Därför är jag rasande arg på Apple

Kolla bilden jag infogar här ovan, det är en kartbild över Kairo från i november 2010

Den visar i detalj var jag befunnit mig, och det går att zooma in avsevärt mer än så här. Upplösningen är mer än tillräcklig för att dra slutsatser. Dessutom är det timestamp på varje punkt vilket gör att det går att spela upp den som en liten film.

Det här är möjligt för att Apple väljer att spara den här informationen i min iPhone och sedan spara över det i alla datorer som jag synkar min iPhone med. Via Pete Warden och Alasdair Allan vet jag nu om att det görs. Deras applikation iPhone Tracker visar upp det på ett föredömligt, men skrämmande sätt. Undrar om Apple någonsin tänkte berätta det här för mig?

Jag är transparensivrare och kör själv realtidslokalisering via Latitude – men det är MITT val. När jag reste runt i Egypten i november på uppdrag av Svenska Institutet så var jag noga med att tänka på skillnaden mellan min transparens och andras transparens. Jag ville inte utsätta de jag träffade för någon risk, och aktade mig nog för mitt vanliga beteende.

Och nu visar det sig att jag passerat genom Egyptisk säkerhetskontroll på flygplatsen (och turkisk också för den delen) med all den här informationen i min dator och i mina telefoner! Apple, fattar ni hur mycket det SUGER?

Ursprungskällan hos O’Reilly.  Feber har också skrivit. Mymlan är inte förvånad. Det kommer bli en lång länklista…

Det verkar som Digital Forensics varit på tråden sedan januari. Ouch, september 2010 var det redan känt. Det börjar kännas som jag levt under en sten.

Fredrik Wass skriver på DN, och Josefin Pehrson på SvD och här efter ett samtal med mig.

Uppdatering: Titta på det här klippet där Steve Jobs berättar om Apples syn på integritet och platstjänster. ”Privacy means people know what they sign up for” och ”Ask them. Ask them again and again”… Jo, tjenare.

Nu har så många länkat mig till den här texten av @alexlevinson så jag får väl lägga in den då. Men jag tycker den mest är ”surt sa räven” över att någon annan fick uppmärksamheten. Då tycker jag TC gör en mer gedigen story här om man nu ska fortsätta gräva innan apple kommenterat.

Nu har Apple kommenterat. Jag vet helt ärligt inte vad jag ska säga. Jag är stum. Det händer inte så ofta. ”Apple is not tracking the location of your iPhone. Apple has never done so and has no plans to ever do so.” Men för fan!

154 thoughts on “Därför är jag rasande arg på Apple”

  • Ja, det är många som brukar ha svårt att förstå skillnaden. Jag ser själv ingen motsättning i att slåss mot FRA å ena sidan och å andra sidan lägga ut hela mitt liv frivilligt som jag gör.

   I det här fallet blev det ändå otäckt på ännu ett plan. Just för att jag så aktivt ansträngde mig för att inte göra mig enkelt spårbar. Just för att vi faktiskt diskuterade det, varje incheckning var noga genomtänkt, varje tweet vände ett varv till i skallen innan jag postade det. Inte för att vi var så jävla hemliga utan bara för att det kändes som det anständiga att göra mot deltagarna från mellanöstern.

   Fan. På riktigt.

   Reply
   • “I det här fallet blev det ändå otäckt på ännu ett plan. Just för att jag så aktivt ansträngde mig för att inte göra mig enkelt spårbar.”

    Om du inte ville bli spårad varför hade du då din egen telefon med dig? Det är väl ingen nyhet att det är lätt att spåra mobiler även utan Apples hjälp..

    Reply
    • Tja, som alla andra människor så får väl även Jardenberg hjärnsläpp ibland. :-)

     Ett tips till Jardenberg är att skaffa en walkie-talkie till sig själv och en kompis med mobil. Så ringer/twittrar/mailar du via kompisens mobil, via walkie-talkien. Att positionera och spåra en walkie-talkie är minst 100 ggr mer arbete än att positionera och spåra en mobil.

