Anpassningsbar webbdesign

Ett av de exempel jag visar upp på Creative Day är en snygg design/demo från A List Apart. Artikeln som beskriver modellen har rubriken Responsive Web Design. Alla, och jag skojar inte, har efteråt hört av sig och bett om länken igen. Så här är den, och här är en film som visar effekten.

Demonstration of Responsive Web Design from Peter Murray on Vimeo.

Det bygger på media query, smartness och en skopa av adapt, respond, and overcome. Men det är snyggt, och det är inte svårt för en webbsnickrare eller pixeljuckare att implementera. Läs artikeln eller hoppa direkt till det färdig resultatet. Storleksförändra det fönstret och see the magic. Spana också in responsive typesetting som kommer som en sidonot på slutet. Bra det också.

Att jag gillar den här är så klart för att den passar som hand i handske med min kärlek för ”one machine, many windows”.

Uppdatering: Missa inte att den här sajten just nu är testbänk för ett sådant tema. Mer läsning i anslutning till storyn om fantastiska Staffanstorp. Missa inte heller att det finns mycket inspiration att hämta på mediaqueri.es (vad säger du om det domän-namnet;)

14 thoughts on “Anpassningsbar webbdesign”

 1. Yes please såhär ska en slipsten dras.

  Funkar kanon på min N900 både i portrait och landscape view får man en därför lämplig look.

  Återigen en anledning att “appar” är rätt onödiga saker i 95% av fallen.
  SÅHÄR ska det se ut, grabbar å tjejer.

  /Z

  Reply
  • Har inte sett något av det – men sannolikt innebär det att de också måste produceras för att fungera i grid och med respons anpassad för media query. Klart är iaf att det kommer att ställa nya krav – och min förhoppning är att det kommer att leda till mer anpassade annonslösningar som smakar bättre för användaren.

   Reply
 2. Värt att hålla i bakhuvudet är dock att det blir *mycket* extra CSS om det är större sajter vi snackar om. Det är nästan ett krav att ha en stabil och flexibel layout att börja med.

  Det som driver mycket av wow-effekten av media queries är att man förändrar storleken på bilder on-the-fly, dvs. de skalas ned av koden. Detta är inte optimalt om man har större sajter som servar mycket mobil trafik, eftersom prylarna ändå laddar ner den fullstora bilden. Det gäller att veta när man ska bygga en separat, mobilanpassad sajt …

  Reply

Leave a Reply