Google: Köpt av mig i tio år för 6.000:-

[in english] [Läs mer om vilket hallaballo det blev]
Ett av världens högst värderade varumärke, GOOGLE, sitter nu som nummerplåt på min bil. Är det inte märkligt att vägverket inte har något som helst seriöst och juridiskt bindande i sina regler för personlig skylt som hindrade mig? Eller att de inte följer upp den klent formulerade regel som finns om produkt- och företagsnamn. Nu kommer jag alltså att kunna köra omkring i tio år och snylta på Googles renommé. Å andra sidan, jag kanske ska skicka en faktura till dem för på ”nytt reklamformat” (adPlate eller plateSense?)

Ska man vara lite mer seriös – och det ska jag ju vara i den här bloggen – så är det här bara ett exempel av många på hur lite koll vi egentligen har i varumärkesfrågor. Det skrivs spaltkilometer böcker, det finns hela konferenser som handlar om varumärkets betydelse och de mest välavlönade konsulterna av idag finns sannolikt på det här området. Ändå, i så många sammanhang hinner varken regelverk eller tanke med. Det lär jag återkomma till…

Update: nu är skyltarna på plats, och bilderna ligger på flickr

För övrigt, har inte skrivit så mycket senaste månaden. Lite semester spelar in, men mest handlar det om att jag laddar upp i ladorna för det som komma skall. Den 1/9 går äntligen starten på riktigt för utvecklingsbolaget, och fram tills dess är det sjukt mycket att stå i.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

38 thoughts on “Google: Köpt av mig i tio år för 6.000:-”

 1. Följande står ju i reglerna…

  “Om du vill använda en kombination som motsvarar ett produkt- eller företagsnamn ska du kontakta den som äger rätten till namnet och få ett skriftligt medgivande, som du bifogar ansökan.”

  Så att inte ha bifogat ett sådant medgivande till en ansökan, för jag antar att du inte fått något sådant medgivande, borde ju inte automatiskt innebära att du får behålla registreringsskylten i tio år (även om den inledningsvis har godkänts)?

  I vilket fall som helst, en rolig grej. :-)

  Reply
 2. Följande står ju i reglerna…”Om du vill använda en kombination som motsvarar ett produkt- eller företagsnamn ska du kontakta den som äger rätten till namnet och få ett skriftligt medgivande, som du bifogar ansökan.”Så att inte ha bifogat ett sådant medgivande till en ansökan, för jag antar att du inte fått något sådant medgivande, borde ju inte automatiskt innebära att du får behålla registreringsskylten i tio år (även om den inledningsvis har godkänts)?I vilket fall som helst, en rolig grej. :-)

  Reply
 3. Tack för input – jag har ändrat formuleringen som var klumpig och hårddragen i första versionen. Visst finns det en ”regel”, men som den är utformad i texten känns det verkligen svagt. Nu får vi se vad som händer. Jag kommer såklart, helt sanningsenligt, hävda att jag inte hade tidigare kännedom om google ;)

  Reply
 4. Tack för input – jag har ändrat formuleringen som var klumpig och hårddragen i första versionen. Visst finns det en ”regel”, men som den är utformad i texten känns det verkligen svagt. Nu får vi se vad som händer. Jag kommer såklart, helt sanningsenligt, hävda att jag inte hade tidigare kännedom om google ;)

  Reply
 5. Varför köpa Google? Google som snor bilder o bryter mot upphovsrätten hej vilt. Inget att göra reklam för.

  Reply
 6. Varför köpa Google? Google som snor bilder o bryter mot upphovsrätten hej vilt. Inget att göra reklam för.

  Reply
 7. Lova att du sätter på plåtarna på bilen. Det kommer att ge många glada miner hos dem som förstår innebörden.
  Själv ville jag ha skylten ATIGER men fick A TIGER – vilket är en stor skillnad. Men jag orkade inte bråka med dem.

  Annica

  Reply
 8. Lova att du sätter på plåtarna på bilen. Det kommer att ge många glada miner hos dem som förstår innebörden.Själv ville jag ha skylten ATIGER men fick A TIGER – vilket är en stor skillnad. Men jag orkade inte bråka med dem.Annica

  Reply
 9. Jag tycker nog att det skojigaste är att kuvertet är hälften så stort som plåtarna, och försett med texten “Får ej vikas”.

  Reply
 10. Jag tycker nog att det skojigaste är att kuvertet är hälften så stort som plåtarna, och försett med texten “Får ej vikas”.

  Reply
 11. Det är inte helt otänkbart att Google släpper loss sina vilddjur. Om det blir så kan det bli ännu dyrare än sextusen att behålla skyltarna på bilen. Men de kanske tycker att det är skojsigt, vem vet.

  För samma sak gäller, som med mycket annat, att man ska ha koll på saker och ting som privatperson.

  Reply
 12. Det är inte helt otänkbart att Google släpper loss sina vilddjur. Om det blir så kan det bli ännu dyrare än sextusen att behålla skyltarna på bilen. Men de kanske tycker att det är skojsigt, vem vet.För samma sak gäller, som med mycket annat, att man ska ha koll på saker och ting som privatperson.

  Reply
 13. Jadå, kommer självklart att hålla bloggen uppdaterad när det händer något. Än då länge är det tyst iaf…

  Reply
 14. Jadå, kommer självklart att hålla bloggen uppdaterad när det händer något. Än då länge är det tyst iaf…

  Reply
 15. Det finns massor av regler som gäller. Särskilt om du använder den så att den syns för andra.

  Ännu mer går att tillämpa både på nationell och mellanstatlig nivå om den ägs av ett företag.

  Reply
 16. Det finns massor av regler som gäller. Särskilt om du använder den så att den syns för andra.Ännu mer går att tillämpa både på nationell och mellanstatlig nivå om den ägs av ett företag.

  Reply
 17. Har just gått med i Metrobloggen, som betalar för de mest visade bloggarna. Kanske någonting för dig i dagsläget?? ;)

  Reply
 18. Har just gått med i Metrobloggen, som betalar för de mest visade bloggarna. Kanske någonting för dig i dagsläget?? ;)

  Reply
 19. Bra ide och genomförande ! Du belyser en problematik på ett bra och pragmatiskt sätt vilket vi alla seriösa i branschen kan vinna på. Blir intressant att se huruvida det är du eller Vägverket som ses som ansvarig för “brandinfringement” vid en eventuell tvist.
  Blir det en dyr process får du öppna ett konto så vi kan bidra med lite slantar.
  mvh
  Kristoffer

  Reply
 20. Bra ide och genomförande ! Du belyser en problematik på ett bra och pragmatiskt sätt vilket vi alla seriösa i branschen kan vinna på. Blir intressant att se huruvida det är du eller Vägverket som ses som ansvarig för “brandinfringement” vid en eventuell tvist.Blir det en dyr process får du öppna ett konto så vi kan bidra med lite slantar. mvhKristoffer

  Reply

Leave a Reply