Ännu en spik i kistan – upphovsrättens död

Nu är det snart fler spikar än bräder i den kista som kallas upphovsrätt. Återigen – det handlar inte om vad jag tycker är rätt eller fel, det handlar om en verklighet som hinner ikapp oss.

Idag kan man läsa på aftonbladet.se:

”Domen stoppar jakten på fildelare”
Polisens arbete blir omöjligt Dagens dom kan vara slutet på piratjakten. När straffet bara rör sig om böter får polisen varken göra husrannsakan eller begära ut IP-nummer.
– Domen stoppar jakten på fildelare, säger Aftonbladets
IT-expert Peter Petterson.

Och det var ju väntat. Som jag menar i mina tre enkla steg går det inte att upprätthålla kontrollen över digitalt material. Klarar man inte ens att få spritimporten under kontroll, hur kan man då ens föreställa sig att man i en totaldigitaliserad, totaluppkopplad, totaldistribuerad värld ska kunna klara att skydda digitala material.

Nej, nu gäller det att spotta i nävarna och fokusera på andra sätt att göra både upphovsmännen och distributörer/aggregatörer både rika och lyckliga. Jag är säker på att det går. Men då måste vi släppa sargen.

Mer som jag skrivit på temat.

Mer press
dn.se: Fildelningsdom står fast
svd.se: Bakslag i jakt på fildelare

Andra bloggar om: , , , ,

27 thoughts on “Ännu en spik i kistan – upphovsrättens död”

 1. Jag hoppas att alla artister, musiker och filmmakare nu slutar producera verk så ska det bli intressant att se hur snyltarna försvarar sig. Gratis är gott så länge det finns nåt att äta, det är artisternas ansvar att se till att parasiterna svälter ihjäl.

  Reply
 2. Jag hoppas att alla artister, musiker och filmmakare nu slutar producera verk så ska det bli intressant att se hur snyltarna försvarar sig. Gratis är gott så länge det finns nåt att äta, det är artisternas ansvar att se till att parasiterna svälter ihjäl.

  Reply
 3. ”anonym” har uppenbarligen varken läst, förstått eller vill ta en seriös debatt. Det är synd, för jag är övertygad om att alla som har intresse i den här frågan måste kunna debattera den på ett sunt sätt.

  Reply
 4. ”anonym” har uppenbarligen varken läst, förstått eller vill ta en seriös debatt. Det är synd, för jag är övertygad om att alla som har intresse i den här frågan måste kunna debattera den på ett sunt sätt.

  Reply
 5. Det är ju som en snattare säger, låt oss sätta oss ner och ta debatt om mitt brott. Man debatterar inte med folk som stjäl. Så enkelt är det ju. Jag skulle vilja se någon som får sin cykel stulen ta debatt med tjuven. Dumheter.

  Reply
 6. Det är ju som en snattare säger, låt oss sätta oss ner och ta debatt om mitt brott. Man debatterar inte med folk som stjäl. Så enkelt är det ju. Jag skulle vilja se någon som får sin cykel stulen ta debatt med tjuven. Dumheter.

  Reply
 7. Men tänk dig om någon kunde kopiera min cykel, jag skulle gärna ge den presenten åt någon annan helt gratis.

  Reply
 8. Men tänk dig om någon kunde kopiera min cykel, jag skulle gärna ge den presenten åt någon annan helt gratis.

