Dag 9: Vilse i New York – Varför huvudet är viktigt.

new-york.pngNew York City är USA:s folkrikaste stad med sina 8 143 197 innevånare. Världsmetropolen består av fem countyn: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx och Staten Island. The Big Apple har fått uppleva mycket. 1933 klättrade King Kong för första gången upp på Empire State Building, Frank Sinatra och Liza Minelli gjorde staden odödlig i låten New York New York och det var hit Sally skjutsade Harry i filmen från 1989. Staden är ett internationellt center för finansindustrin, politik, kommunikation, musik, mode och kultur.

New York och andra storstäder ingår i vad man skulle kunna kalla för den urbana svansen. Städer är på många sätt kulturella smältdeglar som innehåller egna nischer. Här finns internationell mat mellan allt från mongoliska till eritreanska kök, underhållning av alla tänkbara slag. Olika religioner, stilar och livsåskådningar skapar ett kulturellt mångfald som leder långt ner i den långa svansens urbana utbud.

Hittarnas plats i en värld som utgörs av en närmast oändlig möjlighet av tillgång på information, är att de fungerar som en gemensam kulturkälla. Eftersom människor idag tack vare informationsutbudet i större utsträckning kan välja exakt vad de väljer att konsumera, är inte längre hittarna lika dominerande i samhället, däremot bildar de en informationskärna i populärkulturens mångfald. De skapar ett centrum vilka snävare nischer och marknader kan bildas runt. En framgångsrik vägvisare (aggregator) på Internet måste idag kunna belysa vägen nedåt i svansen från det kända till det okända, vi ska med lätthet kunna hitta från Staten Island till Brooklyn och tillbaka igen.

square.pngMP3.com var ett företag som startade 1997 och gick ut på att människor fick ladda upp musikfiler som sen var tillängliga för alla. Mp3.com växte snabbt i antalet låtar och bildade snart en egen smältdegel av smal musikkultur. Trots tillväxten lades företaget ner eftersom det ansågs att saiten bara innehöll dålig musik som inte förtjänade att bli upptäckt. Mp3.com hade inga avtal med konventionella musikbolag eller artister vilket gjorde att kunderna inte kunde börja i en bekant ände, de var strandsatta i New York. iTunes däremot slöt avtal med de stora skivbolagen och inkluderade en stor massa konventionell musik i sitt utbud som fick utgöra kärnan, ett Times Square som sedan öppnade upp för ett mer nischat innehåll.

Svansens huvud behövs för att konsumenten ska kunna navigera genom det ofantliga utbud västvärlden innebär. Huvudet är utförlig turistinformation som leder dig rätt i världens största stad och framför allt får dig att känna dig som hemma.

Leave a Reply