Facebook plockar bort en statusuppdatering av Gardell och alla blir som galna. Och så startar en, förvisso i grunden sund men också, otroligt affekterad diskussion om takhöjden på Facebook.

Att radera Gardells text är så klart ett misstag. Det suger, men det där med takhöjden verkar cykliskt. Ibland är det för mycket pillande och petande, ibland för lite. Det är lätt att glömma att vi här ser en skala som vi aldrig varit i närheten av. Bara i Sverige snackar vi om 4.910.240 aktiva användare och totalt 1 miljard över hela världen.

Så många olika kulturer, så många olika uppfattningar om vad som är rätt och fel har vi aldrig någonsin varit i närheten av att samla under ett tak. Så då åker också taket ner ibland.

Tänk om ett par tusen böghatare snackar sig samman och klickar ”anmäl” på Gardells inlägg. Då blir det inte så bra med en snabb reflex från granskarna på Irland. Man kan inte utgå från att alla som jobbar på Facebook har koll på Gardell och hans humor. Men om ett par tusen smartskallar som du och dina kompisar klickar ”anmäl” på ett hetsande inlägg från en SD-rasse och det inte försvinner fort nog, då blir det inte heller så bra.

Miljarder uppdateringar, bilder, länkar, kommentarer och tummar upp varje dag är en datamängd som vi inte ens kan föreställa oss att försöka hantera. Det är faktiskt imponerande att det inte blir mer fel. Därmed inte sagt att vi inte ska fortsätta jobba för 100% rätt, bara att vi kanske bör ha lite förståelse.

Och jag vet inte hur ett FB2 skulle göra det bättre.

Uppdatering: Givetvis kom det någon kommentar om att ”på Facebook är vi inte kunder, vi är produkter”. Men nej, så enkelt är det inte – kan vi sluta påstå det?

Uppdatering 2: @voxpelli skriver en klok kommentar på Facebook:

”Är inte de flesta system av denna typen på såhär stora sajter någorlunda automatiska i åtminstone första ledet? Att de jobbar med att beräkna sannolikheten för att ett inlägg är olämpligt och när den sannolikheten når över en viss brytpunkt så ryker inlägget per automatik? Att tillskriva en sådan automatisk mekanism någon typ av censuruppsåt eller liknande är ju bara löjligt – man bör ju inse att den ibland kommer att ha det svårt att se skillnaden i mönster mellan sådant Sverigedemokrater ogillar och sådant icke-Sverigedemokrater ogillar och svårt att sätta det ena som rätt och det andra som fel – så självklart kommer väl vissa misstag ibland ske, men det är för allas bästa ändå.

Men detta visar väl ändå överlag på ett problem med sådana system: Bristen på transparens. Med undantag för borttagande av spam skulle det vara intressant med lite fler initiativ som fokuserade på att göra modereringen granskningsbar av de som misstänkt att ett fel begåtts.”