Delver släpper social search

För ett tag sedan skrev jag om Delver och deras communitybaserade sökmotor . Den bloggen skrevs den 15:e April och då låg tjänsten fortfarande på arbetsbänken, igår lanserades den . Sökmotorn baserar alltså sina sökningar och resultat på dina egna och vänners intressen. Informationen får tjänsten från sociala nätverk som MySpace, Facebook, Linkedin , Youtube och till exempel Flickr .

Exempel på två funktioner och tjänster på Delver:

Search Buddies: Funktion som talar om för Delver att information som kommer från dina search buddies ska prioriteras i sökningarna. Du addar själv dina search buddies.

Kept Items: Möjligheten att spara intressanta sökresultat så som till exempel bilder, musik eller videos i din profil.

Tjänster som Delver är de första stegen mot en social semantisk webb där nätet inte bara byggs ut av användaren, utan där även kollektivet står för informationsvärdet. Den artificiella intelligensen hos mjukvaran blandas med det mänskliga kollektivets intressen, värderingar och föreställningsvärldar. Individer har i sig förvandlats till aggregatorer. Vi har i vår fysiska form blivit hårdvara och vår digitalt lagrade personliga information är mjukvara. Det Delver gör är att förädla våra intressen till information relevant för vänner och bekanta. Det är inte wisdom of the crowd, utan wisdom of the community som gäller.

delver-social graf

6 thoughts on “Delver släpper social search”

Leave a Reply