  Reply
 9. Men det kan du ju inte! Du kan ju inte kopiera en cykel utan att det kostar något. Jag arbetar med musik. Jag är duktig på det jag gör och arbetar hårt. Jag har guld och platina skivor på min vägg. Men jag har arbetat för det. JOBBAT. Du vet, som att jobba på bank eller i kassan på ICA. Lagt ner all min tid. Jag har sysslat med musik sedan jag var 6 år. Tränat, repat, drömt, kämpat. Du vet, som kanske du har, pluggat, investerat osv. Det är ingen hobby att hålla på med musik som jag gör. Det kräver en enorm massa tid. Jag lovar att jag lägger ner mycket mer tid på mitt jobb än 90% av Sveriges arbetande befolkning. Om nu jag råkar ha ett arbete som råkar kunna kopieras, då skall jag bara köpa det och fortsätta jobba gratis? Är det så du resonerar? Du vill givetvis fortfarande ha ny musik. Kom igen, musik är ju en skön grej. Gärna med samma kvalitet. Kom igen, säg det till någon som jobbar på posten! Säg det till sjukhus personal! Kom igen, jobba gratis nu. Som läkare, forskare etc så försöker vi göra bättre och bättre grejor hela tiden! Skall vi skära av här? Sänka kvaliteten. Gå bakåt? Sen har vi ju det här argumentet med att artister kan tjäna pengar på sina live-gig etc. Ok, vem skall betala arrangörer, producenter, art-work etc? Skall en konsertbiljett kosta 1000 spänn. Du vet som Stones gör. Känns otroligt sårande hela den här debatten. Sårande! Verkar som musiker, artister och för all del, skivbolagsfolk är enormt hatade. Vi älskar det vi gör. Precis som andra peak-professionella gör. För tro inget annat! För att kunna hålla sig kvar idag i musikindustrin måste du vara vädigt duktig! Tro inget annat! Dom enda som fildelarna stöttar är stor-företag som Apple, Microsoft etc etc. Dom som levererar hårdvaran! Har ni inte förstått det? Musiker tjänar inte på iPods! Det är företagen som tillverkar dom! Artister skulle kunna tjäna pengar om folk använde sig av lagliga alternativ som iTunes. Men det gör ni ju inte. Sen en sista sak! Ok, killen fick dagsböter! Men han blev dömd! Vad är det i ordet dömd brottsling som ni inte förstår? Det är olagligt. Och absolut sist. Artister, musiker osv. Det är inga hårdnackade business-männisor! Det är folk med visioner och drömmar! Sluta vara elaka! Artister har väl aldrig velat er något ont! Och dom tjänar INTE på fildelning. Haja det! Acceptera att det är så! Sluta stödja hårdvaruföretagen och stötta er kultur i stället! Värdefullare i längden och ni kommer att sova bättre, bli bättre människor! Och musik berikar oss! Klisché kanske, men vad skulle världen vara utan musik? Och du, jag lovar att ställa min cykel till förfogande så du kan kopiera den! Tror det skulle ta ungefär lika lång tid som det tar för mig att göra en platta! Sen kan du ju se om du tycker det var värt den tiden för att få den gratis! För nu ska vi vara rättvisa här! Och jag utmanar dig! Du får kopiera all min musik om du vill! Hyr en studio (kostar nog inte mer än 3-4k om dagen. Kan ordna en bra deal till dig). Sen börjar du kopiera på riktigt! Dvs, du hyr in alla musikerna och börjar spela in! Du får göra det exakt som jag har gjort det! Promise! Kostar kanske en 20k om du har talang. Eller så väljer du att betala 9 kronor på iTunes! Smidigt va? Om nu ett par hundra gör det så har ju jag gått plus minus noll. Det kan du väl ge mig ändå? Att jag går jämt ut? Eller…

