Resonerar var en fantastisk blogg av en fantastisk kvinna. För många av dagens bloggare var Alter Ego stilbildande och hennes insats för svenska bloggosfären kan inte överskattas.

I december 2008 dog Helené, i januari 2009 begravdes hon, och nu i dagarna har hennes domänadress blivit något helt annat. Jag vill inte länka dit, men alla gamla länkar till bloggen leder till reklamtexter om tandblekning, kontaktlinser och online-lån. Det känns som ett slag i ansiktet.

Jag har inte hunnit fundera igenom det här, jag är fortfarande upprörd, men det känns som det här inte borde hända. Det är en del av vårt kulturarv som förstörs, och då kanske det finns krafter som är intresserade av att lösa det. Ofärdigt förslag:

Inför K-märkning för .se domäner. Ansökan lämnas till lämplig myndighet och om den godkännes så spärras den av .SE och driften garanteras vid behov av de samma. Pengar och resurser saknas inte, så det är väl bara att sätta spaden i marken.

Bilden nedan (från bloggportalen) visar vad som borde fått vara Alter Egos arv

Bloggportalen.se - Alter Ego Resonerar

Istället ser det ut så här

Resonerar

Relativt relaterat, om digitala testamente och vad vi lämnar efter oss: mymlan på bloggvärldsbloggen, Fredrik Wass på bisonblogg och Mary på Mina moderata karameller

Uppdaterat: Har fått massor med kommentarer och frågor. Givetvis är jag inte färdigtänkt. Givetvis gör det ont i marknadsliberalen i mig. Men situationen som vi har nu är lite som att vi skulle gå till biblioteket, leta upp alla döda författare, byta ut deras boksidor mot reklamblad, men fortfarande låta boken stå kvar på plats, inkl referens i kartoteket.

Jag är framför allt ute efter två saker i olika viktighetsgrad:

  • En domän som har ett särskilt värde och ett “namn” ska inte kunna användas för någon helt annan verksamhet. Titta tex på vad namnlagen (§12,13) säger när det gäller tagna namn, motsvarande finns på många andra områden också.
  • På dessa skyddade domäner ska helst innehållet finnas kvar så att alla miljoner inlänkar fortfarande hamnar rätt. Länkens betydelse på internet kan inte överskattas, i alla fall inte i fall som det jag reagerade på här. Enligt siteexplorer.search.yahoo.com hade sajten drygt 25000 inlänkar.

Och igen, ja, jag vet att det finns tusen problem att lösa. Skillnader som måste hanteras, avvägningar som måste göras. Men det kan inte vara rimligt att vi vårdar så mycket annat i vårt samhälle av historiska skäl men tycker att den här delen av arvet är OK att kasta bort. Det känns fel.

Uppdaterat: Domänen är återlämnad tack vare den hedervärde Per Gustafsson och innehållet återskapat efter en tung insats av frivilliga. Simon Sundén var en av dem och han skriver klokt om både bakgrund och lösning. Mymlan på bloggvärldsbloggen och Tonårsmorsa följer också upp. Nu får vi se vad som ska hända med frågan om K-märkning av domäner, för grundproblemet är fortfarande inte löst.