     Reply
 1. Datan är ju speciellt sårbar vid inträde till vissa länder som förbehåller sig rätten att konfiskera din dator i ospecificerat antal timmar där man kan göra gud veta vad, bland annat kopiera hela hårddisken (eller utvalda mappar)…
  USA och EU är väl två länder som gör detta?

  Reply
    • Alltså, vad jag känner till har lagen utnyttjas en gång. Mot en amerikansk medborgare på en flygplats i Kalifornien.
     Mannen tog saken till domstol och vann.
     Staten förlorade.
     Tydligare så?

     H

     21 apr 2011 kl. 06:44 skrev Disqus :

     Reply
     • från: http://en.wikipedia.org/wiki/Border_search_exception

      “The Fourth Circuit Court of Appeals, addressing a challenge to Customs’ authority to search electronic files in United States v. Ickes, held that there is no First Amendment exception to the border search doctrine for expressive materials”

      och
      ‘In United States v. Arnold, the Ninth Circuit Court of Appeals rejected a defendant’s contention that search of travelers’ files on a laptop computer intrude upon a person’s dignity and privacy interests to the same degree as searches of a traveler’s body.[18] Instead, the court ruled that searches of electronic materials are legally equivalent to searches of property. As such, Customs’ authority to search electronic materials at the border are limited in only two ways: (1) the search may not cause exceptional damage to the property; and (2) the search may not be conducted in “a particularly offensive manner.”[19] These restrictions are applicable to all border searches of property, at least under the jurisdiction of these courts.[20] According to Arnold, the characteristics that make electronic storage devices unique, including vast storage capacity and the ability to track its user’s habits, tastes, and preferences, are not legally significant. Additionally, the Ninth Circuit held that searching through personal electronic information in a laptop does not constitute an “offensive search.”‘

     • Tydligt men fel. Kolla själv med Applebaum m.fl. som blir utsatta för detta regelbundet.

 2. Ja, det ser verkligen inte så bra ut. Håller helt med om detta. Vi får väl se om det kommer utrönas om det är direkt illvilligt eller mer något av en implementationsmiss som handlar om att positioneringstjänsterna i iOS (spara batteri t ex).

  Reply
  • Helt rätt, för att inte tala om den spårning via master som alla operatörer redan gör/kan göra. Och i mellanöstern kan man nog räkna med att myndigheterna får ut det lättare än här. Vi diskuterade det och valde aktivt att bortse från den risken.

   Men den här risken var jag inte medveten om. Och det gör en värld av skillnad i min bok.

   Reply
  • Helt rätt, för att inte tala om den spårning via master som alla operatörer redan gör/kan göra. Och i mellanöstern kan man nog räkna med att myndigheterna får ut det lättare än här. Vi diskuterade det och valde aktivt att bortse från den risken.

   Men den här risken var jag inte medveten om. Och det gör en värld av skillnad i min bok.

   Reply
 3. Jag ser bara platser jag varit på i sverige när jag testar programvaran. Iofs tror jag att jag har haft location services avstängt de gånger jag har varit utomlands på sistonde för att spara batteri.

  Någon som vet ifall det är knutet till location services eller inte?

  Reply
  • Ja, det handlar om en databas som upprätthålls av location services (“locationd”), som sedan konsulteras för att kunna tillhandahålla viss geolocation-information även när ingen Internet-anslutning eller GPS finns tillgänglig.

   Reply
 4. Det är sånt här som gör att man ibland skulle vilja ha en extra mobil. En med rakt igenom fri programvara, och jag räknar inte nödvändigtvis Android dit.

  Reply
 5. För att förtydliga, det konsumenträttsliga skälet är alltså att du som användare vet vad det är du stoppar i dina maskiner. Övervakningsfunktioner, kopieringsskydd, datainsamling och trojaner blir därför otroligt mycket svårare att lägga in i programmen.