  Reply
 10. Men det kan du ju inte! Du kan ju inte kopiera en cykel utan att det kostar något. Jag arbetar med musik. Jag är duktig på det jag gör och arbetar hårt. Jag har guld och platina skivor på min vägg. Men jag har arbetat för det. JOBBAT. Du vet, som att jobba på bank eller i kassan på ICA. Lagt ner all min tid. Jag har sysslat med musik sedan jag var 6 år. Tränat, repat, drömt, kämpat. Du vet, som kanske du har, pluggat, investerat osv. Det är ingen hobby att hålla på med musik som jag gör. Det kräver en enorm massa tid. Jag lovar att jag lägger ner mycket mer tid på mitt jobb än 90% av Sveriges arbetande befolkning. Om nu jag råkar ha ett arbete som råkar kunna kopieras, då skall jag bara köpa det och fortsätta jobba gratis? Är det så du resonerar? Du vill givetvis fortfarande ha ny musik. Kom igen, musik är ju en skön grej. Gärna med samma kvalitet. Kom igen, säg det till någon som jobbar på posten! Säg det till sjukhus personal! Kom igen, jobba gratis nu. Som läkare, forskare etc så försöker vi göra bättre och bättre grejor hela tiden! Skall vi skära av här? Sänka kvaliteten. Gå bakåt? Sen har vi ju det här argumentet med att artister kan tjäna pengar på sina live-gig etc. Ok, vem skall betala arrangörer, producenter, art-work etc? Skall en konsertbiljett kosta 1000 spänn. Du vet som Stones gör. Känns otroligt sårande hela den här debatten. Sårande! Verkar som musiker, artister och för all del, skivbolagsfolk är enormt hatade. Vi älskar det vi gör. Precis som andra peak-professionella gör. För tro inget annat! För att kunna hålla sig kvar idag i musikindustrin måste du vara vädigt duktig! Tro inget annat! Dom enda som fildelarna stöttar är stor-företag som Apple, Microsoft etc etc. Dom som levererar hårdvaran! Har ni inte förstått det? Musiker tjänar inte på iPods! Det är företagen som tillverkar dom! Artister skulle kunna tjäna pengar om folk använde sig av lagliga alternativ som iTunes. Men det gör ni ju inte. Sen en sista sak! Ok, killen fick dagsböter! Men han blev dömd! Vad är det i ordet dömd brottsling som ni inte förstår? Det är olagligt. Och absolut sist. Artister, musiker osv. Det är inga hårdnackade business-männisor! Det är folk med visioner och drömmar! Sluta vara elaka! Artister har väl aldrig velat er något ont! Och dom tjänar INTE på fildelning. Haja det! Acceptera att det är så! Sluta stödja hårdvaruföretagen och stötta er kultur i stället! Värdefullare i längden och ni kommer att sova bättre, bli bättre människor! Och musik berikar oss! Klisché kanske, men vad skulle världen vara utan musik? Och du, jag lovar att ställa min cykel till förfogande så du kan kopiera den! Tror det skulle ta ungefär lika lång tid som det tar för mig att göra en platta! Sen kan du ju se om du tycker det var värt den tiden för att få den gratis! För nu ska vi vara rättvisa här! Och jag utmanar dig! Du får kopiera all min musik om du vill! Hyr en studio (kostar nog inte mer än 3-4k om dagen. Kan ordna en bra deal till dig). Sen börjar du kopiera på riktigt! Dvs, du hyr in alla musikerna och börjar spela in! Du får göra det exakt som jag har gjort det! Promise! Kostar kanske en 20k om du har talang. Eller så väljer du att betala 9 kronor på iTunes! Smidigt va? Om nu ett par hundra gör det så har ju jag gått plus minus noll. Det kan du väl ge mig ändå? Att jag går jämt ut? Eller…

  Reply
 11. Anonym (den 12 juni 2007 21:30):
  Vet du vad ditt problem är?, att du tar för givet att du ska få pengar för ditt “arbete”. Att folk kopierar musik betyder inte att de hade köpt musiken. Och att du lägger ut X tusen kronor betyder inte att du kommer få tillbaka dem även om folk inte kopierat.

  Ett skivbolag kanske hade kunnat garantera dig inkomst, men folk som inte vill ha dina verk kommer inte att köpa dem! Bara för att musikindustrin byggt upp en inkomst för vissa som inte fanns för 50 år sedan betyder inte att det kommer att stanna resten av tiden.

  En artist som enbart gör musik i studio och försöker sälja sig genom skivor är rätt misslyckad. Uppträdanden och musik i andra verk är något som ger pengar i så fall. Folk går och tittar på konserter, orkestrar, spelningar, filmer osv. Överallt finns ljud där man får betalt men varför detta måste kring skivor?!

