Allt finns på internet, men hur ska man få det att hänga ihop? Jag har funderat på det länge, och ännu intensivare efter att jag lyssnat på Johan SvH:s presentation om Myqube. Jag var kritisk redan då, liksom Daniel i en postning här på mindpark.  Det är ju som bekant lätt att vara negativ, men svårare att presentera ett alternativ. Här kommer en (än så länge slarvig postning) om hur det skulle kunna se ut istället.

”Ubiquity for Firefox” är rubriken på den här lilla filmen (ubiquity är ett engelskt ord att vara avundsjuk på. Det närmaste vi kommer i svenskan är väl ”allmän förekomst”):

Ubiquity for Firefox from Aza Raskin on Vimeo.

Men jag ser det som större än en extention till firefox, och jag ser kopplingar till myqube. Det här var ju väntat. Med det rika urval (läs överflöd) av tjänster som finns på internet, måste det ju komma bättre sätt att bygga ihop det. Annars är det ju inget nät. Jag uppfattade den tesen som en av de bärande punkterna i Johans upplägg. Som någon sa i publiken under presentationen: ”du tänker ju bygga internet” ;) Alla de tjänster som listades för myqube finns ju i varierande grad redan på nätet. Det är inte svårt att skapa sig ett openid, det är inte omöjligt att sätta upp en lösning för att hantera microbetalningar (om man nu tror på det…), det är inte svårt att sätta upp en blogg som låter dig äga ditt innehåll, du kan kroka på sociala funktioner med ett musklick, det är inte svårt att installera Jalbum och ha full koll på dina egna bilder – och det som är svårt idag är garanterat mycket enklare imorgon.

Problemet har ju varit kittet. Att få det att hänga ihop. Att göra det avsevärt enklare än idag att plocka ihop sina olika byggstenar till en enhet. Där skulle myqube kunna fylla en lucka. Men, och det är ett stort men – då lägger jag mig ju åter i händerna på en enda provider.

Det som Aza Raskin visar exempel på här är hur man (i det här fallet) kan använda sin webbläsare som ett kitt. I din världsbild kan det vara något helt annat. Och i min värld är det något enklare än det här quicksilver-inspirerade gränssnittet som kommer att få min mamma att kroka på det. Men strunta i detaljerna och se på principen.

Det handlar om två olika lager, som samverkar till den användarupplevelse av ständig närvaro och sammankoppling som vi söker. Genom uppdelningen ökar din frihet att välja, välja bort, byta och åstadkomma precis det som du vill göra.

  • I botten: ett urval av oberoende och fristående tjänster som var och en levererar en nytta som just du väljer. Om en inte passar dina smaklökar så väljer du en annan. Boom, liksom.
  • Ovanpå det: ett urval av oberoende och fristående hjälpmedel på klientsidan som hjälper dig att plocka in de tjänster som du vill ha. I din mix, och där du vill ha det. Ubiquity for firefox kan vara en väg, widgets för wordpress en annan.

Det enda som egentligen saknas för att det här ska bli riktigt bra är ett antal supertrygga backuptjänster med bra api. Som bara har två uppgifter: att tappa av hela din lifestream ner i en backup-hink och sedan kunna återställa om du vill flytta till en annan tjänst. Alltså, tappa löpande av flickr, så att du sedan kan lägga upp allt, utan trubbel på picasa istället när den skon passar bättre (alltså, när Microsoft väl lyckas ta över Yahoo;)

Och visst, jag vet att jag förenklar en del här. Men å andra sidan – jag tror de här lösningarna kommer att vara avsevärt snabbare till marknaden än myqube. Men det är kanske bara jag?

Mer om Ubiquity for Firefox här för den som inte vill se film. The overall goals of Ubiquity are to explore how best to:

  • Empower users to control the web browser with language-based instructions. (With search, users type what they want to find. With Ubiquity, they type what they want to do.)
  • Enable on-demand, user-generated mashups with existing open Web APIs. (In other words, allowing everyone–not just Web developers–to remix the Web so it fits their needs, no matter what page they are on, or what they are doing.)
  • Use Trust networks and social constructs to balance security with ease of extensibility.
  • Extend the browser functionality easily.

Tack till Peter för tipset imorse. Har missat det under en intensiv skriv-period. Kände att jag måste få upp den här posten trots att jag egentligen inte har tid. Jag tror att det här är något spännande och jag vill gärna ha in reaktioner.