  Men det har väl folk glömt bort till nästa iPad-släpp. Då fortsätter de väl att kolla på kattvideos på sin iPad.

  Reply
 6. Och fårvåningen blir bara större och större hos Apple kunderna, Va!?! kunde Steve Jobs göra så här mot oss??.
  Ursäkta men tyvärr handlar detta endast om det avtal som finns mellan NSA och Apple för att därigenom kunna “spåra terrorister”. Och vad kryptering gäller för övrigt att Apple (med flera) måste lämna bakdörrar öppna så NSA med flera org. i USA kan läsa även krypterade meddelanden.
  Men snälla, trodde ni Apple-kramare att de INTE satt i knäet på NSA med flera efter “War against Terrorism”. Detta skulle ju vara “Un-American”!
  Gläd er åt att de flesta Apple notebooks har liknande “features” men eftersom operativsystemet i Apple “är så användarvänligt”, är det mycket svårt att hitta dylika filer. I en Windows PC finns de också men man hittar dessa filer lättare eftersom det går att komma åt systemfilerna.
  För Android är problemet mindre då det är relativt öppet och inte enbart utvecklat i USA.

  Reply
 7. Har kollat på min databas. Först och främst är det triangulering och inte GPS så det är inte så exakt. Jag har ca 1 års data och inte ens min lägenhet är utmärkt.

  Reply
 8. Det är riktigt att datan främst kommer från triangulering. Anledningen är att GPS-signalen oftast endast ses som en “inconvenience” för de flesta så vida du inte är ute och navigerar medan en förlorad mastsignal ses som en katastrof då man helt enkelt inte kan ringa.
  Alltså ser man till att alltid ha en signal från en mast vilket alltså säkerställer att rörelsemönstren kan spåras.
  Sedan är det så att oftast är det viktigare att få reda på om en person varit i ett speciellt område (med några 100 meters nogrannhet) än att ha en “exakt” position med den osäkerhet som förlorad GPS skulle ge. I ett förhör kan man med enkelthet bevisa att en person ljuger om han/hon påstår sig ringa från USA men telefonen var uppkopplad mot en mast i Vasastan i Stockholm när samtalet skedde.

  Reply
 9. Datat var ju så inexakt så det är löjligt.

  Den skickar ju inte din kordinat som Android gör konstant.

  Reply
  • Gjør Android? Da må det avsløres hvordan. Hvilke program eller app sender posisjon og hvor sendes den?

   Reply
  • Det är triangulering så det beror väldigt mycket på vilken miljö du befinner dig i. Du kan inte utgå från det som appen visar – som de skriver har de fluffat till datat både i tid och plats. Kolla in i databasen direkt så ser du att det är spot on.

   Reply
 10. I’m sorry, but yes, you have been living under a stone if you find this in any way surprising.
  Since the introduction of mobile phones it’s been possible for some base level of tracking to be performed. Now that phones and the surrounding technologies are that much more sophisticated it’s of course easier and far more common that one leaves a digital footprint.
  Oh wait, you don’t think that google is keeping tabs on every page your browser visits as well oas your shopping habits!?! *gasp*. Or maybe your car sat-nav is storing all the routes you’ve ever taken !?! *shock*

  Seriously, it’s time you woke up and stopped blaming the corporations or the technology. You as a consumer should take steps to make yourself aware of the risks and possibilities. And after that take steps, if you feel it’s appropriate, to limit what can be done. And if that means you go back to using a Nokia 603i to avoid leaving a massive digital footprint then so be it.
  Time to take responsibility for yourself instead of expecting someone to do it for you!

  Reply
 11. Önskar man kunde säga att man är förvånad.

  Tyvärr sitter Apple, Google, Facebook onekligen på en enorm mängd data man bara kan fantisera om vad den skulle kunna göra i fel händer.

  Bara att hoppas att upptäckter såsom denna får rätt effekt, men ack vad tråkigt att det skall behöva upptäckas istället för att företagen själva är öppnare med vad de gör.