  Reply
 12. Anonym (den 12 juni 2007 21:30):Vet du vad ditt problem är?, att du tar för givet att du ska få pengar för ditt “arbete”. Att folk kopierar musik betyder inte att de hade köpt musiken. Och att du lägger ut X tusen kronor betyder inte att du kommer få tillbaka dem även om folk inte kopierat.Ett skivbolag kanske hade kunnat garantera dig inkomst, men folk som inte vill ha dina verk kommer inte att köpa dem! Bara för att musikindustrin byggt upp en inkomst för vissa som inte fanns för 50 år sedan betyder inte att det kommer att stanna resten av tiden.En artist som enbart gör musik i studio och försöker sälja sig genom skivor är rätt misslyckad. Uppträdanden och musik i andra verk är något som ger pengar i så fall. Folk går och tittar på konserter, orkestrar, spelningar, filmer osv. Överallt finns ljud där man får betalt men varför detta måste kring skivor?!

  Reply
 13. Ok, gäller det alla jobb då? Är det du som definierar vad som är ett arbete som du så lätt sätter inom situationstecken. Vad skiljer mitt jobb från ditt. Vad jobbar du med? Snälla berätta det! Intressant att veta och rättvist så jag kan argumentera om ditt “arbete”. Jag turnérar, har skivbolag och får betalt. Men intressant! Ok, fråga då! Om jag gör en skiva! Släpper den på CD. Dvs, jag väljer att inte släppa den som mp3. Jag skriver på skivan att jag inte vill att du kopierar den. Du gillar min musik. Skiter du i mig då? Bara nyfiken ur ett moraliskt perspektiv. Sen är det också en intressant synpunkt du tar upp! Varför detta måste kring skivor. Håller fullständigt med! Skall vara helt fritt att släppa sina alster i vilken form man vill! Man kan ju släppa saker i spel, film, live etc etc. Absolut, men, om artister nu väljer att släppa skivor. Man tycker om det formatet och det ger en bra form i det man vill göra. Tycker du att det är ok om dom fortsätter göra det eller vill/ tycker du att dom skall lyssna på dig och låta dig, som jag förmodar inte sysslar med musik, bestämma vad dom skall göra? Är det också så att om du går på Ikea så tycker du om hur dom väljer att presentera sina möbler och helt sonika arrangerar om butiken efter hur du vill ha det? Och är det inte så, ja då vägrar du att betala, men tar möblerna ändå gratis, eftersom dom ju är fula med! Du hade ju aldrig betalt för en gul soffa ändå! Då kan den ju vara gratis! Jag är bara nyfiken eftersom ofta, så är argumenten från fildelare, som jag också antar att du är, lite bessewisser sådär. Du vet, lite sådär, jag vill ha världen som jag vill ha den. Du börjar din argumntering med, “vet du vad ditt problem är”. Jag är tämligen övertygad om att du tycker att jag har ett problem eftersom jag inte ser saker som du gör det. Det är tyvärr det som är ditt problem. Att du inte har empati eller lyder lagen. Det min vän är ju gvetvis ett problem…för dig. Men, jag vill veta vad du jobbar med, vilken utbildning du har osv! Känns ju schysst eftersom det är kotym i en sansad debatt att veta lite om den man debatterar med! Eller hur! Så nu vet du lite om mig! Jag har sysslat med musik sen jag var 6 år gammal. Har sålt massor med skivor och får betalt. Jag har skivbolag och förlag. Jag turnérar och har fans. And You? Kom nu inte med någon fånig fråga som “vem är du då?”. Inget sånt töntigt! Nu berättar vi vad vi sysslar med här! Jag skiter i vad du heter! Mn vad är du för person och yrket! Vad jobbar du med? Så kan vi se om jag kan stoppa det inom situationstecken sen! Men det avgör jag utifrån mitt perspektiv! Ok?

