Apple köper Spotify?

Förmodligen inte, men låt oss lägga lite pussel… Lite fakta:

 1. En av Apples traditionellt starkaste punkter är hur allt hänger ihop. Alla älskar den enkla sync som iPod/iPhone levererar med iTunes i din dator. Men det är med hjälp av en kabel. I nästa steg måste Apple blir mer fluent, tjänsterna måste upp i molnet.
 2. Apple har försökt med MobileMe, och trots att det har funkat riktigt dåligt så har man visionen klar för sig. Jag är säker på att man inte tänker ge upp. Däremot kommer man att förändra mycket.
 3. Apple har löjligt mycket pengar i kassakistan. $31,1 miljarder. Även om man normalt sett inte brukar göra stora uppköp så tror jag man känner av att det finns en del intressanta uppköpskandidater. (Spotify är inte ute efter att bli uppköpta, men alla har ett pris;)
 4. En nyhet från veckan: Apple bygger ett av världens största datacenter. Och många undrar varför, även om alla är överens om att det handlar om molnet. Man kanske dimensionerar för en ny freemium-modell av nya förbättrade MobileMe, man kanske utvecklar iTunes och AppStore. Men man kanske funderar på något mer…

I många diskussioner om intäkter från Spotify hörs jämförelser med musikbranschens intäkter från iTunes. Det är inte alltid så smickrande för iTunes, och risken är att Apple kommer att få badwill från alla håll. Med Spotify som ett starkt alternativ kan man riskera att tappa greppet över en marknad som man ABSOLUT inte vill tappa. Man kommer inte på sikt kunna hålla Spotify borta från iPhone/iPod och i många datorer har iTunes redan förlorat slaget. Apple behöver göra något på streamingområdet.

Så varför inte flirta med Spotify och öppna lädret. Det är inte svårt att se poänger och fördelar. Klura lite på det så… Jag är inte säker på att det är en utveckling jag skulle välkomna i det långa perspektivet, men håll med om att det hade rockat rejält.

Uppdatering: många frågar varför jag inte tror att Apple isf bygger själva. För det håller jag med om, sådan är apples tradition. Men jag menar att:

 1. streaming är komplext. det kan vara dyrare att uppfinna rätt lösning själv än att köpa. Dessutom tar det tid. Annars hade ju ingen köpt, någonsin. Förutom för att
 2. man blir av med en vass uppstickare som säkert kan bli en nagel i ögat. I det här fallet dessutom gör man det INNAN de får fäste utanför europa. Det gör dem fortfarande hyfsat köpbara.

12 thoughts on “Apple köper Spotify?”

 1. Njaaa. Apple köper inte upp saker. Tror anledningen bara är så tråkig som att de vill ta över saker som numera ligger ute på företag som Akamai tex. De fick bra skattelättnader av att bygga där så de passade på att lägga lite av sina pengar under kristider. :) Hoppas på nya roliga saker kan man ju alltid göra. Men …

  Reply
 2. Nej, jag vet. Touchar vi det ovan, det dyraste man köpt var väl Next för $200M eller något. Men det hade ju skapat en sjuk attention, och faktiskt, ett strategiskt ganska smart val.

  Nu, alltså. Innan Spotify blivit helt oköpbara.

  Reply
  • Varför skulle de köpa Spotify? Finns andra alternativ som ör bättre för Apple. Enda skälet att Apple skulle köpa Spotify är om de fick det riktigt billigt så de lätt kunde ta över Spotifys betalande kunder.. Men det lär inte ske med tanke på hur många hundratals miljoner som riskkapitalister har pumpat in i Spotify och de lär inte vilja ta en fet förlust om inte alternativet är att de skulle förlora allt de satsat..

   Reply
 3. Tyckte jag läste någonstans att positionen för datacentrat troligtvis är vald för att få billig beräkningskapacitet snarare än hög bandbredd – vilket ju skulle tala emot att det är något av Spotify-typ som Apple planerar använda det för.

  Å andra sidan har jag också sett spekulationer om att de skulle flytta sina CDN:s inhouse med bl.a. detta centret och isåfall kan de ju likväl använda det som streaming-center. Spotify använder väl dessutom p2p-teknik för att minimera bandbredden som krävs?

  Reply
 4. Absolut kan nog tekniken bakom Spotify vara intressant för Apple, som uppstickare tror jag dock inte att Apple är oroliga för stunden.

  Tänk bara tanken, om Apple börjar erbjuda streaming i iTunes får Spotify det ganska kämpigt. Hur många datorer kan tänkas ha iTunes installerat och hur många kan tänkas vara i kontakt med programmet åtminstone en gång i veckan, kan det finnas i runda slängar 100 miljoner kopior installerade eller mer? Spotify har en bit kvar till sådana siffror.

  Och om Apple gör detta blir det de som återigen leder arbetet med skivbolagen och med att förhandla royaltyavtal, någonstans i Spotifys modell ligger det ju att skivbolagen framöver ska omförhandla när de är beroende av Spotify för sin överlevnad.

  Personligen är jag övertygad om att de håller på och bygger en egen lösning, och när den kommer blir det mycket kämpigt för konkurrensen.

  Skrev några rader om detta för någon vecka sedan här: http://www.webpal.se/blogg/spotify-spelar-hogt/

  Reply
 5. iTunes största problem här är att om man har kört Spotify så önskar man aldrig mer igen starta iTunes. I alla fall om man (tyvärr) kör det i Windows-miljö. Långsammare program får man leta efter. Kör nästan alltid Spotify numera då allt går så mycket snabbare och med mindre minnesresurser. iTunes har jag för jag måste till min iPhone. :)

  Reply

Leave a Reply