  Reply
 12. 1. Du kan stänga av funktionen
  2. Om du har kryptering aktiverad så kan du inte påstå att det finns i klartext. Ja, man kan kryptera innehållet i en iPhone, coolt va?
  3. Det skickas inte till någon annan, se bara till att skydda din data, du kan få inbrott i villan vilken dag som helst.
  4. Börja inte ens med Android-snacket, om ni ska prata säkerhet är det bättre att ta upp Win Mobile, Symbian, ja you name it, bara det inte är Android.

  Reply
  • 1. Vad bra, varför är den inte avstängd från start då?
   2. Vad bra, bara det att om du kan kryptera det så kan du avkryptera det, eftersom iOS själv verkar använda sig av de sparade koordinaterna för något.
   3. Läs bloggposten igen, detta kan kopieras när du passerar gränsen till USA och andra repressiva stater
   4. Har nämnts en bra sak ang Android i kommentarerna, och det är att det är öppet.

   Reply
   • 1. För att du ska kunna checka in på Åhléns via Facebook utan att behöva anstränga dig
    2. Förstod du själv vad du ville säga där?
    3. Onekligen, däremot så är jag trygg med att alla som riskerar att bli plockade av en sådan organisation vet hur man skyddar sig. Du får gärna “ta en kopia” på min disk om du vill, ska jag skicka?
    4. Du som då kör Android och därmed tänker lägre än alla andra får gärna berätta om nackdelarna med ett öppet system.

    Reply
    • Punkt 3
     Du känner inget behov av en privat sfär alls?
     Om staten vill köra upp en mick i röven på dig så böjer du dig snällt framåt?

     Reply
 13. Jag förstår inte problemet, du har godkänt apples vilkor när du använder iTunes. Problemet är väl att du ej läst dem.

  “Vi samlar också in uppgifter som inte är personuppgifter dvs uppgifter i en form som inte ger direkt koppling till någon specifik individ. Vi kan samla in, använda, överföra och lämna ut sådana uppgifter oavsett ändamål. Följande är exempel på uppgifter som inte är personuppgifter som vi samlar in och på hur vi kan använda dem:

  ■ Vi kan samla in uppgifter såsom yrke, språk, postnummer, områdesnummer, särskilda enhetsidentifierare, plats och tidszonen där en Appleprodukt används så att vi bättre kan förstå kundbeteenden och förbättra våra produkter, tjänster och marknadsföring. ”

  http://www.apple.com/legal/itunes/se/terms.html#PRIVACY

  Reply
  • Du förstår inte problemet? Inte att det är faktiskt ren bs att skriva att det inte kan kopplas till en specifik individ? Inte när Apple använder det nej, men om någon annan tar din telefon och plockar ur filen så är det faktiskt en specifik individ. Du.

   Reply
    • Ja. Och därmed ett stort problem eftersom tjuven enkelt kan koppla ihop dig med dina lokaliseringar.

     On the fly. iPhonish.
     Keep me posted.

     21 apr 2011 kl. 00:39 skrev “Disqus” :

     Reply
     • Då är Telia och alla våra mobiloperatörer som loggar våra positioner också lika hemska då?. För sker ett brott av en hacker som gör intrång , då kan han ju kommer över mina lokaliseringar.
      Känns som vi är tillbaka på tankar som att anhålla Smith & Wesson för alla mord som sker med deras vapen.

     • Problemet är att det här sker i min telefon och är enkelt att komma åt och koppla ihop med mig.

      On the fly. iPhonish.
      Keep me posted.

      21 apr 2011 kl. 07:44 skrev “Disqus” :

     • Vilket innebär att jag frivilligt inte kan använda vissa tjänster som använder gps exvis. Som Jocke och jag på min blogg också påpekar – det handlar inte om teknik utan mitt fria val.