  Reply
 14. Ok, gäller det alla jobb då? Är det du som definierar vad som är ett arbete som du så lätt sätter inom situationstecken. Vad skiljer mitt jobb från ditt. Vad jobbar du med? Snälla berätta det! Intressant att veta och rättvist så jag kan argumentera om ditt “arbete”. Jag turnérar, har skivbolag och får betalt. Men intressant! Ok, fråga då! Om jag gör en skiva! Släpper den på CD. Dvs, jag väljer att inte släppa den som mp3. Jag skriver på skivan att jag inte vill att du kopierar den. Du gillar min musik. Skiter du i mig då? Bara nyfiken ur ett moraliskt perspektiv. Sen är det också en intressant synpunkt du tar upp! Varför detta måste kring skivor. Håller fullständigt med! Skall vara helt fritt att släppa sina alster i vilken form man vill! Man kan ju släppa saker i spel, film, live etc etc. Absolut, men, om artister nu väljer att släppa skivor. Man tycker om det formatet och det ger en bra form i det man vill göra. Tycker du att det är ok om dom fortsätter göra det eller vill/ tycker du att dom skall lyssna på dig och låta dig, som jag förmodar inte sysslar med musik, bestämma vad dom skall göra? Är det också så att om du går på Ikea så tycker du om hur dom väljer att presentera sina möbler och helt sonika arrangerar om butiken efter hur du vill ha det? Och är det inte så, ja då vägrar du att betala, men tar möblerna ändå gratis, eftersom dom ju är fula med! Du hade ju aldrig betalt för en gul soffa ändå! Då kan den ju vara gratis! Jag är bara nyfiken eftersom ofta, så är argumenten från fildelare, som jag också antar att du är, lite bessewisser sådär. Du vet, lite sådär, jag vill ha världen som jag vill ha den. Du börjar din argumntering med, “vet du vad ditt problem är”. Jag är tämligen övertygad om att du tycker att jag har ett problem eftersom jag inte ser saker som du gör det. Det är tyvärr det som är ditt problem. Att du inte har empati eller lyder lagen. Det min vän är ju gvetvis ett problem…för dig. Men, jag vill veta vad du jobbar med, vilken utbildning du har osv! Känns ju schysst eftersom det är kotym i en sansad debatt att veta lite om den man debatterar med! Eller hur! Så nu vet du lite om mig! Jag har sysslat med musik sen jag var 6 år gammal. Har sålt massor med skivor och får betalt. Jag har skivbolag och förlag. Jag turnérar och har fans. And You? Kom nu inte med någon fånig fråga som “vem är du då?”. Inget sånt töntigt! Nu berättar vi vad vi sysslar med här! Jag skiter i vad du heter! Mn vad är du för person och yrket! Vad jobbar du med? Så kan vi se om jag kan stoppa det inom situationstecken sen! Men det avgör jag utifrån mitt perspektiv! Ok?

  Reply
 15. 1. Jag gillar inte anonyma kommentarer. Om de inte hålls inom rimliga gränser kommer jag börja ta bort dem. Sosume!

  2. Det är klart att man som upphovsman ska tjäna pengar på sitt verk. Läs mina tidigare inlägg om den saken.

  3. Som jag sagt igen och igen – man kan tycka vad man vill om själva upphovsrätten. Fakta just nu är att DET INTE GÅR ATT UPPRÄTTHÅLLA DEN, så kan vi inte försöka diskutera hur vi ska förhålla oss till den nyordningen?

  Reply
 16. 1. Jag gillar inte anonyma kommentarer. Om de inte hålls inom rimliga gränser kommer jag börja ta bort dem. Sosume!2. Det är klart att man som upphovsman ska tjäna pengar på sitt verk. Läs mina tidigare inlägg om den saken.3. Som jag sagt igen och igen – man kan tycka vad man vill om själva upphovsrätten. Fakta just nu är att DET INTE GÅR ATT UPPRÄTTHÅLLA DEN, så kan vi inte försöka diskutera hur vi ska förhålla oss till den nyordningen?

  Reply
 17. Absolut! Bra sagt där! Hur förhåller vi oss till detta när folk inte vill betala för sig? För det ÄR ju trots allt det handlar om. Folk sparar sina slantar i stället! Undrar vad dom lägger pengarna på i stället??? Ngn som vet! Minskningen är ju märkbar. Vart lägger folk sina pengar i stället? Cigg;-)?

