Digital fullmakt – ja tack

Jag gör en del affärer som kräver underskrifter i fysisk form. Det är inte alltid enkelt lösbart – det är ofta kort om tid och jag är i princip alltid lång från en skrivare och en skanner. Förutom min allmänna motvilja mot det opraktiska i papper så är det verkligen en tidstjuv att hålla på med. Dessutom, det är inte helt sällsynt att papperna försvinner på posten.

Ofta försöker jag lösa problemet med fullmakter istället, men det blir ju ett trubbigt instrument om det ska hanteras i förväg och ”in blanco”. Otrevligt, opraktiskt och rakt av dumt. Men riktade och begränsade fullmakter hade kunna lösa problemet – om det nu bara inte vore för att de också måste skrivas under och skickas pappersvägen (eller faxas, vilken udda tanke;)

Men det finns ju en mekanism för underskrifter. BankID, eller e-legitimation, är visserligen en på goda grunder kritiserad modell. Rent tekniskt suger den ganska hårt, men med lite god vilja får man väl anse att det funkar hyfsat. Här är kanske lösningen?

Det enda som saknas är egentligen en möjlighet för mig att formulera min egen fullmakt, känna mig hyggligt säker på att den inte kan manipuleras och sedan signera den med min e-legitimation. Det vore en smal sak för bankerna att tillhandahålla det här som en bonustjänst för sina kunder. Eller skulle det inte hålla juridiskt?

Jag vet att det finns mycket mer vi alla önskar av bankerna, tex har @peterrosdahl skrivit bra i ämnet. Men det här handlar inte om en revolution, den handlar bara om en smula evolution. Det skulle man väl kunna få önska sig, så där lite lagom asap?

(psst, visste du att BankID redan idag kan användas för att ”ansöka om skolmjölksstöd direkt via Jordbruksverkets hemsida”. Teknikens under, minsann…)

Uppdatering: @voxpelli tipsar om något som är på helt rätt spår: rightsignature.com

Leave a Reply