Hur ser framtidens mail ut? Kommer tjänsten att försvinna i takt med att dialogen på nätet förs mer och mer i realtid? Detta är frågor som vi har roat oss med att diskutera vid ett par tillfälle på Mindpark. Google har gett oss svaret i Google Wave.

Wave är en tjänst som kombinerar socialt nätverkande med mail och dokumenthantering. Allt görs dessutom inom ramarna för realtidkommunikation. Det ser verkligen otroligt snyggt ut och jag undrar om inte Google med denna tjänsten är den aktör som kommer att visa vägen mot framtidens mailtjänster (inte speciellt otippat heller kanske iof). Konvergensen mellan dokumenthantering och mail är det som intresserar mig mest. Det är inte längre en fråga om mash-ups utan snarare hybrider där olika tjänster sammanfogas av sina likheter.  Kolla in presentationen här nedanför.

Det GW framförallt gör är att flytta konversationen från ”statiska” sociala nätverk som till exempel Facebook och MySpace och förvandla den till något mobilt och dynamiskt.   Konversationen är ständigt närvarande och inte bara centrerad till enskilda sajter och tjänster. Konversationen utgår från och har Google Wave i botten men är embeddad i hela vår nätnärvaro. Håller facebook redan på att bli statiskt? På sin blogg, bloggenbent.se, ställer författaren en relevant fråga:

”Kan det helt enkelt vara så att Google Wave signalerar slutet på specifika sociala media-plattformar, och kan det faktiskt betyda dödsstöten för fenomenet? Blir det så att den nödvändiga dialogen släpps ut ur de öar som är sociala medier för att centreras kring Googles varumärke – precis som fallet är med sökningar?”

Författaren går sen vidare med:

”Ur ett användarperspektiv är det förstås lysande eftersom man inte längre kommer att behöva vara medlem på ett halvdussin olika sidor för att kunna föra den nödvändiga konversationen.”

Jag tror att det är precis denna förändringen som vi kommer att se på nätet framöver. Nätet kommer att konvergera till tjänster som utgår från användaren snarare än företagen bakom produkten. Konversationen kommer att vara en lika naturlig del av nätet som hemsidor. Ekvationen för framtidens webb är  K = SN (konvergens = ständig närvaro). Google Wave är ett lysande exempel på ett stort steg i den riktningen.

Jag är däremot inte så säker på att tjänster som Google Wave kommer att ”ta död” på specifika sociala medieplattformar som till exempel Facebook. Google v.s Facebook är en kamp som kommer att generera i många nya och fräscha tjänster och verktyg från respektive aktör. Konkurrensen de två giganterna emellan tror jag är vad som kommer att definiera och utforma nätet ett bra tag framöver. Däremot tror jag helt klart att de sociala nätverken som Facebook och andra kommer att behöva utvecklas och växa utanför sina egna fyra väggar för att överleva i längden. Google Wave tar inte död på något över huvudtaget, däremot förändrar tjänsten sättet på hur och var vi konverserar på nätet. Det handlar om en evolutionsprocess och GW tror jag är en glimt av den bit digitala DNA som gör att internet tar ett steg till i utvecklingen.