytt rejält haveri, och den här gången är det stora, duktiga SvD.se som ligger nere. Timme ut och timme in möts man av felmeddelande och frustrationen ökar hos både publik och publicist. Lyckligtvis är vi inte mitt i ett dramatiskt skeende just nu – men vore det så hade inget förändrats. SvD hade inte kunnat rapportera. Allt är stendött.

I ett sådant läge måste allvarligt fundera på om det är ok. I ljuset av teknikstrul på Sydsvenskan höstas var vi ett gäng som satte och ner och klurade. Alltid lika inspirerande Morris Packer från Bonnier satte ihop ett ohyggligt krisscenario med båtar som dundrade in i öresundsbron, gasmoln över halva skåne, havererande internetförbindelser och servrar, överbelastade 3G-nät och folk som inte ens kunde komma åt sin arbetsplats. Det var alltså inte nog med teknikstrul, utan det fanns dessutom ett enormt informationsbehov. Två faktorer som det inte vore osannolikt att se sammanfalla. Har man det minsta lilla känsla för sitt uppdrag så inser man att det krävs reservlösningar.

Vi insåg att det behövs nödsajter. Strulwebbar som ligger så långt ifrån ordinarie driftsmiljö som möjligt. Vi kontaktade företaget bakom wordpress.com, Automattic, och fick för en mycket rimlig peng sätta upp ett antal vip-konto i deras miljö. Här kan du se exempel på sydsvenskan.wordpress.com och här kan du läsa lite om tanken bakom. Som ni ser är det extremt avskalat. Inga annonser, inga automatiska publiceringsflöde, inga kopplingar till redaktionella system. Men det funkar som nödlösning. Webbtv kan vi lägga upp på youtube och embedda, likadant med bildspel som vi samlar ihop av bilder på flickr. Det är en udda produktionsmiljö, men det är helt ok – för vi blir i alla fall inte av med förmågan att lösa vår uppgift.

Det här är alltså inte något som är löst eller hanterat av existerande it-avdelningar. Snarare tvärtom, de håller emot och verkar inte vilja förstå hur viktigt det är. Till exempel har vi fastnat i diskussioner om DNS-hanteringen. Den funktionen är central och otroligt viktig för att vi ska kunna se till att vi inom bara några minuter kan styra om alla besökare så att de landar på nödsajten när de skriver in sydsvenskan.se.

Men vi har i alla fall förberett oss en bit på vägen, och vi kommer fortsätta jobba på att det här ska lira fullt ut. Parallellt med arbetet att bygga upp fungerande och stabila vardagsmiljöer (något vi också är alldeles för långt ifrån idag) måste vi förbereda oss för den dagen då inget alls fungerar. Det är en överlevnadsfråga, och ett område där vi verkligen borde snacka om trovärdighet.

Nu är det din tur. Hur ser det ut hos dig? Är du redo för en katastrof? Skriv och berätta, för den här frågan förtjänar all transparens.

Diskussioner i ämnet: