Är jag en Liberaldemokrat?

Tänker högt, och funderar just nu väldigt mycket på min politiska hemvist. För lite drygt ett år sedan blev jag så upprörd över sakernas tillstånd att jag valde att, mot alla odds, ta ett litet steg in i partipolitiken. Men tiden som gått sedan dess, med EU-valet som lysande undantag, har varit tung för Piratpartiet. Så det kanske är dags för något helt annat. Det kanske är dags för (L)iberaldemokraterna?

Så här skrev Alexander Bard på en maillista nyss

Det jag skissade på i söndags under min dragning på stormötet är helt uppriktigt en socialliberal “vänsterfalang” och en libertariansk “högerfalang” inom L som möts på mitten som en “pragmatisk liberalism”.

Det är exakt den ideologiska fördelningen vi har sett hittills på den här maillistan och det är den fördelningen vi kommer att uppleva i fortsättningen inom Liberaldemokraterna (L) överhuvudtaget. Den ideologiska formen är fixerad.
Alltså ett FÖRBUND av pragmatiska liberatarianer och pragmatiska socialliberaler. Då blir vi ett starkt, stort och levande parti! Kolla gärna den klassiska Timbrodebatten mellan Norberg och Bard på nätet och dra sedan en linje till att Norberg och Bard startar parti tillsammans, hihi…
Kompromisslösa extremrandianer kan gå med i Liberala Partiet (750 röster i senaste riksdagsvalet), moralkonservativa batongkramare har ju fyra allianspartier att välja på, och socialister och ekologister har en hel rödgrön soppa att kladda ner sig i. Men ingen av dem kommer att känna sig hemma i Liberaldemokraterna (L) utan gör klokt i att välja annan partitillhörighet. Det är viktigt med gränsdragningar också. Inom ett parti kan trots allt bara taket vara så högt för att partiet ska fungera effektivt.
Cheerio
Alexander/som gärna blir citerad från det här mailet även externt om det skulle finnas några som helst oklarheter om L’s ideologiska hemvist…

Min spontana känsla är att det finns något bra här. Alex har pratat med mig om Liberati länge, det fanns många smartskallar och goda vänner där, men det har aldrig varit aktuellt för mig pga hållningen i upphovsrättsfrågan. I övrigt har jag i stort sett sympatiserat med dem på varje punkt, i synnerhet när det kommer till behovet av ett äkta liberalt alternativ.

Liberaldemokraterna och Piratpartiet accepterar dubbelt medlemskap och på punkt efter punkt känns det som om det finns bättre förutsättningar och mer gemensamt än vad det finns motsättningar. Vi får se, nu är i alla fall katten ur tunnan.

Jag kan nog identifiera mig som en pragmatisk liberal. Frågan är om jag ska, eller om jag innerst inne är övertygad om att den här viktiga samhällsförändringen egentligen gör sig bäst utanför partipolitiken.

17 thoughts on “Är jag en Liberaldemokrat?”

 1. Jag tror att man måste följa sin magkänsla i såna lägen. Personligen tror jag att du kan göra mer som partioberoende opinionsbildare. Jag vill ha med dig på en grej, som du vet, men det diskuterar vi inte här. :)

  Reply
  • Jag vet, jag vet. Och det är precis som det står i inledningen: ”Tänker högt, och funderar just nu väldigt mycket på min politiska hemvist.”

   Jag har gett mig själv minst ett par veckors respit ändå – det är för mycket jobb just nu. Men tankarna snurrar ju. Och ”din grej”, som jag också verkligen gillar har ju den svagheten just nu att man inte kan tänka så högt runt den. Du vet.

   Reply
   • Haha, fasen vad ni ska hålla på att retas då! Fixa “det där” så vi andra får se vad ni pysslar med också!

    Jag tycker också Liberaldemokraterna är lite spännande, men jag får obehagligt bekanta vibbar till vänsterrörelsernas splittringar tidigare…

    Reply
   • Tänka högt kan vi nog göra i ganska stor utsträckning så fort bollen är i rullning. Och den kommer i rullning fortare bara du hoppar på. No pressure. ;) Sen kan man ju tänka högt i mindre sällskap också. Hör gärna av dig om du vill spåna.

    Reply
 2. Helt klart ett intressant alternativ. Vi måste upp på en ny nivå när det gäller politiken i Sverige. Höger och vänster har nått vägs ände och det verkar sitta fast när det gäller ta tag i och förstå vad som måste komma härnäst. Alliansen och Rödgröna är ofta förvillande lika vilket är ett bevis för att något nytt måste födas. I sådana förändringstider uppstår även vissa patologiska försök till utveckling (läs SD). Det vi nu måste få till är något som överskrider och löser dagen problem men inkluderar allt det positiva som de etablerade partierna lyckats åstadkomma.

  Det lilla jag hunnit läst om L verkar vara ‘right up my sleeve’. Frågan är hur många svenskar som orkar sätta sig in i att tänka lite mer komplext när det gäller politik?

  Reply
 3. Jag var på mötet i söndags och fick en energi-kick, och det var länge sen jag kände så i partipolitiska sammanhang. Snarare är det en frustration jag har känt när man möte efter möte kliar varandra på ryggen och pratar om allt utom ideologi.

  Den fråga jag dock ställde mig i söndags var samma som du uttrycker Jocke: “Frågan är om jag ska, eller om jag innerst inne är övertygad om att den här viktiga samhällsförändringen egentligen gör sig bäst utanför partipolitiken.” Det är nämligen så vansinnigt lätt att hamna i formaliadiskussioner när något ska skötas “inom systemet”.

  Jag är dock försiktigt positiv och fick som sagt mycket energipåfyllning i söndags tack vare diskussioner och personer.

  Reply
 4. Känns helt logiskt och naturligt att vi blir mer liberala i våra värderingar nu när industrisamhället falnat bort och tjänstesamhället växer sig allt starkare. Kul med fler nya partier så man inte har Liberala Partiet som enda alternativ om man känner sig libertariansk!

  Reply
 5. Vet inte riktigt om pp och ld kan klassificeras som “partipolitik”. De har en bra bit kvar. Det är som att jämföra en startup med ett stort enterprise-företag.

  Reply
 6. iLoveGratis är en sajt där man kan skänka bort prylar man inte behöver. Med andra ord betyder det att alla prylar/möbler som kommer in till sajten blir helt gratis! Råkar du ha massor av prylar i ditt hem som du inte behöver, skänk bort de snabbt och gratis. http://iLoveGratis.se/

  Reply
  • Antar att Jocke kanske kommer att ta bort din kommentar (och därmed mitt svar). Men på vilket sätt tycker du att din kommentar var relevant i denna bloggpost? Jag – och många med mig – har i alla fall fått en bra anledning att inte besöka sajten du gör reklam för.

   Reply
   • Ledsen att det dröjde, men du har helt rätt. Däremot kan vi väl låta din kommentar stå kvar som en påminnelse för andra. Högt i tak innebär inte att jag acceptera spam.

    Tips till alla – klicka på ”anmäl”. Om tillräckligt många gör det så trillar den över i en slags omvänd modereringskö och ni slipper se den tills jag fattat beslut.

    Reply

Leave a Reply