Det här är en fråga som har stötts och blötts på tusentals sajter och bloggar, men jag vill veta vad ni som besöker just den här sajten (och jardenberg.se) tycker. Lägg gärna kommentarer med åsikter och länkar till bra resonemang.

För anonyma kommentarer talar givetvis att jag tycker att anonymitet är en grundläggande rättighet. Det är också på marginalen en något lägre tröskel när man inte kräver inloggning. Det kan öka antalet kommentarer och skapa ett friare flow.

Mot anonyma kommentarer talar att jag tycker att de nästan utan undantag håller en mycket låg kvalitet. Tråkiga personangrepp och vilt sluggande utmärker de kommentarer jag tittat på (jag har gått igenom fyra månaders kommentarer här och på mindpark).  Det känns inte som att de som är sakligt kritiska har något behov av anonymitet. Det händer inte heller att det kommer några heta tips eller avslöjande den vägen. En whistleblower litar förmodligen inte på ”kommentars-hemligheten” ändå. Sådant kommer faktiskt i identifierbara mail direkt till mig istället.

För inloggade kommentarer talar att det idag är så oändligt enkelt att göra det. Systemet som jag använder, Disqus, tillåter inloggning med alla externa lösningar man kan önska. De flesta behöver inte ens tänka på att logga in, utan det löser sig helt automagiskt, och bjuder dessutom på plusfunktioner för kommentatorn. Inloggade kommentarer verkar dessutom föda konversationen på ett helt annat sätt. Jag ser långt fler konversationer i kommentarsfälten när kommentatorerna ser vem de konverserar med. Ganska självklart kanske, men ett tydligt mönster iaf.

Som du kanske märker på texten ovan har jag en viss bias i frågan, jag lutar mot att sluta med anonyma kommentarer. Men det skär i mitt nätaktivist-hjärta att tänka tanken så jag tar hemskt gärna emot kloka synpunkter. En annan variant är ju såklart en tydlig policy, öppet för anonyma kommentarer – men med ett ivrigt raderande. Tveksamt om det är värt det.

Jag ställer som sagt frågan för att jag undrar vad just du tycker som hänger här. Men samtidigt vet jag att många klurar. Det finns nog inte en tidningssajt som inte grunnar på det här, i synnerhet inför ett hett valår…

Bild: flickr photo by Benjamin Lehman shared under a Creative Commons (BY-NC-ND) license