      On the fly. iPhonish.
      Keep me posted.
      _____________

      21 apr 2011 kl. 09:39 skrev “Disqus” :

 14. Jag har i alla fall sedan 2008 känt till att Apple sparar en mängd information i telefonen, bland annat om varenda tillfälle en app kraschat eller ett samtal droppats. Allt detta finns bland annat i ~/Library/Logs/CrashReporter/MobileDevice och jag har för mig att Apple varit tämligen öppna med denna information och att den ska användas – dock anonymt – för att förbättra mottagning etc. Jag antar, men kan inte säkert säga, att den nu aktuella spårningen är av något liknande skäl. Det är ju en underbar feature att kunna få miljoner med användare att med automatik rapportera var samtal droppas, var det är för dålig mottagning och var operatören borde bygga ut sitt nät.

  Men att det kommer fram på detta sätt är helt enkelt för kasst.

  Dock tror jag Apple inte på något sätt mörkat att telefonen samlar in denna information. Här finns inga hemliga filer, krypterade filer eller mystiska transaktioner, snarare minns jag att det faktiskt kommenterats för tre år sedan just kring insamlingen av info kring droppade samtal som det var ett evinnerligt ältande om i USA där gräset alltid är grönare hos den operatör man inte har.

  Reply
  • Problemet är väl snarare: fine, gör det men är det ett pris värt för att kunna kolla var droppade samtal är kontra integritet? Det är den intressanta frågan – och nästa fråga: vad händer om Homeland Security väljer att säga att de vill ha informationen? Foliehattvarning jag vet – men det är inte en omöjlighet.

   Reply
   • Försvarar inte Apple här. Vad jag kan se finns inga som helst skäl att spara denna information.

    Men invagga oss icke i säkerhet genom att tro att övervakning och integritetsproblem handlar om att din telefon sparar information på din egen dator följt av mängder med mer eller mindre krystade förslag hur denna information skulle falla i orätta händer och varför just den informationen skulle vara så mycket mer värld än allt annat du har på din dator som i så fall också fallit i orätta händer.

    Jag är extremt övertygad om att Homeland Security kan spåra dig ändå. Till och med vår egen poliskår lyckades sätta fast en person för misshandel för många år sedan eftersom denne kunde bevisas ha använt sin mobiltelefon i närheten av en sändare vid brottsplatsen.

    Övervakning är en stor business och @jocke borde kunna berätta om militärövningar där Ericssons AXE-system hade funktionalitet som gjorde att man efter en övning kunde gå igenom listor med vem som ringt vem och i vilken ordning. Vi har iranska oppositionella inom miljörörelsen som stämmer Nokia-Siemens som tydligen sålt övervakningsfunktioner till Iranska staten vilket medförde att politiker åkte dit. Eller som Nokia-Siemens kallar det för “missbruk” av deras teknik. Vi har RIM som ryktas kröka rygg så fort som det börjar brännas vad gäller avtal med vissa stater i mellanöstern.

    Dessutom har jag min egen foliehatt på mig eftersom jag tror att Google gör eller kommer göra samma sak, men där det till skillnad från Apple direkt och tveklöst kommer skeppas tillbaka till Google för att underminera integriteten och skapa skarpare annonsträffar och erbjudanden, allt i den helige ad-senses namn.

    Så. Invagga oss icke i säkerhet genom att tro att enda sättet att bli övervakad är att din telefon skapar en öppen databas med sådan information på din egen dator. Jag är tämligen säker på att det finns värre problem här i livet.

    Reply
    • Jag har aldrig sagt att det är det enda sättet. Men medan alla andra tillfällen handlar om externa insatser av någon annan medan det här blir du själv som övervakar dig själv ofrivilligt. Problemet är att det är ett både symboliskt och praktiskt problem för den personliga integriteten. Eftersom telefonen för de flesta är så personlig och blir vår hubb för det privata.

     On the fly. iPhonish.
     Keep me posted.

     21 apr 2011 kl. 00:53 skrev “Disqus” :

     Reply
     • Rätt.

      Undrar om det blivit samma liv om din dator hade sparat en omgång med information om dina sökningar på Google? Troligtvis. Men ingen reagerar över att Google sparar sådan information på sina servers?

     • Det vet vi att de gör. Jag kan bara tala för mig själv men jag gissar att
      man kan förädla mer privat information om mig utifrån var jag varit fysiskt
      än vad jag googlar – och fr a så är googlandet något jag aktivt väljer att
      göra – jag väljer att gå till en viss sida. Jag tycker många missar det som
      Jocke faktiskt ger som exempel: när han mötte personer i Egypten som var i
      opposition. Eller som jag kan tycka att Svenska kyrkan ska tvinga sina
      präster att inte använda telefoner som gör detta: det bryter rejält mot
      tystnadsplikten att i efterhand kunna se var personer bor. För hur mycket de
      än säger “anonymously” så är det ju inte det: det finns i en telefon som är
      enkel att identifiera.

      Och jag erkänner lätt att jag inte är konsekvent när det gäller datalagring:
      jag är utilitarian och därmed väljer att se varje del i sin egen kontext.

      Den 21 april 2011 07:01 skrev Disqus :

     • For better for worse vill jag ändå påstå att Google gör ett aktivt jobb med att berätta för oss. Tex via https://www.google.com/dashboard men också via ett väldigt målinriktat utåt- och inåtriktat arbete med hög röst.

      Sedan är det en helt annan sak att 99 av 100 inte känner till det ändå.

      I det här fallet är det bara två saker som saknas för att jag ska vara helt cool:
      1. att apple tydligt berättat om det här och
      2. att det funnits en kill switch

      Jag kräver inte ens opt-in, så liberal är jag ;)

 15. Jag har testat trackern och kommit fram till att den med 100% sannolikhet började tracka min positionering den 26/6 2010 (vilket för övrigt är min födelsedag). Min telefon var då sex månader gammal. De första punkterna på min karta är alltså utritade i Kungsör, det vill säga mitt på vägen från Norrköping till Borlänge dit jag åkte bil den aktuella dagen. Därefter fortsätter punkterna upp i Dalarna. Att jag var i Helsingborg och Vimmerby veckan innan finns inte alls med på kartan.

  Ville bara tala om det, ifall ni som har iPhone 4 inte har äldre history i telefonen.
  Är det någon som har tidigare registrerade punkter på kartan? Eller började det samtidigt för alla?

  Reply
 16. Det komiska är att du är förvånad över det här. Har du ingen som helst koll på Apple eller vad är grejen? För de av oss som är pålästa har deras produkter aldrig varit ett alternativ. Apple is for Sheeple.

  Reply
 17. Är man så orealistisk korkad att man föreställer sig Apple som “det goda” så är det rätt åt en att man får detta uppkört där bak.

  Reply
 18. Fast det här har pågått i flera, flera år. Google, Apple, RIM, Microsoft, HP/Palm, Nokia, HTC MFL. gör detta och guess what? det regleras i ToS avtalet.
  Så, gör “android” detta? ja.
  Gör win phone 7? ja.
  Gör Nokia detta? ja.

  Det lagras i många fall okrypterat och det är kanske det enda jag stör mig på.
  Går det att släcka detta? ja. dock, så har vi DLD på ingång..

  Reply
 19. En annan sak – hur kan “Find my iPhone-appen” hitta min iPad2 WiFi? Den har varken GPS eller 3G i sig. Hur funkar det? Kan det vara så att Apple känner till min WiFi hotspot. Var det därför som Google samlade in sådan data när de körde omkring och fotade gator?

  Reply
  • När du är kopplad mot nätet, har du en ip-adress. Som ISP’n har gett ut, så de ser vilken station du är kopplad till, och sitter du på ett privat nät, ja då ser de vilken adress som ip´t är kopplat till. Svårare än så är det inte med det, allt går inte via telemaster.

   Reply
    • Ska man vara konspiratorisk…. Den har en gpsenhet i sig även fast “den inte har det”….. Men jag har inte 100 koll på vilken info din isp kan tänkas skicka, men via up kan man lätt se adresser.

