Bus med googles cache-sida?

Ni vet att google sparar versioner av många sidor i sin cache, så när något är nere eller trasigt kan man komma åt innehållet ändå. Det kan se ut så här om man söker på tex Jardenberg

Notera vad jag ringat in. Leder till den arkiverade versionen

Klickar man på ”Cachad”, eller på ”Cached” i den engelska versionen, så kommer man till en speciell sida som ser ut så här:

Så här brukar det se ut...

Det är så här vi har vant oss vid att det ser ut när vi klickar på ”Cachad”. Och det finns massor med goda skäl till det.

Idag upptänkte jag att Humanisterna verkar ha missat att bevaka sin domän något domänstrul, så humanisterna.se pekar till någon helt annan än Sturmark och gänget. När du söker på Humanisterna och klickar på länken överst så landar du inte där du hade tänkt dig. Men eftersom jag letade information tänkte jag gå till cachen. Och fick jag tji.

Här hjälper det inte att klicka på cachad...

Man landar inte på googles vanliga cache-sida utan är istället, efter en lite javascript-utflykt, tillbaka på sajten som tagit över humanisterna.se. Tekniskt är det enkelt. Framebuster/Framekiller (och motsvarande) är lika gammalt som webben. Men tidigare har google rensat undan den sortens script från sidorna i deras cache. Ny policy eller tillfällig glitch?

Uppdatering: För mig händer det här med både Chrome och Safari på mac, men andra har tydligen andra erfarenheter. Dela gärna med dig av dina, det här blev jag nyfiken på.

23 thoughts on “Bus med googles cache-sida?”

 1. Det är den här javascriptraden som busarna har tryckt in i koden som exekveras även av Google-cachen:
  http://skitch.com/nikke/d57wt/view-source-webcache.googleusercontent.com-search-q-cache-rt6rjfwepeuj-www.humanisterna.se-humanisterna-cd-1-hl-sv-ct-clnk-gl-se

  En avancerad framebreaker som även styr om till annan sida. Rätt avancerat tänkt men väldigt enkelt att implementera. Borde dessutom fungera för att låta Google tro att de har en aktuell cache av sidor.
  Det är ju bara webbläsare som tillåter att javascript exekveras från extern sajt (på samma sätt som annonsnätverk jobbar) som påverkas av detta.

  Reply
 2. Kan du ta en bild på vad du ser på
  a) humanisterna.se
  b) på googles cachesida
  Jag hajar inte riktigt vad du menar…. jag ser humanisterna.se som en högst ordinär men rätt tråkig (och tjatig; sökordet “humanism” finns typ 1024 ggr) om humanism… och googles cache beter sig exakt som du visar ovan.
  Så… what’s the problem, och vad har detta påstådda “bus” gjort?
  Fattar nil.
  Eller så missar jag ngt uppenbart på humanisterna.se…??

  Reply
 3. Verkar inte vara en missad förnyelse utan något domänstrul. Sturmark äger domänen till 2013, men dns hanteras av dyndns1.space2u.com och tech.space2u.com – och där någonstans verkar något vara trasigt.

  Reply
  • Hmmm… dyndns? Körs siten i ett garage eller? :)
   Eller så har nån exploiat hans DNS-inställningar.

   Fakta härifrån:

   – “humanisterna.se” blir 194.236.32.59 härifrån.
   – Siten slår upp ok.
   – Den visar rätt innehåll MEN den inehåller referens till human-race.net/videos/humkonfa/wasp.jsp (some är en 404, d.v.s. gör inkentinken)

   (Om denna wasp.jsp är legetim eller ej kan jag inte avgöra, verkar kunna vara legitim, eftersom texten innan babblar om video, och den heter nåt om video i filnamnet)

   Om ni hamnar någon helt annan stans kan det ju vara en långsamt uppdaterad DNS bara.

   Om ni hamnar på humanisterna.se som sen redirectar till human-race.net så är det nåt skumt i skriptet. Är det det som händer? Om ni bara rakt av kommer ngn annan stans är det väl bara att
   – han bytt IP
   – dyndens-ändringen inte hunnit propagera
   – ni hamnar hos nya ägaren av hans gamla IP’s sida
   – “inget konstigt alls”

   Frågor två:
   – Vad är IP för humanisterna.se från ert håll?
   – Vilket av ovanstående är det som händer (wasp.jsp som körs och gör bus, eller ni kommer direkt till den andra sajten?)

   /Z

   Reply
    • Okaay. Jupp. Fortfarande 404 där för mig.
     Men human-race.net framsida är heller ej det som visades ovan för mig. Jag får en otroligt tråkig “du-har-inte-konfigurerat-din-server-än” sida som är typiskt för inte aktiverad burk.
     human-race.net är 209.62.36.17 härifrån.
     Kanske den som ändrat sig och inte propagerat till mig än, då?
     Om jag slår upp i whois är deras nameserver NS1.EXPIREDDOMAINS.REGISTER.COM men den svarar inte på requests för mig…. (mysko namn frexten)

     Vilket ip har human-race.net från dig?

     /Z

     Reply
     • human-race.net från min ände:
      http://i51.photobucket.com/albums/f366/MasterZap/skreendummp2.jpg

      By the way, jocke. En liten grej jag tänkte på efter din post om diskussioner på twitter (på minuten, nokiasnyft, stromberg, etc.)

      Observera hur OLÄSLIG denna trådade diskussion är nu? Visst, den är trådad.. men eftersom tidsordningen är nästan omöjlig att reda ut (och saker har ändrats här fort) så är det i stort sett helt omöjligt att reda ut den faktiskta diskussionsordningen.

      Jag tycker personligen illa om trådade diskussioner av just denna anledning, faktiskt är en flat sorterad-över-tid lista av saker som må *referera* till andra inlägg, men i sig själv ändå är strikt kronologiskt, det bästa, enligt min humla….

      …alltså EXAKT som twitter gör.

      Mat för tanke!

      /Z

     • fetmacken:~ jocke$ dig @8.8.8.8 human-race.net A

      ; <> DiG 9.6.0-APPLE-P2 <> @8.8.8.8 human-race.net A
      ; (1 server found)
      ;; global options: +cmd
      ;; Got answer:
      ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 54603
      ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

      ;; QUESTION SECTION:
      ;human-race.net. IN A

      ;; ANSWER SECTION:
      human-race.net. 2532 IN A 74.54.82.222

     • Ah, du kör Googles egen DNS server?
      Jupp, den ger som du ser ett anna IP.
      Den DNS jag kör (minns inte om det är smalbandsbolagets inbyggda eller OpenDNS, får kolla på routern) säger annat enl. ovan.

      Alltså är det hackersiten some inte propagerat än.

      Alltså kan du bli en Äkta Hjälte(tm) om du varnar humanisterna.se för hacket så dom kan ta bort referensen till human-race.net INNAN DNS propagerat längre än den har.

      Då kan du ta på en Stålmannendräkt med ett stort J på bröstet, å så. :)

      /Z

Leave a Reply