  Vill vi ha reklam-sponsrad musik? Vill vi att Kamprad skall sitta med i studion för att han sponsrar en skiva? Usch nej!

  Jag lämnar detta forum! Tack för utrymmet!!! Kände bara att jag i alla fall ville yttra mig!

  Man tackar!

  Reply
 18. Absolut! Bra sagt där! Hur förhåller vi oss till detta när folk inte vill betala för sig? För det ÄR ju trots allt det handlar om. Folk sparar sina slantar i stället! Undrar vad dom lägger pengarna på i stället??? Ngn som vet! Minskningen är ju märkbar. Vart lägger folk sina pengar i stället? Cigg;-)?Vill vi ha reklam-sponsrad musik? Vill vi att Kamprad skall sitta med i studion för att han sponsrar en skiva? Usch nej!Jag lämnar detta forum! Tack för utrymmet!!! Kände bara att jag i alla fall ville yttra mig! Man tackar!

  Reply
 19. Synd att anonym lämnade, vill dock skriva en kort kommentar ändå.

  En beställd tjänst eller produkt är inte detsamma som att i förväg ha en produkt som kan kopieras i oändligt många exemplar utan kostnad. Kostar det inget för dig, varför ska jag behöva betala? Så svarar jag på kommentaren om att du arbetar. För det gör du inte, du producerar något som du måste skapa en efterfrågan efter.

  Det är du som har som ansvar att se att folk vill att du producerar mer, annars kan du lika gärna sluta “jobba”. Så fungerar andra branscher, varför ska din vara annorlunda och ge dig garanterad lön?

  Kort sagt, du gör att folk betalar, en skiva kan vara sponsorpengar men det kan också vara sponsring. Man kan ta betalt på många sätt som faktiskt folk köper och det kan knappast vara nytt för en som turnerar, konserter, spelningar, skivor och promotion produkter.

  Reply
 20. Synd att anonym lämnade, vill dock skriva en kort kommentar ändå.En beställd tjänst eller produkt är inte detsamma som att i förväg ha en produkt som kan kopieras i oändligt många exemplar utan kostnad. Kostar det inget för dig, varför ska jag behöva betala? Så svarar jag på kommentaren om att du arbetar. För det gör du inte, du producerar något som du måste skapa en efterfrågan efter.Det är du som har som ansvar att se att folk vill att du producerar mer, annars kan du lika gärna sluta “jobba”. Så fungerar andra branscher, varför ska din vara annorlunda och ge dig garanterad lön?Kort sagt, du gör att folk betalar, en skiva kan vara sponsorpengar men det kan också vara sponsring. Man kan ta betalt på många sätt som faktiskt folk köper och det kan knappast vara nytt för en som turnerar, konserter, spelningar, skivor och promotion produkter.

  Reply
 21. Ok, sista då! Jag har väl aldrig krävt lön! Vart fick du det ifrån? Jag kräver inget! Men, eftersom det uppenbarligen finns en efterfrågan, då vill jag ha betalt för det som efterfrågas, vilket ju är det jag producerar!

  That’s all! Och det är ju där problemet ligger! Inte i all den dussinmusik folk laddar ner bara för att dom kan! ALL musik laddas ner olagligt! Även hitlistemusiken som det finns efterfrågan på! Eller hur?

  Det finns en fixering på att artister KRÄVER betlat! Absolut, men bara det som folk faktiskt lyssnar på!

  Artister som ingen vill lyssna på skall ju inte ha betalt! Finns bra musik, men låt oss vara osvenska här och konstatera att det finns kass musik!

  Kräver bara betalt om du gillar det jag gör och faktiskt lyssnar på det! Men folk vill ju inte betala även om dom lyssnar!

