Förmodligen inte, men låt oss lägga lite pussel… Lite fakta:

  1. En av Apples traditionellt starkaste punkter är hur allt hänger ihop. Alla älskar den enkla sync som iPod/iPhone levererar med iTunes i din dator. Men det är med hjälp av en kabel. I nästa steg måste Apple blir mer fluent, tjänsterna måste upp i molnet.
  2. Apple har försökt med MobileMe, och trots att det har funkat riktigt dåligt så har man visionen klar för sig. Jag är säker på att man inte tänker ge upp. Däremot kommer man att förändra mycket.
  3. Apple har löjligt mycket pengar i kassakistan. $31,1 miljarder. Även om man normalt sett inte brukar göra stora uppköp så tror jag man känner av att det finns en del intressanta uppköpskandidater. (Spotify är inte ute efter att bli uppköpta, men alla har ett pris;)
  4. En nyhet från veckan: Apple bygger ett av världens största datacenter. Och många undrar varför, även om alla är överens om att det handlar om molnet. Man kanske dimensionerar för en ny freemium-modell av nya förbättrade MobileMe, man kanske utvecklar iTunes och AppStore. Men man kanske funderar på något mer…

I många diskussioner om intäkter från Spotify hörs jämförelser med musikbranschens intäkter från iTunes. Det är inte alltid så smickrande för iTunes, och risken är att Apple kommer att få badwill från alla håll. Med Spotify som ett starkt alternativ kan man riskera att tappa greppet över en marknad som man ABSOLUT inte vill tappa. Man kommer inte på sikt kunna hålla Spotify borta från iPhone/iPod och i många datorer har iTunes redan förlorat slaget. Apple behöver göra något på streamingområdet.

Så varför inte flirta med Spotify och öppna lädret. Det är inte svårt att se poänger och fördelar. Klura lite på det så… Jag är inte säker på att det är en utveckling jag skulle välkomna i det långa perspektivet, men håll med om att det hade rockat rejält.

Uppdatering: många frågar varför jag inte tror att Apple isf bygger själva. För det håller jag med om, sådan är apples tradition. Men jag menar att:

  1. streaming är komplext. det kan vara dyrare att uppfinna rätt lösning själv än att köpa. Dessutom tar det tid. Annars hade ju ingen köpt, någonsin. Förutom för att
  2. man blir av med en vass uppstickare som säkert kan bli en nagel i ögat. I det här fallet dessutom gör man det INNAN de får fäste utanför europa. Det gör dem fortfarande hyfsat köpbara.