Ni vet att google sparar versioner av många sidor i sin cache, så när något är nere eller trasigt kan man komma åt innehållet ändå. Det kan se ut så här om man söker på tex Jardenberg

Notera vad jag ringat in. Leder till den arkiverade versionen

Klickar man på ”Cachad”, eller på ”Cached” i den engelska versionen, så kommer man till en speciell sida som ser ut så här:

Så här brukar det se ut...

Det är så här vi har vant oss vid att det ser ut när vi klickar på ”Cachad”. Och det finns massor med goda skäl till det.

Idag upptänkte jag att Humanisterna verkar ha missat att bevaka sin domän något domänstrul, så humanisterna.se pekar till någon helt annan än Sturmark och gänget. När du söker på Humanisterna och klickar på länken överst så landar du inte där du hade tänkt dig. Men eftersom jag letade information tänkte jag gå till cachen. Och fick jag tji.

Här hjälper det inte att klicka på cachad...

Man landar inte på googles vanliga cache-sida utan är istället, efter en lite javascript-utflykt, tillbaka på sajten som tagit över humanisterna.se. Tekniskt är det enkelt. Framebuster/Framekiller (och motsvarande) är lika gammalt som webben. Men tidigare har google rensat undan den sortens script från sidorna i deras cache. Ny policy eller tillfällig glitch?

Uppdatering: För mig händer det här med både Chrome och Safari på mac, men andra har tydligen andra erfarenheter. Dela gärna med dig av dina, det här blev jag nyfiken på.