Bokbranschens vänner och fiender

Mat i kvadrat var temat för dagen på Fredriksdal i Helsingborg. Ett mysigt event, med många entusiaster på plats. Bland annat en bokhandel från Höganäs, med massor av stilkänsla. Men med ett stort problem. Kolla här…

 

Läs igenom den här texten, och känn efter....

 

Jag skulle gärna länka till dem, men en sökning på google ger inget bra resultat – så hd.se får länkkärleken istället. Men att de inte syns på nätet är förvisso mest ett praktiskt problem. Värre är den attityd de ger uttryck för.

Missförstå mig inte. Jag älskar att knalla omkring bland fysiska böcker. Det är något alldeles speciellt med en boklåda, och att kombinera det med gott kaffe och ett bra fik är ju så klart en strålande idé. Men vad är det man sysslar med när man tar avstånd från nätet på det här raljanta sättet. Jämför till exempel med vad bokälskarna på bokprat.se anser att nätet kan användas till. Titta på kategorin böcker på knuff. Eller titta på hur kärleken till både böcker och internet frodas i projekt som Politik 2.0 pch #SSWC-boken.

Eller som Johan Groth skriver på twitter som omedelbart respons när min bild kommer upp på Flickr (två tjänster för internetsamvaro)

”Så dumt! Dessutom råkar jag ha typ 3500 böcker i min iPad vilket är mer än vad de har i lager ;-)”

Igen, jag tror inte det är vi nördar på internet och i de sociala medierna som står för elitismen och avståndstagandet. Alla jag känner är precis tvärtom, inkluderande istället för exkluderande. Generösa med sin kunskap och villiga att dela med sig. Men vi kan inte tvinga alla att älska nätet. Och jag tror tyvärr att det kommer att gå åt helvete för sådana som Höganäs Bokhandel. Tyvärr, för jag skulle gärna åka dit för att köpa böcker och dricka kaffe. Men jag känner mig inte speciellt välkommen.

Med sådana här vänner behöver bokbranschen inga fiender – och på nätet fortsätter vi prata böcker och kultur med varandra …

4 thoughts on “Bokbranschens vänner och fiender”

  1. *Riktiga* bokhandlar säljer inte kaffe och kontorsvaror. Men jag får medge att jag gillade rödvinsbaren som fanns ett tag i pocketavdelningen hos Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan.

    Reply
  2. En riktig bokhandel serverar väl inte kaffe? :)

    Skämt åsido, att det ska vara så svårt. Både och, precis som Dr Spinn skrev i sin kommentar. Som om min arbetsgivare skulle välja mellan att ge turistinformarion antingen via turistbyrå eller web. Istället för både och.

    Reply

Leave a Reply