Vad har Facebook, Hi5, MySpace, Bebo och Orkut gemensamt? Två saker. För de första tillhör alla en skara som utgörs av världens största sociala nätverk. För det andra går tjänsterna ut på att bygga upp ett community av vänner och bekanta. Communityt utgörs av människor du redan känner mer eller mindre väl. Ett hej på stan eller ett diffust fyllesamtal på krogen eller nattklubben kan förvandlas till en friendrequest på Facebook. Hur det än går till så utgörs de här nätverken till största delen av nära vänner eller av kompisens kompisar, någon som känner någon osv… Apan känner alla ingen känner Apan.

Fileride är ett nystartat socialt nätverk med rötterna i Stockholm som bygger på en annan premiss. Nämligen att lära känna folk. Beroende på vilka filer du har på din dator, vilka låtar, spellistor, youtubeklipp, filmer, eller fotot du väljer att dela med dig av på din sociala filerideprofil, skapas ett community av människor med samma intressen, tycke och smak. Add you interest, We add friends!

Jag ser det som att Fileride tar över där Facebook slutar. Jag är en hängiven Facebook användare precis som så många andra, men visst känns det som att man inte kan komma längre där. Jag har 471 vänner på Facebook. Mitt konto har förvandlats till en stad som blivit för liten. Jag har växt ur Facebooks kommun. Förutom den enstaka friend requesten lite då och då går det inte att hitta så mycket nya ansikten. Det är fortfarande ett ypperligt forum för att hålla koll på befintliga vänner, men inte optimalt när det kommer till att hitta nya. Det anses ofta påträngande att försöka bli kompis med en facebookare man inte känner och försöket möts ofta med svaret: Vem f – n är du?

Det har pratas mycket om att det nischade nätverket är den nya trenden och arvtagaren till de sociala nätverken. Jag skulle vilja påstå att den här typen av semantiska och sociala tjänster som nischar in sig på individens intressen är var den verkliga användarnyttan ligger i framtiden. Här finns ju även en otrolig nytta för företagen eftersom de kan skapa kontakter, diskussioner och inhämta idéer från andra i samma bransch, eller från privatpersoner som helt enkelt bara är kunniga inom området och har det som intresse. Detta skulle även kunna vara ett ypperligt verktyg för nyrekryteringar. Tyvärr finns Fileride bara till Windows Vista än så länge, men jag hoppas att den snart blir aktuell tillt mac. Ser fram emot lite nya ansikten och framförallt intressen:)