     Reply
  • Ja, Google samlar in information om WiFi när de kör runt med sina StreetView-fordon. De sparar WiFi-basstationens SSID, MAC-adress samt lite annat och så koordinater såklart. Och sen sniffade de ju lite för mycket data också (men det är ju en annan historia).

   Reply
 20. och nästa stycke:
  “Although the Supreme Court has not addressed the standard of suspicion necessary for a warrantless border search of electronic materials, the only jurisprudence thus far, guided by Ickes and Arnold, suggests that customs officers may search any electronic materials (including laptops, CDs, MP3 players, cellular phones, and digital cameras) randomly, without any suspicion, and without any first amendment restrictions.”

  Reply
  • Alltså, jag känner till lagen…
   Den var uppe till diskussion på den tiden jag ofta resten till USA.
   Företagets säkerhetschef ville inte att vi skulle ha med oss laptops, med
   hänvisningen till lagen. Som alltså inte använts i praktiken överdrivet
   ofta.
   Det slutade i a f med att somliga nervösa typer hade all info på ett minne,
   och jag antar att de tänkte stoppa upp det i röven inför en eventuell
   kontroll…
   Henrik

   2011/4/21 Disqus

   Reply
 21. Så man åker runt i revolt-Kairo med location-data påslaget. Varenda foto och (med vissa klienter) vartenda tweet blir GPS-stämplat. Smart.

  I det här fallet är det ett programfel som gjort att gammalt data inte raderas och det är skit av Apple att inte ha rättat det. Felet har varit publikt känt i över ett år. Det är cache-data från mobilmast-triangulering och alla telefoner (även Andoid, sorry) har en sån cache-fil för att spara batteri (och tid).

  Apple svarade apropå denna fil tidigt i höstas i detalj hur och när en iphone ringer hem och hur de ser till att data är avpersonifierat. Och hur man som användare stänger av det helt. Är det pslaget så läser Apple bara av GPS i samband med att en app frågar efter location.

  Personligen tycker jag det är mycket värre med de annonsfinansierade appar som i hemlighet lyssnar via telefonens mikrofon. De analyserar miljön du är (hemma, bilen, kontoret, krogen), om du är ensam, kön, har barn etc. och rapporterar till central server.

  Innan man flyger i taket (vilket innebär att man tycker detta är viktigt) tycker jag man ska läsa på de olika leverantörernas information om hur location-data hanteras. Jag gjorde det och valde Apple eftersom jag tycker det är viktigt. Oavsett vad Google skriver (och bara det är väldigt diffust) kan ju tillverkaren och sen operatören ändra …. med Android finns inga garantier om du inte lyckas få dom skriftligt av Tele2 eller Tre.

  Reply
 22. Men herregud, har världen blivit galen? Till och med Jocke, som brukar ha någon form av vett och sans i din retorik, står och bara utgår ifrån att Apple gör det här med flit, och i princip

  Jag skulle vilja hävda att chansen är ganska god att det helt enkelt är en bugg i koden. De skriver data till den precis som de gör på Android, för att ha en liten cache, men koden som ska rensa bort äldre entries fungerar av någon anledning inte.

  Och även om man nu inte tycker att det är den troligaste förklaringen, så får man väl iallafall säga att den är _möjlig_? Nu vet jag visserligen inte om svd.se felciterar dig, men inget av de två skäl som tillskrivs dig i den artikeln är ju ens kopplade till att lagra datat i en sqlite-databas på telefonen.

  För att informationen ska vara användbar för Apple över huvud taget, så gäller det ju att de skickar över informationen till Apple, vilket de kan göra alldeles utmärkt utan någon databas, eller med en sådan för att lagra några enstaka entries man genererar medan man inte har tillgång till Internet. Och då är vi tillbaka i att det sannolikt är en bugg i rensningen av datat.

