Gmails mobila java-app för jardenberg.com – det funkar ju!

Update: den 11 december släppte google äntligen en app som funkar även på egen domän. Men du kan inte hämta den på det vanliga stället (suck). Surfa med nallen till m.google.com/a och ladda hem. Du får då en applikation som heter ”Mail by google” så det är bäst du raderar den gamla för att undvika missförstånd.

Jag är ju en gmail-junkie, men sedan jag gick över till Google Apps, premium edition så har det varit surt med mail i telefonen. Den underbara java-applikationen har inte fungerat för annat än @gmail.com adresser. Och att gå över till Blackberry har inte känts som ett alternativ. När jag träffat Rikard Steiber har jag pestat honom med hur trist det är uppgradera till en betald google-tjänst och upptäcka att man har sämre kvalitet än man hade tidigare. Han har bara sagt att han håller med, att många klagar, att det kommer en lösning, men att det inte går att säga mer just nu.

Ikväll flög fan i mig. Det händer ibland. Jag jagade högt och lågt på nätet och till slut hittade jag en instruktion. Det funkade för mig, men jag kan såklart inte ge några garantier. Och jag kan inte svara på mail eller försöka hjälpa till individuellt. Vi försöker hjälpas åt i kommentarerna om det strular. OK?

 1. Det här gäller alltså bara dig som har Google Apps under egen domän, och en telefon som har javastöd. Det funkar med största sannolikhet på din telefon, om inte kolla här.
 2. Se till att radera tidigare versioner av gmail-applikationen.
 3. Hämta hem en riktigt tokgammal version. Här är en bra länk till gmail-g.jar version 1.0.0. Gå direkt dit med telefonen eller ladda över via dator.
 4. Starta applikationen på din telefon och ange username och password. I mitt fall var alltså användarnamn [email protected]
 5. OK:a och du får ett felmeddelande. Det verkar finnas ett par tre, fyra olika som kan inträffa, men det spelar ingen roll. När det hänt, avsluta applikationen.
 6. Starta mobilens webbläsare och surfa in på gmail.com/app. Hämta hem den engelska versionen av applikationen.
 7. Låt den installeras och när den frågar så väljer du ”Keep existing data”. Koppla upp, tuta och kör

Det är helt bizarrt att det ska behöva vara så här besvärligt när det nu bevisligen inte finns något tekniskt problem i 1.5 som gör att man inte kan köra mot egen domän. Det vore väldigt kul att höra någon (Maria Göth eller Rikard kanske) förklara varför man gör så här.

Anyway, jag är glad. Glad är jag ockå för att jag bytte tillbaka igen till K810 från K850. Det är inte bara google som är mystiska ibland. Det vore otroligt spännande att få höra hur SE resonerade när de släppte ut det missfostret på marknaden. Hemskt, helt enkelt. Men det är en annan historia.

På tal om googles java-applikationer för mobilen. Har ni tänkt på hur revolutionerade de är bara genom att de alltid funkar. Inget strul med installationer och rock solid när de väl rullar. Imponerande.

Breaking news: så sent som idag hörde jag att deras google maps för mobilen (version 2.0) hanterar postitionering hyfsat väl utan gps. Och det funkar det med, den sätter mig mitt på S:t Eriksplan och det är ju helt korrekt. Google – you rock! Snart kommer det att bli ännu mer tydligt varför man köpte Jaiku och Jyri Engeströms smartness. Kom ihåg var ni läste det först.

23 thoughts on “Gmails mobila java-app för jardenberg.com – det funkar ju!”

 1. Kan rapportera att tricket ovan fungerade vid första programstarten av S60-klienten. Vid andra starten så gillade den inte min icke-gmailadress. Kanske bara hos mig det är så?

  Reply
 2. Kan rapportera att tricket ovan fungerade vid första programstarten av S60-klienten. Vid andra starten så gillade den inte min icke-gmailadress. Kanske bara hos mig det är så?

  Reply
 3. Du måste se till att “keep me logged in” är ikryssat så att du inte någonsin (förhoppningsvis) behöver ange användarnamn och lösenord. Kommer du till inloggnings-sidan så är du nog rökt och måste börja om från början.

  Reply
 4. Du måste se till att “keep me logged in” är ikryssat så att du inte någonsin (förhoppningsvis) behöver ange användarnamn och lösenord. Kommer du till inloggnings-sidan så är du nog rökt och måste börja om från början.

  Reply
 5. Ossj. Nu tror jag nästan du besparade mig två mardrömmar på en gång. Har gått och grunnat på Google Apps länge och väl, och imorse satt jag och tittade länge på en annons för 810:an. Jag tror jag avvaktar med båda två, det där låter ändå lite för meckigt…

  Reply
 6. Ossj. Nu tror jag nästan du besparade mig två mardrömmar på en gång. Har gått och grunnat på Google Apps länge och väl, och imorse satt jag och tittade länge på en annons för 810:an. Jag tror jag avvaktar med båda två, det där låter ändå lite för meckigt…

  Reply
 7. Nu har jag knallat runt med Maps i luren ett par timmar. Den slår utan vidare Nokia Maps. Och till en helt annan kostnad dessutom. Utnyttjar den befintliga gpsmottagaren briljant och ger alldeles lysande förslag på frågor jag ställer. Riktigt roligt.

  Reply
 8. Nu har jag knallat runt med Maps i luren ett par timmar. Den slår utan vidare Nokia Maps. Och till en helt annan kostnad dessutom. Utnyttjar den befintliga gpsmottagaren briljant och ger alldeles lysande förslag på frågor jag ställer. Riktigt roligt.

  Reply
 9. @ Stellan: om du verkligen menar 810 så måste jag korrigera dig. Den är ”gammal” men helt ljuvlig. Bästa luren på länge. Det är 850 som du ska se upp med. Det är fel gäng som gjort den. Åhh så fel gäng det är.

  @ Henrik: japp, det är kul, och det är ett bra pris;) Min i östersund är det inte så kul. Här funkar inte positioneringen än. Med betoning på än, gissar jag.

  Reply
 10. @ Stellan: om du verkligen menar 810 så måste jag korrigera dig. Den är ”gammal” men helt ljuvlig. Bästa luren på länge. Det är 850 som du ska se upp med. Det är fel gäng som gjort den. Åhh så fel gäng det är.

  @ Henrik: japp, det är kul, och det är ett bra pris;) Min i östersund är det inte så kul. Här funkar inte positioneringen än. Med betoning på än, gissar jag.

  Reply
 11. Lysande Jocke, stort tack! Jag hade exakt samma problem med Gmail på min N95 efter at ha gått över till Apps. Obegripligt att inte Gogle fixat detta för länge sen.

  Och positionering kommer att bli sååå stort när man kopplar ihop det med openSocial, Jaiku och allt annat som vi kommer att ta för givet att det är positionerat inom kort!

  Reply
 12. Lysande Jocke, stort tack! Jag hade exakt samma problem med Gmail på min N95 efter at ha gått över till Apps. Obegripligt att inte Gogle fixat detta för länge sen.

  Och positionering kommer att bli sååå stort när man kopplar ihop det med openSocial, Jaiku och allt annat som vi kommer att ta för givet att det är positionerat inom kort!

  Reply
 13. Varför envisas med att använda Java clienten? GMAIL har en tunn webclient för mobiltelefoner som är grymt bra, m.gmail.com är addressen

  Reply
 14. Varför envisas med att använda Java clienten? GMAIL har en tunn webclient för mobiltelefoner som är grymt bra, m.gmail.com är addressen

  Reply

Leave a Reply