  Lev väl! Visste väl att du var skåning!;-)

  exil-skåning i Stockholm

  Reply
 22. Ok, sista då! Jag har väl aldrig krävt lön! Vart fick du det ifrån? Jag kräver inget! Men, eftersom det uppenbarligen finns en efterfrågan, då vill jag ha betalt för det som efterfrågas, vilket ju är det jag producerar! That’s all! Och det är ju där problemet ligger! Inte i all den dussinmusik folk laddar ner bara för att dom kan! ALL musik laddas ner olagligt! Även hitlistemusiken som det finns efterfrågan på! Eller hur? Det finns en fixering på att artister KRÄVER betlat! Absolut, men bara det som folk faktiskt lyssnar på!Artister som ingen vill lyssna på skall ju inte ha betalt! Finns bra musik, men låt oss vara osvenska här och konstatera att det finns kass musik! Kräver bara betalt om du gillar det jag gör och faktiskt lyssnar på det! Men folk vill ju inte betala även om dom lyssnar! Lev väl! Visste väl att du var skåning!;-)exil-skåning i Stockholm

  Reply
 23. Folk måste börja ändra inställning till digitala verk, de är något som aldrig kommer att begränsas eller för den delen borde begränsas. Artister som du får se hur man tjänade pengar före skivor fanns. Något som en industri själva har skapat kan lika enkelt försvinna. Industrin och du försöker behålla något som inte behövs, som ny teknik genom tiderna.

  Det är dags att öppna ögonen och se var man kan få in pengarna för att fortsätta eller så får man sluta ta betalt lika mycket. Betalar ingen så betyder det att de inte tycker att kopian är värd den kostnaden, det har verkligen ingen inom musikindustrin förstått att priset på varan styr efterfrågan.

  Folk betalar, se bara på alla donationer till fildelningsnätverk, men det är också för att det är enklast och man slipper DRM-skador och skivbolag. Dessutom kan man enkelt smaka sig fram till rätt artister vilket är lite undanskymt. Jag sparar knappast allt som jag laddat ner tidigare, bra artister sparas och skrivs upp för att se om man kan få se dem live någon stans inte för många länder bort.

  Jag syftade aldrig på att just du kräver betalt, men många andra gör det och tar det för givet att en kopia är en såld. Det finns så många faktorer så att kanske 1 av 10 är en möjlig försäljning, knappt det om man räknar hur många som köper singlar men laddar hem album.

  Reply
 24. Folk måste börja ändra inställning till digitala verk, de är något som aldrig kommer att begränsas eller för den delen borde begränsas. Artister som du får se hur man tjänade pengar före skivor fanns. Något som en industri själva har skapat kan lika enkelt försvinna. Industrin och du försöker behålla något som inte behövs, som ny teknik genom tiderna.Det är dags att öppna ögonen och se var man kan få in pengarna för att fortsätta eller så får man sluta ta betalt lika mycket. Betalar ingen så betyder det att de inte tycker att kopian är värd den kostnaden, det har verkligen ingen inom musikindustrin förstått att priset på varan styr efterfrågan.Folk betalar, se bara på alla donationer till fildelningsnätverk, men det är också för att det är enklast och man slipper DRM-skador och skivbolag. Dessutom kan man enkelt smaka sig fram till rätt artister vilket är lite undanskymt. Jag sparar knappast allt som jag laddat ner tidigare, bra artister sparas och skrivs upp för att se om man kan få se dem live någon stans inte för många länder bort.Jag syftade aldrig på att just du kräver betalt, men många andra gör det och tar det för givet att en kopia är en såld. Det finns så många faktorer så att kanske 1 av 10 är en möjlig försäljning, knappt det om man räknar hur många som köper singlar men laddar hem album.

  Reply
 25. Till anonym skivarbetare.Ta kontakt med Scuba och hör var denna person bor så kan du ju åka hem till denna person och ta alla vederbörandes saker eftersom Scuba verkar tycka detta är okey. :)

  Johan

  Reply
 26. Till anonym skivarbetare.Ta kontakt med Scuba och hör var denna person bor så kan du ju åka hem till denna person och ta alla vederbörandes saker eftersom Scuba verkar tycka detta är okey. :)Johan

  Reply

Leave a Reply