  Jocke är upprörd eftersom tullen teoretiskt sett hade kunnat ta en backup på hans telefon och luskat runt i hans data. För egen del är jag uppriktigt glad över att helt plötsligt kunna tracka mig själv och var jag har varit under en längre tid, eftersom det hänt mycket i mitt liv den senaste tiden och det är en intressant graf. För de allra flesta misstänker jag att det inte spelar någon som helst roll.

  Att påstå att informationen är lätt att få tag på för vem som helst som har tillgång till ens iPhone är ju inte sant. De måste ha tillgång till telefonen tillräckligt länge för att koppla in den i sin dator och kopiera över manifest-filen, läsa den, och kopiera över rätt databas. Det är inget man gör på krogen medan ens dejt är och köper en öl, direkt. Och det är ju inte så att man kan logga in på någon webbsida och läsa alltihop, man måste ha fysisk access till antingen en dator med okrypterade backuper eller den fysiska telefonen.

  Nå, trots att jag tycker det var kul att kunna tracka mig själv såhär, tycker jag absolut att det är något som Apple bör rätta till, vilket jag också är ganska övertygad om att de gör till nästa release av OSet. Men den här debatten är att göra inte bara en höna, utan en hel hönsgård av en fjäder, åtminstone tills vi har mer information och inte bara baserar debatten på gissningar.

  Reply
  • Apple har vetat om det här i över ett år, enligt väldigt trovärdiga källor (och det har varit ute på nätet lika länge) så om det bara är en bugg borde man kunna fixat det.

   Om du läser min text här, och de kommentarer jag skrivit som komplettering, så ser du exakt vad jag reagerar på. Och jag tycker fortfarande det är fullständigt berättigat. Det här är extremt sopigt av Apple.

   Jag är ett STORT apple-fan och verkligen inte den som dissar dem lättvindigt. Men här gick man över gräns.

   Reply
   • Klart jag förstår att du är (var) upprörd. Men med allt adrenalin pumpande verkar det som att ends den teoretiska möjligheten att det här var ett misstag är någonting som försvann från debatten. Klart det är trist att Apple inte har rättat till det här tidigare, men jag misstänker att det finns ganska mycket buggar att rätta och nya features att skriva, och ibland så blir prioriteringarna fel.

    Du skriver saker som att Apple väljer att göra så här, och tycker att det är dåligt att de inte kört med full disclosure. Men om det är en bugg och inte något avsiktligt, vilket nu Apple sagt även officiellt, så har de inte valt att göra så. Och som gammal van Macanvändare så vet du likväl som jag att om det är något som Apple inte gör, så är det att köra full disclosure när det gäller buggar. Vare sig före eller efter de är rättade.

    Jag vänder mig inte emot att du eller någon annan är upprörd över att det har hänt. Det jag vänder mig emot är att det låter som att Apple gör det med flit, vilket det inte finns några som helst bevis för, även om den konspiratoriskt sinnade naturligtvis kan hävda att påståendet att det är en bugg är en efterkonstruktion.

    När det gäller Apples respons, så handlar den förstås om att Apple inte länkar ihop din mobiltelefon med ditt location-data. Det finns alltså inte möjlighet att få ut motsvarande rapport för en given telefon när väl datat är sänt till Apple. Så Apple vet inte var din telefon är, däremot vet din telefon i mycket högre grad än nödvändigt (enligt Apple själva) var den har varit.

    Reply
    • Det har runnit lite vatten under broarna. Men jag är fortfarande less på att det här såg ut som det gjorde, och jag är nästan ännu mer ledsen på apples respons. Det låter bara så illa…

     Reply
 23. Väldigt bra inlägg. Har tänkt på detta förut men aldrig tagit mig tid att undersöka saken. Använder för tillfället ingen Smart Phone då min gamla skit-Samsung fortfarande gör jobbet ;)

  Reply
 24. Oavsett om man tycker det är ett problem eller inte så är det bra att frågan lyfts. Denna tråd visar på hur viktigt det är att sätta sig in i hur olika produkter fungerar, det förutsätter att företagen berättar tydligt och öppet om integritetskränkningar.

  Reply

Leave a Reply