Söndagscred: Bo Hedin

Farbror Bosse är mannen som är ett levande bevis för att old school vs. new school inte har ett dugg att göra med vad det står för ålder i passet. I motsats till många som är generationer yngre tänker han alltid minst ett steg längre. Men med stor erfarenhet och visdom går han sällan för långt, istället syr han ihop traditionella och nya medier på ett lysande sätt. Idag är han chefred, ansvarig utgivare och vd för svd.se – och det känns som ett ”marriage made in heaven”. Jag har berömt honom förr, och även då tillsammans med hans crew på svd.se. Det gänget lirar helt enkelt i en egen klass bland oss gammelmedia i internetsverige. (På bilden, tagen av mig i Japan, ser man Anna Omstedt Lindgren bakom honom, och hon är nu hans vice. Ett coolt par, eller hur;)

Förra söndagen skrev jag om Lotta Holmström, som liksom jag lärde känna Bosse under tiden på aftonbladet.se. Jag är helt säker på att Lotta, och alla andra som var med då, håller med mig när jag nu väljer att höja en bägare för Bosse. Utan honom hade Aftonbladet aldrig fått det tidiga och kraftfulla lyft man fick på nätet, och utan honom hade man inte stått på så stadig grund genom den kommande krisen. Även om Bosse lämnade Aftonbladet Nya Medier redan 1997 (för att bli chefredaktör på Resumé och arbeta inom Bonniers) så var det, enligt mig, till stor del hans arv som gjorde att aftonbladet.se höll ut när andra vek ner sig.

Det mesta är sig fortfarande likt när man möter Bosse idag. Hans klädstil är fortfarande samma redaktörsuniform som alltid, han skriver fortfarande flitigt i sin stora svarta anteckningsbok, han lyssnar lika intensivt, är fortfarande nedtonad och stillsam – och man måste fortfarande leta efter den speciella glimten i ögat för att vara säker när han skämtar. Men mest av allt är glöden densamma. Glöden för att utveckla och utvecklas, och engagemanget för alla sidor av det som vi klumpar ihop under begreppet medier. Så kör på Bosse, vi lyssnar och lär!

Bilden är lånad av Fredrik Wass och visar Bo Hedin, Pelle Sten och Katrine Konar när de för svd.se tog emot Internetworlds pris för bästa mediesajt 2007.

5 thoughts on “Söndagscred: Bo Hedin”

Leave a Reply